ریحان و خواص باورنکردنی این سبزی + سفارش امام صادق (ع) به استفاده از ریحان
خواص باورنکردنی ریحان
امام صادق علیه السلام در مورد ریحان می فرمایند:
اَلْحَوک بَقْلَهُ الأَنْبیاءِ، اَما اِنَّ فیهِ ثَمانَ خِصالٍ:یمْرِئُ وَ یفْتَحُ السُّدَدَ وَ یطَیبُ الجُشاءَ وَ یطَیبُ النَّ کهَهَ وَ یشَهِّی الطَّعامَ وَ یسُلُّ الدّاءَ وَ هُوَ أمانٌ مِنَ الجُذامِ وَ إذا اسْتَقَ رَّ فی جَوْفِ الإنسانِ قَمَعَ الدّاءَ کلَّهُ؛
ریحان، سبزی انبیاست و در آن هشت خاصیت است:هضم کننده است، رگ ها و مجاری را باز می کند، بازدم را خوشبو می سازد، بدن را بوی خوش می بخشد، اشتهاآور است، درد را از بدن بیرون می برد، از جذام در امان می دارد و چون وارد معده شود درد را به کلّی از بین می برد. کافی (ط-الاسلامیه) ج ۶، ص ۳۶۴، ح ۴
ریحان یک سبزی معطر است که می تواند فعالیت رادیکال های آزاد را محدود کند. رادیکال های آزاد در بدن کاری به جز آسیب زدن به سلول ها و بروز بیماری های مختلف ندارند. به ویژه این که یکی از عوامل ابتلا به بیماری های قلبی عروقی همین رادیکال های آزاد هستند. آنتی اکسیدان های طبیعی موجود در ریحان شما را از آسیب های گذر زمان، پیری زودهنگام سلول ها و همچنین بیماری های پوستی حفظ می کنند
خواص درمانی ریحان
اگر میخواهید آلزایمر نگیرید، ریحان بخورید
ریحان سبزی ضدآلزایمـر است. مقادیر بالای منگنز و مس موجود در ریحان باعث بهبود عملکرد مغز شده و برای پیشگیری و درمان زوال عقل و بیماریهای آلزایمر و پارکینسون مفید میباشد و با ایجاد سپری برای محافظت از مغز در برابر رادیکالهای آزاد، از ابتلا به فراموشی در سنین بالا پیشگیری میکند
ریحان برای آرامش اعصاب
این سبزی آرامش دهنده ی اعصاب است و برای درمان سردردهای عصبی بسیار مؤثر است. اگر ۲۰ تا ۵۰ گرم ساقه ی ریحان که دارای برگ و گل است را در یک لیتر آب جوش بریزید و ۱۲ دقیقه دم کنید . سپس آن را صاف و شیرین نمایید و پس از هر غذا ۱ فنجان بنوشید که غم و اندوه و افسردگی را برطرف می کند.
نشاط آور
ریحان گیاهی نشاط آور است. دم کرده ی ۵۰ گرم ریحان که شیرین شده باشد پس از هر غذا برای معالجه ی سردردهای یک طرفه (میگرن ) و سردردهای عصبی مفید است . حتی استنشاق بوی ریحان له کرده سردردهای ناشی از سفر را برطرف می کند.
درمان گلودرد و سرماخوردگی
دم کرده ی ۵۰ گرم ریحان که با عسل شیرین شده باشد برای برطرف کردن گلودرد و آنژین مؤثر است. برای درمان آسم نیز می توان جوشانده ی غلیظی ازریحان تهیه کرد و روزی چند مرتبه دهان را با آن شستشو داد. جوشانده ی سرد آن نیز تب بر است. پس در بیماری های تورمی گلو و سرماخوردگی حتماً ازریحان استفاده کنید.
ضد تهوع و اسهال و دل پیچه
جوشانده ی این سبزی گرفتگی دستگاه گوارش را رفع می کند و ضد تهوع و استفراغ است.
ریحان در درمان اسهال هم مؤثر است خوردن تخم بو داده ی آن برای درمان اسهال اثر شفا بخش دارد
ریحان ضد دل پیچه است ، پس چه خوب است افرادی که دستگاه گوارش حساس دارند و سریع نفخ می کنند با غذا این سبزی مصرف کنند
منبع آهن
ریحان منبع خوبی از آهن است ۲. فنجان ریحان تازه یا یک قاشق غذا خوری از این خشک شده ی این گیاه ده درصد آهن مورد نیاز بدن را تامین میکند .اگر شما کمبود آهن دارید ،بایدریحان را دررژیم غذایی خود بگنجانید. دختران درسن بلوغ باید برای جبران آهن از دست رفته ازریحان استفاده کنند
ویژگیهای ضد التهابی دارد
ریحان حاوی اسانسهای قوی، ازجمله اوژنول (eugenol)، سیترونلول (citronellol) و لینالول (linalool) است. این اسانسها، نوعی بازدارندههای آنزیمی هستند که التهاب موجود در بدن را کاهش میدهند. التهاب عامل اصلی بیشتر بیماریها مانند بیماری قلبی، روماتیسم مفصلی و بیماریهای التهابی روده است
با سرطان مبارزه میکند
بررسیهای بالینی تغذیه و سرطان نشان میدهد، این سبزی حاوی گیامغذیهایی است که بهطور طبیعی میتواند از بروز سرطان پوست، کبد، سرطان دهان و سرطان ریه ناشی از وجود مواد مضر شیمیایی جلوگیری کند. همچنین ریحان فعالیت آنتی اکسیدانی را افزایش داده و سلولهای مضر را ازبین میبرد و جلوی رشد تومورهای سرطانی را میگیرد.
