مردان دوبرابر زنان گرفتار کشنده ترین سرطان میشوند
عواملی که موجب بروز سرطان معده میشوند
کشنده ترین سرطان کدام است؟ابتلای مردان به این نوع از سرطان ۲ برابر زنان است
احتمال بروزسرطان معده در مردان ۲ برابر بیشتر از زنان است و استعمال سیگار را میتوان مهمترین علل آن دانست. سرطان معده کشنده ترین سرطان در ایران است، این سرطان سالانه جان هشت هزار نفر را میگیرد
سرطان معده از ۵۰ سال به بالا آغاز میشود و سن شیوع و افزایش شیب بیماری، از ۶۰ سال به بالا بوده و بروز این بیماری در کشور ۱۰ سال جوانتر از دنیاست
نشانه های اولیه سرطان معده:
نشانه های اولیه این سرطان کشنده ممکن است شامل این موارد باشد:
احساس سیر بودن:
بسیاری از بیماران مبتلا به سرطان معده بعد از خوردن غذاهای کم, احساس ” پری ” در بالای شکمشان را تجربه می کنند.
سوزش سردل:
سوهاضمه, سوزش معده و یا علائمی نظیر زخم معده ممکن است نشانه هایی از تومور معده باشد.
تهوع و استفراغ:
برخی از بیماران مبتلا به سرطان معده علائمی دارند که شامل تهوع و استفراغ است.گاهی, استفراغ حاوی خون است.
سایر علایم شایع سرطان ممکن است شامل این موارد نیز باشد:
کاهش وزن غیرقابل توضیح و ناگهانی:
فقدان اشتها یا کاهش وزن غیرقابل توضیح نشانه رایج سرطان است.
درد شکم:
درد شکم و یا درد بالای ناف می تواند نشانه تومور معده باشد. همچنین ورم یا ایجاد مایعات در شکم نیز ممکن است ناشی از سرطان معده باشد.
افرادی که دچار سو هاضمه هستند و حداقل یکی از موارد زیر را در سابقه پزشکی خود دارند, باید فورا به پزشک مراجعه کنند:
یک فامیل نزدیک که سرطان معده داشته است
دیستپلازی مری بارت،
مجموعه غیر طبیعی از گوارشی پیش سرطانی
التهاب لایه معده
کم خونی مزمن
معده جذب ویتامین B12 را به درستی انجام نمی دهد
سابقه زخم معده
علائم سرطان معده پیشرفته:
هنگامی که سرطان معده پیشرفته تر می شود، علائم و نشانه های زیر به طور چشمگیری ظاهر می شود:
– ایجاد مایع در معده، که ممکن است موجب باد کردن معده شود،
-مدفوع سیاه که شامل خون است.
– خستگی
-وجود خون در مدفوع
– کم خونی (کاهش تعداد گلبول های قرمز خون که می تواند باعث خستگی و بد نفس کشیدن شما شود) –زرد شدن پوست و سفیدی چشم (یرقان)
درکل، سرطان با یک جهش در DNA سلول رخ می دهد. جهش باعث رشد و تقسیم سلولی بیش از حد نرمال می شود. سلول های سرطانی جمع شده یک تومور را تشکیل می دهند که می تواند به اندام های مجاور حمله کند. و سلول های سرطانی می توانند از تومور جدا شوند تا در سراسر بدن پخش شوند.
سرطان متصل به دستگاه گوارش به علت بیماری ریفلاکس گوارشی (GERD) است و کمتر به چاقی و سیگار کشیدن مرتبط است. GERD یک بیماری ناشی از بازگشت مکرر اسید معده به مری می باشد.
یک همبستگی قوی بین رژیم غذایی دودی و نمک زده و سرطان معده وجود دارد. همانطور که استفاده از یخچال برای نگهداری غذا در سراسر دنیا افزایش یافته است، میزان سرطان معده کاهش یافته است.
