سیب زمینی بنفش چیست؟
فواید و روش کاشت سیب زمینی بنفش
سیب زمینی بنفش نوعی جدید از سیب زمینی است که دانشمندان توانستهاند آن را با استفاده از جهشهای ژنتیکی ایجاد کنند. این گونه، از سیب زمینی معمولی کوچکتر بوده و پوستی به رنگ بنفش تیره دارد. در سالهای اخیر استفاده از آن در بسیاری از کشورهای اروپایی و آمریکایی رایج شده است. مشاهدات نشان میدهد که مصرف سیب زمینی بنفش خواص و فواید درمانی بسیاری دارد
چرا بنفش؟
رنگ این سیب زمینی، محتویات آن را فاش میکند، در واقع این سیب زمینی، حاوی مواد ضد اکسیده شدن است و به همین سبب رنگی بنفش و قرمز دارد. دیوید هالم و همکارانش در دانشگاه کلورادو، برای به عمل آوردن این سیب زمینی، ۳ سال فعالیت تحقیقاتی انجام دادند و سرانجام به سیب زمینیهایی با رنگهای بنفش و قرمز رسیدند. به گفته دانشمندان، این سیب زمینی نه تنها مواد ضد اکسیده شدن دارد، بلکه حاوی اسیدفولیک، پتاسیم، آهن، روی و فنلهای مختلف است
علت رنگ بنفش این سیب زمینی سطح بالای ماده «آنتوسیانین» است. آنتوسیانین ها در توت سیاه، شاتوت، زغال اخته و بادمجان وجود دارند. گیاهان بنفش رنگی که محتوی این ماده هستند به میزان بسیار زیادی آنتی اکسیدانهای نیرومند دارند. این سیب زمینی بنفش با قیمت ۱/۵۰ پوند برای ۱/۲۵ کیلوگرم وارد سوپر مارکتهای اسکاتلند شده است البته با تهیه ی بذر های آن میتوانید خودتان آن را بکارید که در ادامه شما را با شیوه کاشت آن آشنا میکنیم
فواید سیب زمینی بنفش و برتری آن نسبت به سیب زمینی معمولی
فشار خون
همان طور که در بالا نیز اشاره شد، یکی از مهمترین عناصری که در این سیب زمینی وجود دارد، پتاسیم است. این موضوع به صورت مستقیم بر روی فشار خون تأثیر میگذارد. فشار خون بالا یکی از خطرناکترین بیماریهای مزمن است چرا که هیچ نشانهای ندارد و به همین دلیل تشخیص آن بسیار سخت میباشد. با تجمع پلاکتها در رگها و شریانها، فشار خون برای عبور بالاتر میرود و از همین رو مشکلات متنوعی برای قلب رخ میدهد. پتاسیم این توانایی را دارد که رگها را گشاد کند و در نتیجه این عمل، فشار خون به سرعت کاهش پیدا میکند.
جلوگیری از سرطان
برای سالها تصور میشد که سیب زمینی شیرین دارای بیشترین میزان آنتی اکسیدان است اما امروزه ثابت شده که گونه بنفش، در این زمینه حرف اول را می زند. همان طور که می دانید مهمترین دلیل برای ایجاد سرطان جهشهای سلولی میباشد. اما این جهشها چگونه به وجود میآیند؟ رادیکالهای آزاد که توسط متابولسیم تولید میشوند، با اکسیده کردن سلولهای سالم، آنها را به بافتهای سرطانی تبدیل میکنند. آنتی اکسیدانها قادر هستند تا فعالیت این رادیکالها را خنثی کنند و اینگونه شما را در مقابل سرطان ایمن نگه دارند. از جمله مهمترین انواع سرطان که سیب زمینی بنفش در برابر آنها مؤثر است، میتوان به سرطان معده، کولون و سرطان پروستات اشاره کرد.
بهبود عملکرد کبد
کبد یکی از مهمترین اندامهای بدن است که به شدت آسیب پذیر میباشد. این عضو قادر است تا به پاکسازی و تصفیه بدن شما از سموم و آلودگیها کمک کند. شاید باورش ساخت باشد اما در طول روز ما میزان قابل توجه ای آلودگی را وارد اندامهای خود میکنیم که اگر کبد نباشد، این آلودگیها قادر هستند به سرعت ما را از پا دربیاورند. مشاهدات نشان میدهد آنتی اکسیدانهای موجود در این سیب زمینی مانند آنتوسیانین میتوانند به بهبود عملکرد کبد با از بین بردن آسیبهای استرس اکسیداتیو، کمک کنند.
کاهش وزن
یکی از مهمترین موادی که در این سیب زمینی وجود دارد، فیبرهای رژیمی میباشد. بدون تردید فیبرها میتوانند نقشی اساسی در کاهش وزن داشته باشند. مشاهدات حاکی از این است که فیبرها به شدت دیر هضم میباشند و به همین دلیل مصرف آنها میتواند شما را تا ساعتها سیر نگه دارد و به همین دلیل از پرخوری جلوگیری میکنند که بدترین چیز در فرایند کاهش وزن محسوب میشود. علاوه بر این، مصرف فیبرها همچنین آزاد شدن قند خون و انسولین را کاهش میدهد
چگونگی روش کاشت این سیب زمینی پرفایده
سیب زمینی یکی از محصولاتی است که فصل بخصوصی ندارد و همه فصول به راحتی در دسترس است. در اکثر غذاها مورد نیاز است و حتی خودش هم می تواند یک وعده غذایی به حساب بیاید.شاید دوست داشته باشید خودتان دست به کشت و کار بزنید و داخل خانه در یک فضای کوچک سیب زمینی بکارید. برای کاشت آن چیز زیادی لازم نیست با داشتن یک گلدان بزرگ و خاک و دکمه سیب زمینی می توانید کشت و کار را آغاز کنید.