در آزمایشهای روی حیوانات مشخص شد، عصارهی این سبزی از بدن در برابر سرطان و مرگومیر مراقبت میکند و در همان حال میتواند بافتهای سالم و سلولها را از اثرات منفی درمانهای مربوط به سرطان مانند پرتو درمانی یا شیمی درمانی دور نگه دارد. درواقع میتوان از عصارهی ریحان بهعنوان نوعی روش درمانی مکمل سرطان استفاده کرد. این عصاره حتی برای افرادی که تحت انواع درمانهای سنتی هستند نیز کاربرد دارد.
سلامت قلب و عروق را بهبود میبخشد
این سبزی با خواص آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی خود میتواند به ماهیچههای قلب کمک کند که عملکرد رگهای خونی مسئول انقباض و استراحت را به خوبی کنترل کنند. همچنین ریحان میتواند از تجمع خطرناک پلاکتها در رگهای خونی که سبب لخته شدن خون و در نهایت منجر به ایست قلبی میشوند، جلوگیری کند.
عصارههای ریحان با مهار ترشح سیتوکینهای پیشالتهابی، از التهابی که منجر به بیماری قلبی-عروقی میشود، نیز پیشگیری میکنند. سیتوکینها، پروتئینهایی هستند که از سلولی تولید شده و بر سلول دیگر اثر میگذارد و بدین ترتیب با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند و توانایی سیستم دفاعی بدن را بالا میبرند. اما هنگامیکه این اتفاق در دورههای طولانیمدت رخ دهد، بدن بهشکل «آبشاری التهابی» واکنش نشان میدهد و همهی اندامهای بدن دچار تنش میشوند و از سرعت جریان خون، تنظیم هورمونی و عملکرد فرآیندهای شناختی کاسته میشود. همچنین التهاب، موجب تولید پلاکهای چرب و مملو از کلسترول در خون شده و خطر حملات قلبی و مغزی را افزایش میدهد.
آداپتوژنی که ضد اضطراب است
بررسیها نشان میدهد که ریحان، آداپتوژنی طبیعی است و مانند داروی گیاهی به بدن کمک میکند تا با شرایط اضطرابآور سازگاری یابد و اثرات مضر عوامل مضطربکننده روی عملکردهای بدن را خنثی کند.
بهطور مثال، محققان به خرگوشهایی که در محیط پراسترس قرار داشتند، برگهای تازه ریحان دادند. پس از مدت کوتاهی سطح تنش اکسایشی در آنها بسیار کم شد. در بررسی دیگر، سیستم قلبی-عروقی و تنفسی خرگوشها پس از ۳۰ روز مصرف روزانه دو گرم برگ ریحان، در برابر عوامل اضطرابزا قوی شد. همچنین کاهش بسیار قند خون و افزایش معناداری در فعالیت آنتی اکسیدانی آنها مشاهده شد
حاوی ویژگیهای ضد باکتریایی است
یکی دیگر از خواص اسانسهای ریحان، محافظت از بدن در برابر رشد باکتریهای مضر است. در بررسیها مشخص شده که عصارهی آن حتی میتواند جلوی رشد گونههای مقاوم باکتریهایی را که به درمانهای آنتی بیوتیکی پاسخ نمیدهند، بگیرد. هنگامی که محققان دانشگاه علوم پزشکی دانشگاه لودز در لهستان، درمورد اثر فعالیت ضدباکتریایی روغن ریحان روی بیماریهایی مانند ایی-کولی (E.coli) و باکتریهای قدرتمند دیگر جمعآوریشده از بیماران مبتلا به عفونت بررسی کردند، به این نتیجه رسیدند که ریحان علیه گونههای مختلف باکتریها عمل کرده و جلوی رشد آنها را میگیرد. دستیابی به این نتیجه، محققان را تشویق کرد تا درمورد چگونگی مبارزهی ریحان و دیگر اسانسهای ضدباکتری با بیماریها و عفونتهای مقاوم در برابر آنتی بیوتیک نیز تحقیق کنند.
حاوی ویژگیهای ضد میکروبی است
اسانسهای ریحان، ضدمیکروب هستند و طیف وسیعی از باکتریها، مخمرها، قارچها و ویروسها را از میان برمیدارند. این بدین معناست که میتوانید، مراقبت از بدن در برابر ویروس کاندیدا و انواع مشکلات پوستی را نیز به فهرست بلند خواص آن بیفزایید
عوارض
مصرف تازه این سبزی بسیار ایمن است و موجب واکنشهای حساسیتی یا عوارض جانبی نمیشود. اما برای گروه خاصی از افراد خطراتی دارند.
اگر فردی باردار است یا میخواهد باردار شود یا مادری شیرده است، بهتر است از مصرف ریحان پرهیز کند، زیرا بهطور سنتی، معلوم شده که ریحان ویژگیهای ضدباروری دارد. همچنین اسانسها یا مکملهای ریحان با داروهای کاهندهی کلسترول خون و کنترل دیابت تداخل دارند و اگر فردی درحال مصرف این داروهاست، پیش از مصرف مکملهای ریحان باید با پزشک مشورت کند