آثار تراشیدن ریش از نظر جسمى در علم امروزى چیست؟
پاسخ شما را با ذکر چند نکته توضیح مى دهیم.
۱ احکام الهى بر اساس مصالحى تدوین شده اند که فهم بشر از تشخیص آنها بسیار قاصر است. به عنوان نمونه قرآن فلسفه اصلى وجوب روزه را تقوا معرفى مى کند نه اینکه از بیمارى ها جسمى انسان کاسته شود. هر چند با گرفتن روزه احتمال سلامت جسمى انسان وجود دارد. (کتب علیکم الصیام… لعلکم تتقون) معناى این جمله قرآن این است که روزه گرفتن براى کسى که از سلامتى جسمى صد درصد برخوردار است واجب است و این نشان دهنده آن است که علت وجوب روزه از بین رفتن بیمارى هاى انسان نیست. و بالعکس اگر کسى از بالاترین مراتب تقوا نیز برخوردار باشد مانند پیامبر اکرم (صلى الله علیه و آله) باز هم وجوب روزه براى او وجود دارد. چون باعث رشد بیشتر و رسیدن به مراتب بالاتر تقواست.
۲ تا کنون از نظر علمى هیچ تحقیقى در مورد تراشیدن ریش و ضررهاى آن ارائه نشده است (نه اینکه وجود نداشته باشد) و علت اصلى آن نیز این است که در کشور هاى اسلامى نسبت به تراشیدن ریش حساسیت و حرمت وجود دارد ولى در کشورهاى غربى که عمده تحقیقات علمى در آنها صورت مى گیرد هیچ گونه حساسیتى نسبت به این مسئله وجود ندارد بنابراین از نظر علمى نیز پیگیرى نمى کنند. امیدواریم روزگارى در کشورما تحقیقات مناسب در این زمینه صورت گیرد و برخى از دلائل علمى این مطلب روشن شود.
۳ اگر روزى با تحقیقات علمى نیز ثابت شود که تراشیدن ریش هیچ ضرر جسمى براى انسان ندارد باز هم تراشیدن ریش حرام است. زیرا همانطور که در نکته اول گفتیم احتمال دارد مصالحى، وراى مصالح مادى در میان باشد که شارع مقدس به آن نظر داشته است. همچنان که در مورد صدقه دادن از نظر علمى هیچ گونه ارتباطى بین انفاق و جلوگیرى از بلاها وجود ندارد. یعنى شما با هیچ فرمول علمى قرن اتم نمى توانید ثابت کنید انفاق به یک نفر باعث سلامتى جسمى شود. یا گفتن ذکر شریف لا حول و لا قوه الا بالله باعث دورى انسان از هفتاد بلا گردد، که برخى از آنها بیمارى هایى مانند لک و پیس، دیوانگى (اسکیزوفرنیا) و غیره هستند. یا خواندن قرآن و نگاه کردن به آیات الهى باعث افزایش قدرت بینایى چشم مى شود. اگر شما توانستید فرمولى پزشکى و علمى پیدا کنید که نگاه کردن به قرآن چگونه و از طریق کدام فرمول شیمیایى باعث افزایش قدرت دید مى شود؟ در هر حال مسائلى در اینجا وجود دارد که ذکر آن به طول مى انجامد.
۴ آنچه به تجربه ثابت شده است این است که پوست صورت افرادى که دائما ریش خود را مى تراشند خیلى سریعتر از افراد هم سن چروکیده شده و حالت طراوت خود را از دست مى دهد. همچنین به علت اینکه پوست صورت در معرض تابش آفتاب و اشعه هاى مضر آن است، در این گونه افراد سرطان هاى پوست صورت شایع تر است. چون پوشش طبیعى خود (ریش ها) را از دست داده است.
۵ نکته آخر اینکه بر ما انسان ها به تجربه ثابت شده است از عالم و عاقل و تجربه آزموده پیروى کنیم. و آنچه مسلم است این است که علم و عقل و تجربه ما در مقابل علم و عقل و تجربه انبیاء الهى قطره اى است در مقابل دریا. انسان حکیم تسلیم جاهل نمى شود. بنابراین بهتر است در مقابل احکام الهى هر چند مصالح مادى آنها را ندانیم سر تسلیم فرود آوریم و در اصطلاح بنده فرمانبر الهى بدون هر گونه چون و چرا شویم تا خداوند ما را از محرمان درگاه خویش قرار دهد و علوم الهى خود را بر ما افاضه فرماید. که قرآن مجید مى فرماید: اتقوا الله و یعلمکم الله. تقواى الهى پیشه کنید تا خداوند آموزگار شما باشد و از علوم خویش شما را بهره مند سازد. علومى که برکاتش قابل مقایسه با هیچ کدام از علوم مادى قرن اتم نیست
منبع: نرم افزار پرسمان ۳