چه عوامل موجب ابتلا به سرطان معده می شوند؟
مصرف طولانی مدت غذاهای سرخ شده و نمک سود شده
غذای الوده به باکتری به خصوص مصرف طولانی مدت غذاهای آماده
عفونت بانوعی باکتری با نام هلیکوباکترپیلوری
کاهش اسیدیته معده
جراحی معده در گذشته
تماسهای طولانی با داروهایی که ترشح اسید معده را می کاهند(H2 بلوگرها)
زخم های معده وبرخی پولیپها( پولیپهایی که استعداد بدخیمی دارند)
در افراد دارای گروه خونی A نسبت به گروه خونی O، میزان بروز سرطان معده بیشتر است
همچنین مطالعات، عوامل خطرزای زیر را برای سرطان معده یافته اند:
بسیاری از اشخاص مبتلا به این بیماری ۷۲ سال یا بیش تر از آن سن دارند.در مردها بیش تر از زن ها احتمال ابتلا به سرطان معده وجود دارد.
سرطان معده در آسیایی ها، جزیره نشین های اقیانوس آرام، اسپانیایی ها و آمریکایی های آفریقایی تبار شایع تر از آمریکایی های سفیدپوست غیراسپانیایی است.
مطالعات نشان می دهد افرادی که رژیم غذاییشان پر از غذاهای دودی، شور یا ترشی باشد، ممکن است در معرض خطر مضاعف ابتلا به سرطان معده باشند. از سوی دیگر خوردن میوه و سبزی های تازه محافظی در برابر این بیماری است.
کم خونی «پرنیسیوز» (بیماری خونی ای که بر معده اثر می گذارد)
عوامل خطر ریسک مرتبط با سرطان معده ، عبارتند از:
شرایط پزشکی خاص:
این موارد عبارتند ازاسووزافاگیت، بیماری رفلکس معده (GERD)، زخم معده پپتیک، مری بارت ، گاستریت مزمن و پولیپ معده.
سیگار کشیدن:
طبق آنچه پیش از این هم گفته ایم سیگاری ها دو برابر خطر ابتلا به این سرطان کشنده را در مقایسه با غیر سیگاری ها دارند.
هلیکوباکتر پیلوری:
این باکتری برای بسیاری از مردم بی ضرر است. با این حال، می تواند باعث عفونت و زخم معده در برخی از افراد شود.
زخم مزمن نوعی خطر در سابقه خانوادگی باشد:
داشتن خویشاوند نزدیک که دارای سرطان معده است، می تواند این خطر را افزایش دهد.
مصرف غذاهایی که شامل قارچ آفلاتوکسین هستند:
این می تواند در روغن های گیاهی خام، لوبیای کاکائو، آجیل درخت، زمین های زمستانه، انجیر و سایر غذاهای خشک و ادویه جات ترش باشد.
رژیم غذایی:
افرادی که به طور منظم ماهی شور، غذاهای شور، گوشت دودی، گوشت دودی و سبزیجات ترش را مصرف می کنند، ریسک بالاتری در ابتلا به سرطان معده دارند.
سن:
خطر گسترش سرطان معده به طور قابل توجهی پس از ۵۵ سالگی افزایش می یابد.
جنسیت:
مردان دوبرابر زنان گرفتار کشنده ترین سرطان ایران میشوند
سرطان های قبلی یا موجود:
افرادی که مبتلا به سرطان مری یا لنفوم هودگکینس هستند، احتمال بیشتری دارد که سرطان معده را گسترش دهند. مردانی که مبتلا به سرطان پروستات، مثانه، یا بیضه هستند یا بودند در معرض خطر بالاتری قرار دارند، همانطور که خانم ها با سابقه سرطان رحم، تخمدان و یا سینه این مشکل را دارند.
برخی از روش های جراحی:
جراحی بر روی شکم یا بخشی از بدن که بر معده تاثیر می گذارد، مانند عصب واگوس، می تواند خطر سرطان معده را افزایش می دهد