این شما و این چای مخصوص تابستان
چای گرمی که بدن را خنک میکند
این شما و این چای مخصوص تابستان
اغلب مردم نمیدانند ۱۵ تا ۳۰ درصد چای ترش را اسیدهای آلی تشکیل میدهند. اسید مالیک، اسید تارتاریک و اسید سیتریک از اسیدهای آلی موجود در چای ترش هستند. این ترکیبات در بسیاری از میوهها از جمله انگور نیز یافت میشوند. آنها به افزایش ایمنی بدن، داشتن پوستی بهتر، کاهش فشار و کلسترول خون، کنترل التهابات و بهبود عملکرد دستگاه گوارش کمک میکنند.
چای و قهوه از جمله نوشیدنیهای گرم و متداولی هستند که میزان مصرف آنها بسیار بالا است اما در کنار خواصی که دارند میتوانند به صورت پنهان ضررهایی نیز داشته باشند.
بسیاری، از نوشیدنیهای مختلف مانند چایهای میوهای و یا دمنوشهای گیاهی برای جایگزینی چای یا قهوه استفاده میکنند اما باید این نکته را بدانید که یکی از بهترین گزینههای روبروی شما میتواند چای ترش باشد.
چای ترش نوع متفاوتی از چای است که به علت رنگ، طعم و خاصیت ویژه ای که دارد، جایگاه مهمی را به خود اختصاص داده است. چای ترش یا چای قرمز یا چای روزل در بسیاری از مناطق دنیا بهصورت نوشیدنی گرم و یا سرد مصرف میشود. در آمریکای لاتین و بخصوص در جامائیکا مصرف آن متداول است و بهنام گل جامائیکا و در شمال آفریقا بنام چای سودانی و در مصر بنام کرکده مشهور است.
موطن اصلی گیاهی که از آن چای ترش تهیه میشود غرب آفریقاست ولی امروزه در سطح وسیعی در غرب آفریقا، آسیا، استرالیا، هند، مالزی، اتریش، آمریکای مرکزی و بسیاری از کشورهای گرمسیر کشت میگردد. در ایران این گیاه در سیستان و بلوچستان و در شهرهای ایرانشهر و نیکشهر به طور گستردهای کاشت میشود. همچنین بصورت گستردهای در شبه جزیره عربستان کشت شده و مورد استفاده قرار میگیرد و از این جهت به آن چای مکه نیز گفته میشود.
خواص چای ترش
خنک کننده
اولین خاصیت این چای خنک کنندهای قوی برای بدن است؛ از این رو برای فصل تابستان گزینهی بسیار مناسبی میتواند باشد. این چای میزان تعرق را افزایش داده و دمای داخلی بدن را کاهش میدهد.چای ترش می تواند تشنگی را فرو بنشاند و مایعات اضافی و سموم را از بدن دفع کند به همین دلیل است که بیشتر ورزشکاران آن را می نوشند
کنترل فشار خون بالا و دیابت نوع ۲
فشار خون و کنترل آن توسط چای ترش یکی دیگر از خواص این چای است که باید دقت داشته باشید. برای بیمارانی که فشار خون بالایی دارند این چای همیشه توصیه شده است.
یکی از مهم ترین خواص چای قرمز شباهت ترکیبات آن با انسولین است و به همین جهت این گیاه خواص ضد دیابتی هم دارد. افرادی که دارای دیابت، کلسترول و فشارخون بالا هستند، میتوانند یک تا دو نوبت از چای روزانه خود را به چای قرمز اختصاص دهند. مصرف دم کرده چای ترش به طور معنی داری نسبت به چای معمولی به رفع پر فشاری خون بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ کمک میکند.
