خواص و مضرات سیر

0 557

بی شک طی دهه‌های اخیر، بیشتر مردم دنیا با خواص متعدد سیر آشنایی پیدا کرده‌اند که از جمله این اثرات درمانی عبارتند از:

کاهش فشار خون، کاهش کلسترول خون، کاهش قند خون، کاهش غلظت خون، ضد‌ گرفتگی عروق قلبی و مقوی قلب و …

این گیاه همچنین دارای عملکرد مؤثر و اثبات شده ی ضد ‌سرطانی، ضد ‌میکروب قوی علیه باکتری‌های بیماری زا، ضد‌ انگل (کرم‌های آسکاریس، قلابدار، کرمک)،

ضد ‌روماتیسم، ضد ‌قارچ (‌آفت دهانی، کچلی، پوستی)، ضد‌ سم، مقوی معده و محافظ کبد، ضد ‌درد، ضد‌ حشره و مقوی میل جنسی نیز هست.

سیربه سبب داشتن اثراتی همچون ضد ‌احتقان، خلط آور، ضد ‌اسپاسم، محرک دستگاه ایمنی بدن و اثر ضد ‌ویروسی

از دیر باز برای درمان بیماری‌های حاد و مزمن عفونی و غیرعفونی ریوی به کار می‌رود.

حکیم ابوعلی سینا از این گیاه برای درمان سل ریوی، آسم مزمن و برونشیت بهره می‌جسته است.

خاصیت ضد ‌ویروسی سیر روی چندین نوع ویروس بیماری زای خطرناک به اثبات رسیده است، از جمله آنفلوانزا، تبخال و … .

از آنجایی که اثر ضد‌ ویروسی سیر، به سبب اثرگذاری مستقیم ترکیبات مؤثره عصاره آن صورت می‌گیرد،

سیرقادر خواهد بود به‌طور غیرانتخابی، انواع متنوع‌تری از ویروس آنفلوانزا را مورد حمله قرار دهد.

بیشتر این تاثیرات درمانی سیر، نه تنها در انسان، بلکه در دام‌ها و حیوانات خانگی نیز قابل اعمال است.

همه ی اثرات شگفت انگیز سیر بر درمان بیماری‌ها، ناشی از مواد مؤثره ی آن شامل ترکیبات گوگردی (که مسئول بوی آن نیز هستند)

ویتامین‌ها به‌ ویژه نوع C، E ، بتاکاروتن و نیز آنزیم‌هایی همچون پراکسیداز، میروزیناز و گلوکوسینولاز است.

از آنجایی که خواص اصلی درمانی سیر مربوط به مواد گوگردی آن است

بنابراین اعمال هر گونه واکنش خارجی همچون حرارت، ترشی و… که به‌طور مستقیم این مواد گوگردی را نابود سازد

یا به‌طور غیرمستقیم آنزیم‌های فعال‌کننده این ترکیبات مؤثره گوگردی را تحت‌تأثیر قرار دهد، می‌تواند قدرت درمانی سیررا کاهش دهد.

چون مواد مؤثره سیردر اثر له شدن فعال می‌شوند، بنابراین بلعیدن حبه نجویده ی آن، یا خشک کردن غیراصولی آن می‌تواند از بروز اثرات درمانی آن جلوگیری کند.

هر چه بوی سیربیشتر باشد، نشان دهنده بیشتر بودن مواد گوگردی آن و در نتیجه اثرات درمانی قوی‌تر آن است.

مصرف مرتب روزانه حداقل ۳ تا ۵ گرم سیر برای جلوگیری از بروز بیماری‌های قلبی- عروقی لازم است.

برای کاهش بوی دهان بعد از خوردن سیرمی‌توان از گشنیز، جعفری، سیب، برگ کاهوی تازه و یا سکنجبین استفاده کرد.

اگرچه این‌گونه خواص سیرکه در بالا گفته شد، طی صدها و هزارها سال تجربه حیات بشری به اثبات رسیده است

ولی در مراکز پژوهشی دانشگاهی معتبر و بزرگ دنیا در ۵۰ سال اخیر، بسیاری از این خواص به‌ روش‌های مدرن به بوته آزمایش و پژوهش گذاشته شده و مهر تایید گرفته‌اند.

