علائمی که خبر از شروع آلزایمر میدهند
یک بیماری زوال عصبی است که معمولا به کندی آغاز میشود و به تدریج رو به وخامت میرود. این بیماری علاجناپذیر را اولین بار یک روانپزشک و پاتولوژیست آلمانی به نام آلویزآلزایمر در سال ۱۹۰۶ میلادی توصیف کرد. آلزایمر علت بروز ۶۰ تا ۷۰٪ موارد دمانس است. رایجترین علامت ابتدایی این بیماری، اختلال در حافظه کوتاهمدت و مشکل در به یاد آوردن اتفاقات اخیر است. با پیشرفت بیماری آلزایمر، علائم آن میتواند شامل مشکلات زبانی، مشکل در آگاهی از موقعیت (گمشدن)، نوسان خلقی، از دست دادن انگیزه، اهمال و بیتوجهی نسبت به خود و مشکلات رفتاری باشد. این بیماری بسیاری از خصوصیات رفتاری و هیجانی افراد را نیز تحت تاثیر قرار داده و سبب بروز ناراحتیهایی از قبیل علائم افسردگی (شامل فقدان احساس لذت، بیقراری، افسردگی، کاهش اشتها و وزن، عدم وجود تمرکز و احساس گناه)، علائم روانی (شامل توهم، هذیان و سوءظن) و نیز رفتارهایی مثل آشفتگی، سرگردانی، پرخاشگری و خشونت در این بیماران میشود. با وخیمشدن آلزایمر، بیمار معمولا از خانواده و جامعه کنارهگیری میکند. بهتدریج فعالیتهای بدنی از دست میرود که در نهایت منجر به مرگ میشود. هرچند سرعت پیشرفت آلزایمر میتواند متفاوت باشد اما امید به زندگی معمول پس از تشخیص بیماری، ۳ تا ۹ سال است
بیماری آلزایمر هنگامی رخ میدهد که مقادیر غیرطبیعی آمیلوئید بتا به صورت خارجسلولی در قالب پلاک آمیلوئیدی و پروتئین تاو، و بهصورت داخلسلولی در قالب تودههای نوروفیبریلار در مغز ایجاد میشود و بر عملکرد عصبی و ارتباطات مغز تاثیر میگذارد و منجر به نابودی تدریجی عملکرد مغز میشود. این تغییر در توانایی پاکسازی پروتئین (اتوفاژی) مربوط به سن است، توسط کلسترول تنظیم میشود و با دیگر بیماریهای زوال عصبی نیز مرتبط است.
علت اغلب موارد آلزایمر هنوز عمدتا ناشناخته است، به جز ۱ تا ۲ درصد موارد که در آنها تفاوتهای ژنتیک تعیینکننده شناسایی شده است. تا کنون چندین فرضیه مختلف برای توضیح علت شکلگیری این بیماری مطرح شده است که عبارتند از:
- ژنتیک
- جهش اوساکا
- فرضیه کولینرژیک
- فرضیه آمیلوئید
- فرضیه تاو
- فرضیه التهاب
علائمی که خبر از شروع آلزایمر میدهند
۱_مشکلات گرفتاری و تکلمی
۲_فراموش کردن زمان و مکان
۳_تغییر حالت های روحی و شخصیتی
۴_ضعیف شدن حافظه کوتاه مدت
عوامل موثر بر ایجاد آلزایمر
افزایش سن
عوامل ژنتیکی
بیماری عروق
اضافه وزن
عوامل روانی
آسیب مغزی
گوشه نشینی
کاهش فعالیت بدنی
مصرف الکل
راه هایی برای جلوگیری از ابتلا به آلزایمر
۱_انجام فعالیت های ذهنی تحریک کننده
۲_داشتن فعالیت های بدنی
۳_مصرف مواد غذایی مناسب و مغذی