ارزش غذایی مغز استخوان یا مغز قلم گاو و گوسفند چیست؟
مغز استخوان یا مغز قلم گاو و گوسفند چیست؟
مغز استخوان یک نوع بافت اسفنجی است که درست در مرکز استخوان ها واقع شده است. این ماده بیشتر در استخوان ستون فقرات، لگن و ران متمرکز می باشد. مغز استخوان شامل سلول های بنیادی است که به تولید گلبول های قرمز، گلبول های سفید خون یا پلاکت هایی که در حمل و نقل اکسیژن، عملکرد سیستم ایمنی و لخته شدن خون مربوط می شوند، کمک می کنند.
ما معمولا بعد از مصرف گوشت موجود در غذا، مغز استخوان را نیز مصرف می کنیم. این ماده بافت بسیار نرمی دارد و در آشپزی حرفه ای به عنوان یک قوام دهنده برای سوپ ها استفاده می شود.
ارزش غذایی مغز قلم گاو و گوسفند
مغز استخوان حاوی مقدار زیادی کالری و چربی و مقدار کمی از مواد مغذی مانند پروتئین و ویتامین B12 است. به عنوان مثال، یک قاشق غذاخوری (۱۴ گرم) از مغز قلم گاو و گوسفند حاوی ارزش غذایی زیر است:
کالری: ۱۱۰
کل چربی: ۱۲ گرم
پروتئین: ۱ گرم
ویتامین B12: حدود ۷% از نیاز روزانه بدن
ریبوفلاوین: ۶٪ از از نیاز روزانه بدن
آهن: ۴٪ از نیاز روزانه بدن
ویتامین E: حدود ۲% از نیاز روزانه بدن
فسفر: ۱٪ از نیاز روزانه بدن
تیامین: ۱٪ از نیاز روزانه بدن
ویتامین A: حدود ۱% از نیاز روزانه بدن
مغز استخوان حاوی مقدار کمی از ویتامین های گروه B مانند پتوتنیک اسید، تیامین و بیوتین می باشد. این ویتامین ها برای فرآیندهای مهم بدن، از جمله تولید انرژی مورد نیاز هستند.
مغز قلم گاو و گوسفند غنی از کلاژن است. کلاژن پروتئین فراوانی در بدن می باشد. برخی از متخصصان تغذیه معتقدند که اگر رژیم غذایی خود را با کلاژن غنی کنیم، درد مفاصل کاهش پیدا می کند.
علاوه بر این، مغز استخوان تولید شده از استخوان های گاو، بز، گوسفند و بره حاوی اسید لینولئیک کنجوگیت (CLA) می باشد. این ماده یک نوع چربی است که می تواند باعث کاهش التهاب و افزایش عملکرد سیستم ایمنی بدن شود.
اگر چه تحقیقات بیشتری لازم است، اما چندین ترکیب اصلی دیگر از جمله گلیسین، گلوکوزامین و کندرویتین در مغز قلم گاو و گوسفند وجود دارد که موجب ارتقاء سطح سلامت بدن می شوند.
فواید مصرف مغز استخوان
اگر چه مطالعات انجام شده تا کنون، به طور مستقیم اثر مصرف مغز قلم گاو و گوسفند را بر روی بدن ارزیابی نکرده اند، اما تحقیقات زیادی در مورد تاثیر غیر مستقیم این ماده بر روی بدن وجود دارد. به طور خاص، کلاژن، گلیسین، گلوکوزامین و اسید لینولئیک کنجوگیت موجود در این ماده به طور گسترده ای مورد مطالعه قرار گرفته اند.
پشتیبانی از عملکرد مفاصل
به نظر می رسد ترکیبات متعدد موجود در مغز استخوان موجب بهینه سازی عملکرد مفاصل می شود. به عنوان مثال، گلوکوزامین ترکیبی است که در غضروف ها یافت می شود و اغلب به عنوان یک درمان طبیعی برای استئوآرتریت به کار می رود. این ماده توانایی کاهش التهاب و از بین بردن درد مفاصل را دارد.
کلاژن می تواند از تولید غضروف مفصلی، برای کمک به حفظ عملکرد مفاصل نیز پشتیبانی کند. در یک مطالعه ۶ ماهه که بر روی ۱۴۷ ورزشکار انجام شد، مصرف ۱۰ گرم مکمل کلاژن در روز به طور قابل توجهی موجب کاهش درد مفاصل مرتبط با فعالیت بدنی شد
منبع ویتامین A
با مصرف مغز استخوان، ویتامین A را به بدن خود اضافه میکنید. به همین دلیل، مصرف مغز استخوان در کنار خوراکیهای دیگر حاوی ویتامین A از جمله هویج و سبزیجات سبز، راه خوبی است. ویتامین A به عنوان ماده غذایی حیاتی برای افزایش سلامت چشمها و جلوگیری از از دست رفتن بینایی شناخته میشود. همچنین، کمبود ویتامین A می تواند باعث تباهی لکه زرد شود.