در همین راستا، ما نیز به اتفاق گروه همکار خود در مطالعات تجربی، در دانشگاه پزشکی تهران تعداد زیادی از خواص قلبی- عروقی، ضد ‌میکروبی، ویروسی،

قارچی، ضد ‌سرطانی، ضد ‌رماتیسمی، پوستی و … سیر را در قالب پژوهش‌های آزمایشگاهی، حیوانی و انسانی آزموده و ادعاهای طب سنتی درباره ی این گیاه را به اثبات رسانده‌ایم.

لازم به ذکر است از دیگر فرآورده‌های طبیعی مؤثر در بیماری‌ آنفلوانزا، گیاه آویشن و زنجبیل و دارچین و نیز عسل طبیعی است.(دکتر محمدرضا نیاکان لاهیجی)

فواید شگفت انگیز سیر

عفونت های تنفسی را درمان می کند.

برای تسکین دندان درد ، سیرخام را روزی چند بار روی لثه و دندان بمالید.

سیرله شده را روی زگیل قرار دهید تا از بین برود.

برای درمان سینوزیت، چند حبه سیرله شده را در کره تفت دهید و با نان میل کنید.

یک حبه سیررا ریز خرد کنید و با کمی آب میل کنید تا نفخ، یبوست و درد معده برطرف شود.

بوی سیربا جویدن کاهو، جعفری یا خوردن شیر، سیب یا عسل رفع می شود. همچنین گذاشتن مقداری چای خشک در دهان و قورت دادن آن.

روزانه مصرف نصف یا یک حبه سیرخام توصیه می شود.

مصرف پماد غلیظ سیرممکن است موجب تحریکات جلدی و حتی سوختگی های خفیف شود

سایر مصارف سیرشامل استفاده از آن برای درمان تب، سرفه، سردرد، شکم درد، احتقان سینوسی، نقرس، روماتیسم، هموروئید، آسم، برونشیت

تنگی نفس، فشار خون پایین، قند خون پایین، قند خون بالا و جای گزیدگی مار استفاده می شود.

همچنین از سیر برای مبارزه با استرس و خستگی و حفظ سلامت کبد نیز استفاده می گردد.

برای درمان نسیان و فراموشی مفید است.

مالیدن سیر بر روی گل مژه و جوش پلک چشم باعث برطرف شدن آنها می شود.

گذاشتن سیر پخته در طی چندین روز بر روی میخچه و زگیل باعث رفع آنها می شود.

سیراز جمله سبزیجاتی است که باعث پیشگیری از بسیاری از سرطان ها می شود. مانع از بروز سرطان روده بزرگ، سینه، معده، پروستات و مثانه می شود.

سیربرای درمان بیماری های مختلفی ازجمله آسم، برونشیت، روماتیسم، نقرس، میخچه و زگیل (به صورت موضعی)، سل، دندان درد، نیش زدگی و فشار خون بالا مفید است.

در ضمن، سنگ کلیه را خرد می کند و در ضدعفونی کردن دستگاه های ادراری و عفونت های واژینال و مثانه نیز مؤثر است

مصرف روزی نصف استکان از عصارهٔ سیرو لیمو ترش، تاثیر بسیار زیادی در رفع گرفتگی رگ ها خواهد داشت.

برطرف کننده سرفه، سرماخوردگی و گرفتگی سینه است.

با عفونت مجرای گوارشی مقابله می کند و سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند.

برای افرادی که مبتلا به پرکاری تیروئید هستند، مفید است زیرا که منبع عالی ید است.

ویتامین c موجود در آن برای درمان بیماری اسکوربوت (نوعی بیماری خونی ناشی از کمبود ویتامین ث) موثر است.

برای سلامت قلب مفید است و با انواع بیماری های قلبی عروقی مقابله می کند.

بعضی از افراد از سیر برای پیشگیری از سرطان کولون، سرطان معده، سرطان سینه، سرطان پروستات و سرطان ریه استفاده می نمایند.

همچنین از سیر برای درمان سرطان پروستات و مثانه نیز استفاده می گردد. همچنین از سیر برای درمان پروستات بزرگ شده، دیابت، ورم مفاصل، آرتروز

رینیت آلرژیک (تب یونجه)، اسهال مسافران، فشار خون بالا در اواخر بارداری، سرماخوردگی، پیشگیری و درمان عفونت های باکتریایی و قارچی استفاده می شود.

