آیا در آغاز هر فصل باید منتظر شوک قیمتی ماشین باشیم؟
گرانی ماشین چند وقتی است بازار ماشین ایران را درگیر کرده است. تاجاییکه حتی انواع تصمیمگیریهای دولت برای جلوگیری از این موضوع هم افاقه نکرده و افسار آن از دست هر مقام مسئولی خارج شده است. بهطوریکه دیگر نهاد مشخصی برای تعیین قیمت ماشین و نظارت بر روند افزایشی این بازار وجود ندارد. بااینحال شاید هنوز هم بتوان شورای رقابت را مسئول نظارت بر قیمت ماشین دانست.
در ششماهه اول سال ۹۹ و وقتی قیمت ماشین تازه روند افزایشی خود را آغاز کرده و هر روز با یک خبر جدید، شوک تازهای بر بدنه بیجان قشر نیازمند وارد میکرد، تصویب شدن یک تصمیم و قرار گرفتن آن در دستور کار ماشینسازان آه از نهاد همه برآورد. قانونی که به ماشینسازان این اجازه را میداد تا در ابتدای هر فصل و با توجه به نرخ تورم، قیمت ماشین را افزاش دهند. قانونی که به نظر میرسد در آن هیچ سودی برای مصرفکننده در نظر گرفته نشده است.
این تصمیم به این علت عجیب است که در ابتدای موج گرانی ماشین، شورای رقابت مقصر را سایتهایی مانند دیوار نامید که به هر فرد اجازه میدهند قیمت ماشینی خود را تعیین کند. به همین علت اعلام کرد که هیچ قیمتی نباید از طریق این درگاهها اعلام شود. بهاینترتیب و به ادعای خود این شورا میتوان از افزایش قیمت ماشین و افتادن این بازار به دست دلالها جلوگیری کرد.
اما تصویب شدن این قانون عملا افسار تعیین قیمت ماشین را به دست ماشینسازان داده است. هرچند که این موضوع ممکن است در نگاه اول ایرادی نداشته باشد. زیرا ماشینسازان خود با روند تولید ماشین و مواد موردنیاز آن آشنا بوده و میتوانند با توجه به این موضوع قیمت واقعی ماشین را تعیین کنند. اما نکته اصل اینجا است که به نظر میرسد در این قانون جای یک نهاد نظارتی برای تعیین درستی یا نادرستی این قیمت خالی است. نهادی که بهطور مستقیم بر روی تعیین قیمتها نظارت داشته و صحت آنها را تعیین کند.
در فاصله شهریور ۹۹ تا رسیدن به مهر این سال، ماشینهای تولید داخل یک افزایش قیمت ۴۰ درصدی را تجربه کردهاند. افزایش قیمتی که به نظر میرسد در راستای اجرایی شدن همین قانون بوده و درنتیجه آن قدرت خرید قشر گستردهای از مردم کاهش پیدا میکند. اما پرسش اصلی اینجا است که چه منطقی در پس این افزاش قیمت نهفته است؟ وقتیکه هیچ بهبود کیفیتی در کار نبوده و حتی سادهترین امکانات ماشینها نیز به حالت سفارشی درآمدهاند. پاسخ به این پرسش قطعا از عهده نویسنده این مقاله خارج بوده و باید بهصورت کارشناسی بحث شود. ما در این مقاله از همراه مکانیک قصد داریم ماشینهای لوکس خارجی را که با قیمتی معادل پراید میتوان خرید، در سبد بحث بگذاریم.
پراید ۱۳۰ یا ۱۶۵ میلیون تومانی با کدام ماشینهای خارجی همتراز شده است؟
در مهرماه ۹۹ پراید ۱۱۱ یا پراید هاچبک به مرز ۱۶۵ میلیون تومان رسید. همچنین پراید ۱۳۱ نیز در کانال ۱۳۰ میلیون تومان قرار گرفت. ماشینیی که از یک پیشرانه ۱.۳ لیتری برای تولید توانی برابر ۶۳ اسب بخار و گشتاوری در حدود ۱۰۳ نیوتن متر استفاده میکند. یک ماشینی محبوب که به دلیل مصرف سوخت پایین خود و ابعاد جمعوجورش به یکی از رایجترین ماشینهای شهری بهویژه در میان خانمها تبدیلشده است. اما در حال حاضر قیمت بسیار بالای این ماشینی محبوب باعث شده که هرکسی از عهده خرید آن برنیاید.
مزدا ۳ مدل ۲۰۰۸
مزدا ۳ یکی از ماشینهای محبوب در ایران است که توان خود را از طریق یک پیشرانه ۲ لیتری تامین میکند. این پیشرانه قدرتی در حدود ۱۵۵ اسب بخار و گشتاوری ۲۰۳ نیوتن متری برای مزدا ۳ ایجاد میکند. هرچند مصرف سوخت این ماشین در شهر نسبت به پراید بیشتر است، اما مصرف ۱۰ لیتری آن نسبت به دو گزینه قبلی قابلقبولتر است.
بی ام و ۳۲۸i مدل ۲۰۰۷
شاید باورتان نشود که با پولی معادل پراید میتوانید بی ام و سوار شوید. بی ام و ۳۲۸i دارای یک پیشرانه دو لیتری است که این پیشرانه قدرتی برابر ۲۴۵ اسب بخار و گشتاوری در حدود ۳۵۰ نیوتن متر را تولید میکند. ماشینیی که با مصرف ۸.۵ لیتری خود در شهر توانسته از دیگر گزینهها پیشی بگیرد. بهعلاوه برای انتقال قدرت در بی ام و ۳۲۸i از یک گیربکس ۸ سرعته خودکار استفادهشده است.
سخن پایانی
اطلاع از قیمت روز ماشین شاسیبلند به شما کمک میکند تا در هنگام خرید یا فروش این نوع ماشینها کاملا آگاهانه عمل کنید. چراکه قیمت بالای این کلاس از ماشینها به شما امکان ارتکاب کوچکترین اشتباه را نخواهد داد. ازاینرو همراه مکانیک برای جلوگیری از ضرر کردن شما کاربران محترم، ابزاری را برای تعیین قیمت ماشین طراحی کرده است که با استفاده از آن میتوانید در کسری از ثانیه و تنها با وارد کردن مشخصات دقیق ماشین، از قیمت آن در بازار آگاه شوید. پس همین الان وارد سایت hamrah-mechanic.com/carprice شوید و قیمت روز ماشین خود را ببینید.