منبع آهن
یک ماده مغذی دیگر که مغز استخوان آن را تامین میکند آهن است. در واقع، با مصرف ۱۰۰ گرم مغز استخوان میتوانید ۲۵ درصد آهن مورد نیاز روزانه خود را دریافت کنید. میزان مناسب آهن در بدن به حفظ تعادل مایعات و جلوگیری از کمخونی کمک میکند. میتوانید برای جلوگیری از کمخونی و خستگی مزمن، خوراکیهای حاوی آهن از جمله مغز اسخوان و اسفناج را مصرف کنید.
منبع مواد معدنی
خاصیت دیگر مغز استخوان برای سلامتی، داشتن مواد معدنی از جمله آهن، کلسیم، زینک، سلنیوم، منیزیم، فسفر و مواد معدنی دیگر است. مواد معدنی موجود در بدن در بهبود عملکرد بدن نقش دارند. آنها در محافظت از بدن در برابر بیماری، خستگی مزمن و حفظ تعادل مایعات نقش مهمی ایفا میکنند. همچنین، مواد معدنی موجود در مغز استخوان میتوانند به تقویت سیستم ایمنی، تحریک ترشح هورمونها، بهبود وضعیت سیستم قلبی عروقی و بهبود حافظه و عملکرد مغز کمک کنند. در واقع، مغز استخوان، خواصی برای سلامتی شما دارد که اصلا انتظارش را نداشتید
تقویت حافظه
مغز استخوان به دلیل داشتن مواد معدنی برای بهبود عملکرد بدن مناسب است. این ماده خوراکی، برای افزایش سلامت ذهنی از جمله تقویت حافظه نیز مفید است. بنابراین اگر میخواهید حافظه و عملکرد مغز خود را تقویت کنید تا اوقات و خاطرات مهم و طلایی را به یاد بیاورید، چرا مصرف مغز استخوان را امتحان نمیکنید؟
کاهش التهاب
اگر چه التهاب کوتاه مدت بخش مهمی از عملکرد سیستم دفاعی بدن محسوب می شود، اما به نظر می رسد که التهاب مزمن، به ایجاد بیماری هایی مانند بیماری قلبی، دیابت و سرطان کمک می کند.
گلیسین، یک نوع پروتئین موجود در مغز استخوان است و خواص ضد التهابی قوی آن در مطالعات متعدد آزمایشگاهی اثبات شده است. این ماده می تواند باعث کاهش التهاب بدن شود. اسید لینولئیک (CLA)، ترکیب دیگری در مغز استخوان است که با استفاده منظم از آن چند نشانگر التهابی در خون کاهش می یابد.
بر اساس یک مطالعه ۲ هفته ای که بر روی ۲۳ مرد انجام شد مشخص گردید که مصرف ۵٫۶ گرم CLA در روز به طور موثری باعث کاهش سطح پروتئین های خاص درگیر در التهاب، از جمله عامل نکروز تومور آلفا و پروتئین واکنش پذیر C می شود.
مغز استخوان همچنین حاوی آدیپونکتین نیز می باشد. این ماده یک نوع هورمون پروتئینی است که نقش مهمی در تنظیم التهاب و عملکرد سیستم ایمنی دارد.
بهبود سلامت پوست
کلاژن نوعی پروتئین موجود در بدن است که نقش محوری در سلامت پوست دارد. یک مطالعه ۸ هفته ای که بر روی ۶۹ زن انجام شد نشان داد که مصرف ۲٫۵ تا ۵ گرم مکمل کلاژن باعث بهبود الاستیک و هیدراتاسیون پوست می شود.
به طور مشابه، مطالعه انجام شده بر روی موش ها نیز نشان داد که درمان این حیوانات با کلاژن به مدت ۸ هفته باعث افزایش میزان کلاژن و فعالیت آنتی اکسیدانی در پوست می شود و می تواند در برابر آسیب های پوستی و پیری از این بخش بدن محافظت کند.
ترمیم سلولهای بدن
مغز استخوان به دلیل داشتن کلاژن برای فرآیند ترمیم سلولهای بدن مناسب است. همچنین، کلاژن میتواند به بازسازی سلولهای بدن – مثلا تسریع درمان زخمها و خونریزی لثه- کمک کند. مغز استخوان دارای سلولهای بنیادی میلوئید و لیمفوئید است که اساس سلولهای قرمز و سفید خون هستند و به گفته مرکز درمانی Jade Institute میتوانند سیستم ایمنی را بسازند. این مواد برای جلوگیری از انعقاد خون و همچنین تامین اکسیژن مفید هستند. بنابراین، مصرف مغز استخوان بسیار مفید است چرا که در ترمیم سلولهای بدن به شما کمک میکند.