سولفور و سلنیم در آن مانع از بروز تومور می شود و در صورت ایجاد تومور، اندازه های آن را کاهش می دهد.

خاصیت مسکن آن دندان درد را درمان می کند.

با بالابردن میزان انسولین، قند خون را تنظیم می کند.

آنتی اکسیدان قوی موجود در آن، رادیکال های آزاد را که باعث پیری و بیماری می شود خنثی می کند.

با رقیق کردن خون مانع از لخته شدن خون می شود و در نتیجه احتمال بروز سکته را کاهش می دهد.

خاصیت ضدالتهابی دارد.

سیرخام حاوی آنتی بیوتیک طبیعی به نام آلیسین است و باکتری های مقاوم به دارو مانند «MRSA» و «هلیکوباک تر پیلوری» را که باعث زخم معده و سرطان معده می شود از بین می برد.

مضرات سیر و موانع مصرف سیر

مادران شیرده در خوردن سیر زیاده روی نکنند زیرا سبب تغییر مزه شیر آنها شده و ممکن است نوزاد از خوردن شیر صرف نظر کند.

زیاده روی در مصرف سیر باعث سرگیجه، کاهش فشار خون، آلرژی (حساسیت)، و در موارد نادر منجر به خونریزی می شود.

ظاهرا سیر تاثیری بر متابولیسم داروها ندارد، اما بیمارانی که از داروهای ضد انعقاد خون مثل آسپرین استفاده می کنند، باید در مصرف سیر احتیاط کنند، زیرا سیر مانع از انعقاد خون می شود.
از این رو افرادی که جراحی می کنند، باید ۷ تا ۱۰ روز پیش از جراحی از خوردن سیر خودداری کنند، زیرا زمان خونریزی را ‏طولانی تر می کند. ‏
زنان آبستن یا شیرده بهتر است از‎ ‎سیر استفاده نکند‎ . ‎
سیررا به صورت قرص سیر،ترشی سیر،سیر سرخ شده و…استفاده می کنند.
بعضی از افراد از روغن بدست آمده از سیر برای درمان عفونت های قارچی، زگیل ها و میخچه استفاده می نمایند.
هرچند تحقیقات علمی نشان می دهد که سیر می تواند قادر به درمان عفونت های قارچی از قبیل پای ورزشکاران می باشد، اما کارایی روغن سیر برروی زگیل ها و میخچه ثابت نشده است.
مصرف سیر در باردرای زمانیکه در مقادیر درست مصرف شود، عموما بی خطر می باشد. سیر عموما زمانیکه در مقادیر درمانی مصرف می شود، در دوران باردرای پر خطر می باشد.
زمانیکه سیر بر روی پوست استفاده می گردد، عموما می تواند خطرناک باشد. سیر می تواند باعث آسیب دیدن پوست به شکل سوختگی شود.
مصرف سیر خوراکی برای عموم مردم مطمئن و ایمن می باشد. سیر می تواند باعث بوی بد دهان، احساس سوزش در دهان و یا معده
سوزش معده، بادشکم، تهوع و استفراغ، بوی بد بدن و اسهال شود.
این عوارض جانبی عموما در مصرف سیر خام بیشتر می باشد.
همچنین سیر می تواند خطر خونریزی را نیز افزایش دهد. آسم و سایر واکنش های آلرژیکی نیز در افرادیکه سیر مصرف می کنند ممکن می باشد.
بیماری هایی که سیر در آنها بی تاثیر است:

دیابت – بنظر نمی رسد که مصرف سیر تاثیری در درمان قند خون بالا داشته باشد.

درمان هیلوباکتر – هرچند در نتایج آزمایشگاهی مصرف سیر باعث کاهش این باکتری شده بود، ولی در عمل چنین چیزی مشاهده نشد.

کلسترول بالا – تحقیقات زیادی در رابطه با تاثیر سیر بر چربی خون، کلسترول خون و تری گلیسیرید انجام شده است، با اینحال نتایج در این مورد مختلف است.

سرطان سینه و سرطان ریه.

 

پیاز

ارسال یک پاسخ

توجه داشته باشید: آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نظر شما پس از تایید مدیر منتشر خواهد شد.