چای ترش و اثر ضد افسردگی آن
چای ترش محتوی ویتامینها و مواد معدنی مانند فلاوونوئیدهاست که خاصیت ضدافسردگی دارند. مصرف چای ترش به استراحت دستگاه عصبی کمک میکند و با ایجاد حالت آرامش در بدن و ذهن، از شدت اضطراب و افسردگی فرد میکاهد
خداحافظی با کلسترول بد خون
از بین بردن کلسترول خون کاری است که چای قرمز تا حد توانش آن را انجام میدهد. این چای میتواند گزینهای بسیار مفید برای هنگامی باشد که شما یک غذای چرب خوردهاید.ی ترش خواص آننتیاکسیدانی بالایی دارد و به واسطهی این خاصیت به کاهش کلسترول بد (LDL) خون کمک میکند، در نتیجه میتواند به محافظت قلب و عروق در مقابل بیماریها و آسیبها کمک کند. چای ترش با کاهش چربی و قند خون میتواند برای کسانی که از اختلالات قند خون مانند دیابت رنج میبرند هم سودمند باشد. بر اساس مطالعهای که روی بیماران مبتلا به دیابت نوع دوم صورت گرفت، مشاهده شد مصرف چای ترش با کاهش کلسترول و تریگلیسرید، به کنترل این بیماری ناخوانده کمک میکند.
محافظت از کبد
از دیگر خاص آن میتوان به از بین بردن اختلالات کبد و تصفیه کننده خون اشاره کنیم.بر اساس تحقیقات خواص آنتیاکسیدانی چای ترش به درمان بیماریهای کبد کمک میکند. آنتیاکسیدانها با خنثی کردن اثر رادیکالهای آزاد موجود در بافتها و سلولها از بدن محافظت میکنند، در نتیجه میتوان گفت چای ترش با کمک به حفظ سلامتی بسیاری ار اندامها باعث افزایش طول عمر فرد میشود.
ضد التهاب و باکتری
چای ترش سرشار از اسید آسکوربیک یا همان ویتامین c است. وجود این ویتامین برای تقویت و تحریک سیستم ایمنی بدن به فعالیت بیشتر ضروری است. همچنین چای ترش برای خواص ضدالتهابی و ضدباکتریایی خود نیز شناخته شده است؛ بنابراین از ابتلای شما به سرماخوردگی و آنفولانزا جلوگیری میکند. چای ترش با خاصیت خنککنندگی خود در کاهش تب نیز مؤثر است.
تأمین آهن
این چای همچنین میتوان آهن مورد نیاز بدن شما را تأمین کند.برعکس چای سیاه که باعث دفع آهن میشود چای ترش خود یکی از منابع غنی آهن به شمار میآید.
طرز استفاده
افرادی که دارای قند، چربی و فشارخون بالا هستند، میتوانند یک تا دو نوبت از چای روزانه خود را به چای قرمز اختصاص دهند و برای هر بار مصرف، ۵ گرم از گلبرگهای چای قرمز را داخل یک فنجان ریـخـته و سپس آب جوش روی آن بریزند و سرپوشی گذاشته، ۱۰ دقیقه بماند تا دم بکشد، سپس صاف کرده و میل کنید.
چای ترش در مقایسه با چای سیاه
چای سیاه به غلط در فرهنگ ما رواج یافته است و حتی مبتلایان به فشار خون و چربی میتوانند چای ترش را جایگزین این نوشیدنی کنند. مصرف چای سیاه یا همان چایی که به طور معمول در بین ما ایرانیان در وعده صبحانه و طی روز مصرف میشود عوارض خاص خود را دارد. از آنجایی که طعم چای معمولی تلخ است، عادت کردهایم که کنار آن از یک نوع شیرینی مانند قند استفاده کنیم که بالطبع با مشکلاتی مانند بالا رفتن میزان قند خون و جلوگیری از جذب یکسری مواد در بدن همراه میشود.
امروزه با فعالیت شرکتهای صنعتی، گیاهان مختلفی فرآوری شده و انواع چایهای مختلف مانند چای دارچین، چای سبز و چای ترش به بازار آمده است که میتواند جایگزین خوبی برای چای سیاه باشد.
عوارض چای ترش
مصرف چای ترش به واسطهی تأثیراتی که بر جریان خون در رحم و لگن دارد، در دوران بارداری توصیه نمیشود. برای کسانی که تحت درمان هورمونی هستند یا برای کنترل زایش قرص مصرف میکنند نیز مصرف چای ترش باید پس از مشورت با متخصص صورت گیرد.