کمک به گوارش
یکی دیگر از خواص مغز استخوان برای سلامتی، کمک به گوارش است. مغز استخوان میتواند از وضعیتهای التهابی روده مانند بیماری سلیاک، سندرم روده تحریکپذیر و سندرم نشت روده جلوگیری کند. این نوع بیماریها میتوانند با مصرف مغز استخوان تسکین یابند چرا که حاوی کلاژن است که آسیب بافتها را کاهش میدهد.
همچنین، ژلاتین موجود در مغز استخوان میتواند به بازگرداندن سلامت غشای روده کمک کرده و با حساسیتهای غذایی به گندم و محصولات لبنی مبارزه کند. یک مطالعه نیز نشان میدهد که مغز استخوان میتواند بر افزایش رشد پروبیوتیک یا باکتری مفید در روده تاثیر مثبت بگذارد. میدانیم که پروبیوتیک با جلوگیری از رشد باکتریها و پاتوژنها در روده به سلامت گوارش کمک میکند. در واقع، از سلامت روده محافظت میکند. از سوی دیگر، کمبود کلاژن در بدن میتواند به ایجاد برخی مشکلات مربوط به سلامتی از جمله اختلالات گوارشی منجر شود.
افزایش تولید سلولهای سفید خون
یکی دیگر از خواص مصرف مغز استخوان افزایش تولید سلولهای سفید خونی است. این خاصیت به وجود آلکیل گلیسرولها ربط دارد که در مهار رشد سلولهای سرطانی نقش دارند. افزایش سلولهای سفید خون میتواند به محافظت از بدن در برابر عفونتها کمک کرده و سیستم ایمنی را نیز تقویت کند. در نتیجه، مغز استخوان برای محافظت از بدن در برابر بیماریهایی مانند سرطان عالی است.
افزایش متابولیسم بدن
در واقع، اسیدهای آمینه موجود در مغز استخوان، خواص بسیاری برای سلامتی شما دارند. اسیدهای آمینه تاثیر مثبتی در افزایش متابولیسم بدن و جذب مواد مغذی دارند. همچنین، وجود گلیسین درون کلاژن میتواند گلوکز را به انرژی مفید تبدیل کرده و استفاده بدن از آنتی اکسیدانها را افزایش دهد. این ماده، با انتقال مواد مغذی به سلولها، انرژی تولید میکند. مسئله مهمتر در مورد مغز استخوان، تولید آرژنین است که به بهبود گردش خون بدن و فرستادن مواد مغذی به سلولها کمک میکند.
از این قلم چگونه استفاده کنیم
اگر می خواهید از این ماده به عنوان قوام دهنده سوپ و خورشت استفاده کنید، توصیه می شود که یک تکه قلم گاو را درون غذا بیاندازید و بعد از پخت آن را خارج کرده و مغزش را به غذا اضافه کنید. بهتر است که از قصاب بخواهید که یک قلم کامل را به تکه های ۵ سانتی برایتان خرد کند. اگر می خواهید فقط مغز استخوان را استفاده کنید، کافی است که تکه های ۵ سانتی قلم را درون فر با دمای ۴۵۰ درجه فارنهایت به مدت ۱۵ دقیقه بپزید. اگر فر ندارید می توانید این خوراک خوشمزه را با پختن قلم گاو در زودپز، تهیه کنید.
شما می توانید مغز استخوان پخته شده را حتی مانند سس و کره روی نان تست بمالید و استفاده کنید. یکی از روش های محبوب استفاده از مغز قلم گاو و گوسفند، پختن استخوان ها به مدت ۲۴ الی ۴۸ ساعت است.
لازم به ذکر است که مکمل این ماده در فرم مایع، پودر و کپسول نیز قابل خریداری می باشد. اما توصیه می شود که تا جای ممکن از مغز استخوان طبیعی استفاده کنید.
خلاصه
مغز استخوان شامل چندین ترکیب مفید برای بدن از جمله کلاژن، اسید لینولئیک کنجوگیت، گلیسین و گلوکوزامین است. در حالی که تحقیقات موجود در زمینه تاثیر این ماده بر روی بدن محدود است، اما تحقیقات فراوانی وجود دارد که نشان می دهند این ترکیبات به کاهش التهاب، سلامت پوست و بهبود عملکرد مفاصل کمک می کنند.
از همه مهمتر، مغز استخوان بسیار قابل دسترس است و علاوه بر این که تهیه اش بسیار آسان است، طعم بسیار لذیذی نیز دارد. توصیه می شود این ماده را تهیه کرده و در بسته های کوچک در فریزر نگهداری کنید. هر زمان که خورشت، خوراک یا سوپ تهیه می کنید یک بسته از آن را به غذا اضافه کنید تا هم غذا خوشمزه تر شود و هم مواد مغذی بیشتری وارد بدن شود.