ارزش غذایی باقلا و لبو چقدر است ؟

2 514

درباره باقلا و لبو میتوان گفت که خوردن این دو ماده غذایی می ‌تواند برای مصرف‌ کننده فوایدی به همراه داشته باشد، یعنی اگر در تهیه آنها نکاتی را در نظر داشته باشید، می ‌توانید یک میان وعده سالم را وارد برنامه غذایی خود کنید.

باقلا

ابتدا از باقلا شروع می ‌کنیم. همه تصور می ‌کنند که این ماده غذایی ارزش تغذیه‌ای ندارد، در حالی که سخت در اشتباه هستند.

باقلا در خانواده حبوبات جای می ‌گیرد و به عنوان یکی از منابع غذایی فیبر و پروتئین شناخته شده است.

حتما می ‌دانید که سویا یکی از مواد غذایی پُر پروتئین است، البته از نوع گیاهی، به طوری که در هر ۱۰۰ گرم از سویای خشک، ۳۶ گرم پروتئین وجود دارد، در حالی که مطالعات نشان داده‌اند ۱۰۰ گرم باقلا، حاوی ۲۶ گرم پروتئین است و می ‌توان در مقایسه‌ای اثبات کرد که خوردن این ماده غذایی نیز به تامین پروتئین مورد نیاز بدن کمک می‌ کند. به این دلیل است که خوردن آن را به همراه برنج، به عنوان یک تکمیل ‌کننده پروتئین توصیه می ‌کنند، زیرا این ماده غذایی تمامی ‌اسیدهای آمینه ضروری بدن را ندارد و با ترکیب شدن با غلات می ‌تواند کامل شود.

علاوه بر پروتئین، کلسیم و پتاسیم این ماده غذایی نیز بالاست، به این ترتیب که در هر ۱۰۰ گرم از آن ۱۰۰ میلی‌گرم کلسیم و ۱۰۹ میلی‌گرم پتاسیم دارد که می ‌تواند از ابتلا به پوکی استخوان جلوگیری کرده و به کنترل فشار خون بالا کمک کند.

علاوه بر مواد یاد شده، این ماده غذایی در مقایسه با سایر حبوبات از لوبیا گرفته تا نخود و سویا، بیشترین فیبر غذایی را دارد، به این ترتیب که در هر ۱۰۰ گرم از آن، ۲۸ گرم فیبر وجود دارد.

دکتر مظهری درباره ارزش غذایی باقلا می ‌گوید: “این ماده غذایی در گروه بقولات جای می ‌گیرد و یک منبع مناسب پروتئین – انرژی محسوب و در صورتی که با پوست میل شود می ‌تواند به درمان یبوست کمک کند. اما تنها افراد مبتلا به “فاویسم” از خوردن این ماده غذایی و حتی بوییدن آن محروم هستند، زیرا موجب تشدید بیماری‌شان می‌ شود.”

لبو یا چغندر:

خیلی‌ها فقط فکر می‌ کنند که چغندر قند بالایی دارد و خوردن آن در فصل سرما به یک عادت دیرینه باز می ‌گردد، در حالی که مطالعات نشان داده‌اند که این ماده غذایی فواید بسیاری دارد. به طوری که در شب یلدای ایرانیان، لبوی داغ را نیز به عنوان یکی از مواد غذایی ارزشمند تهیه و میل می‌ کردند.

از جمله فواید آن می ‌توان به کنترل فشار خون بالا اشاره کرد به این ترتیب که در هر ۱۰۰ گرم از آن، ۳۸۰ میلی‌گرم پتاسیم وجود دارد که به کاهش فشار خون کمک می‌ کند.

به علاوه، در هر ۱۰۰ گرم از آن، ۳۶ کالری انرژی وجود دارد و فولات و کاروتن آن نیز بالاست.

همانطور که گفتیم فولات در لبو به مقدار فراوانی وجود دارد و در دوران بارداری به دلیل اهمیت این ماده مغذی خوردن این سبزی توصیه شده تا از بروز نواقص مادرزادی جلوگیری کند. از این رو، خوردن این سبزی در دوران بارداری یک عادت غذایی خوب به حساب می‌ آید.
چغندر پخته

از طرف دیگر، مطالعات بسیاری نشان داده‌اند که رنگ ارغوانی چغندر به دلیل وجود ترکیبی به نام بتاسیانین است که خاصیت ضد سرطانی داشته و از بروز سرطان‌ها به خصوص سرطان کولون جلوگیری می ‌کند.

به علاوه، فیبر بالایی که در این سبزی وجود دارد، کاهنده چربی خون شناخته شده، به طوری که مطالعات نشان داده‌اند، مصرف مرتب آن ۳۰ درصد کلسترول و ۴۰ درصد تری‌گلیسرید را کاهش می‌ دهد و به میزان قابل توجهی افزایش‌ دهنده کلسترول خوب است و به این ترتیب از ابتلا به بیماری‌های قلبی جلوگیری می ‌کند.

2 نظرات
  1. حمیدرضا می گوید

    اگر کسی فاویسم داشته باشد لبو یا چغندر قند برایش ضرر دارد یا نه اینو جواب بدید حتما ممنوم میشم

    1. برقعی می گوید

      فاویسم بیماری باقلایی است و مواد غذایی زیر نباید استفاده شوند و در صورت استفاده باید به میزان خیلی کم استفاده شوند:
      خانواده نخودیان (لگومینوزه): باقلا، انواع لوبیا، سویا، انواع نخود، عدس، گیاه خرنوب، کهور
      سولفیت‌ها و غذاهای شامل آنها
      منتول و مواد غذایی و فراورده‌های بهداشتی البته عصاره نعناعی طبیعی مشکلی ایجاد نمی‌کند.
      رنگ‌های خوراکی مصنوعی، حنا، نوشابه‌های الکلی، نوشابه گازدار
      مصرف اسید اسکوربیک که در برخی ویتامین‌ها استفاده می‌شود به میزان زیاد مشکل‌ساز خواهد بود
      بلوبری، آب تونیک و شراب قرمز

      دوست عزیز ممنوعیتی برای مصرف لبو پیدا نشد اما حتی بوی باقلا هم نباید به فرد مبتلا به فاویسم برسد

      همچنین عواملی که در مبتلایان به کمبود آنزیم G6PD همولیز ایجاد می‌کند
      باقلا به هر شکل موجود.
      آنالوگ‌های ویتامین K
      داروهای ضد مالاریا: کلروکین / پریماکین / پاماکین / کیناکرین / کینین.
      سولفونامیدها: کوتریموکسازول (تری متو پریم – سولفومتوکسازول) / نالیدیکسیک اسید (نگرام)/ سولفاستامید / سولفاپریدین /سولفانیلامید / سولفادیازین / سولفی سوکسازول.
      ترکیبات نیتروفوران: فوروکسون / فورودانتین / فورابن / نیتروفورانتوئین / فورازولیدون / نیتروفورازون (فوراسین) / سپتاپرین.
      داروهای متفرقه: متیلن بلو / پروبنسید / استیل سالیسیلیک اسید / فنازوپیریدین / فنیل هیدرازین / بنزن / نفتالین / ایزونیازید / آسپرین / بعضی از داروهای ضد تب /استامینوفن.

ارسال یک پاسخ

توجه داشته باشید: آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نظر شما پس از تایید مدیر منتشر خواهد شد.