بذر سیب زمینی بنفش تهیه کنید
این بذر فقط برای کاشت نیست و مصرف خوراکی هم دارد یعنی میتونید همین الان اون رو چیپس کنید و نوش جان کنید..بذر سیب زمینی به دکمه یا تکمه معروف است را خریداری کنید
گلدان بزرگی تهیه کنید
سیب زمینی از جمله گیاهانی است که زیر خاک رشد می کند، بنابراین هر چه گلدان بزرگتر و عمیق تر باشد، بذر سیب زمینی بنفش بهتر رشد بهتری خواهند کرد. گلدانی به اندازه یک گالن ۱۰ لیتری مناسب است.
ته گلدان را سوراخ کنید
بذر سیب زمینی بنفش اگر به مدت طولانی در آب زیاد قرا بگیرد می پوسد. پس لازم است برای جلوگیری از این امر، سوراخ هایی را ته ظرف ایجاد کنید تا آب اضافی از آن خارج شود.
غنی سازی خاک
اگر خاک گلدان را با کود چند منظوره مخلوط کنید، مواد غذایی مورد نیاز بذر تامین می شود. همچنین شما می توانید مقدار کود حیوانی مثل کود مرغی، ماهی خشک خرد شده، پودر استخوان و خزه دریایی نیز استفاده کنید.بهترین خاک کود ارگانیک است که به راحتی میتونید از سایت ما تهیه کنید.
بذر سیب زمینی بنفش را در جای سرد و تاریک قرار دهید بذرها را درون ظرفی مثل جعبه تخم مرغ قرار دهید و در جای تاریک، خشک و خنک قرا دهید. کابینت یا انباری درون زیر زمین بهترین مکان برای نگهداری آنهاست. هر روز به آنها سر بزنید.
بعد از اینکه تعدادی دکمه یا همان چشمه بر روی آنها ایجاد شد، سیب زمینی ها را به مکانی روشن و خنک انتقال دهید. سیب ها را در آنجا قرار دهید تا دکمه های آن زیادتر شده و جوانه هایی به رنگ سبز تیره کوچک روی آن رشد کند.
دکمه های اضافی را جدا کنید
هر چه دکمه های بیشتری داشته باشید، سیب زمینی های بیشتری خواهید داشت. از طرفی هر چه تعداد دکمه ها زیادتر باشد، سیب های کوچک تری برداشت خواهید کرد در واقع کیفیت کمتری خواهند داشت؛ پس بهتر است سه تا از دکمه های بزرگ تر و سفت تر را نگه دارید و بقیه را یا چاقویی تیز جدا کنید.
یا اصلا می تونید این کار رو انجام بدید که سیب زمینی را نصف کنید اگر نمی خواهید دکمه ها را جدا کنید، می توانید سیب را نصف کرده و از هر نیمه به عنوان یک بذر سیب زمینی بنفش مستقل استفاده کنید. هر نیمه باید وزنی حدود ۴۵ تا ۶۰ گرم داشته باشد و دو یا سه دکمه روی آن باشد. هر نیمه را چند روز در معرض هوای آزاد قرار دهید تا سطح باز آنها خشک و پینه ای شود.
کاشت
کف گلدان را سنگ ریزه یا تکه های شکسته شده گلدان های سفالی بریزید. وجود آن ها روند زهکشی را آسان تر کرده و باعث می شود آب اضافی از گلدان خارج شود.۱۰ الی ۱۵ سانتیمتر از گلدان را خاک بریزید با دستتان به آرامی روی خاک فشار وارد کنید تا هوای بین خاک از بین رفته و توده منسجم و محکمی ایجاد شود.
بذر سیب زمینی بنفش را در گلدان قرار دهید
توجه داشته باشید دکمه ها (چشمه ها )باید به طرف بالا باشند. دکمه ها را با فاصله ای مناسب از یکدیگر قرار دهید. گلدان را خیلی شلوغ نکنید. به طور کلی در گلدانی با قطر ۵۰ سانتیمتر بیش از ۳ بذر سیب زمینی بنفش قرار ندهید.
دکمه ها(چشمه ها ) را با خاک بپوشانید
به اندازه ۱۰ الی ۱۳ سانتیمتر روی دکمه ها خاک بریزید و با دست آهسته ( به طوری که دکمه ها آسیب نبینند) فشار وارد کنید.
آبیاری کنید
همواره خاک گلدان را مرطوب نگه دارید. توجه داشته باشید که خیس و گلی نشود.مقدار خاک را زیاد کنید: با رشد و قد کشیدن گیاه مقدار خاک روی آن بریزید. به طور کلی عمق خاک گلدان باید ۴۶ تا ۶۱ سانتیمتر باشد.
مرتبا به گلدان آب دهید
خاک گلدان باید همواره مرطوب باشد. توجه داشته باشید که خاک نباید خیس یا خشک باشد. برای اطمینان انگشتتان را در خاک فرو ببرید تا از میزان رطوبت آن مطلع شوید. در تابستانها به علت گرمی هوا، لازم است روزی دو مرتبه به گلدان آب داده شود. در زمستان که عموما بارش های فصلی شروع می شود، ۲/۵ سانتیمتر آب باران در هفته برای رشد آنها کافی است.در زمستان معمولا هفته ای یه آب سیر بخورد کفایت می کند
گلدان را در معرض آفتاب شدید قرار ندهید
سیب زمینی گیاهی است که به نور خورشید احتیاج دارد اما اگر برای مدت زمان طولانی در معرض نورشدید و مستقیم باشد ضعیف می شود. بنابراین گلدان را بیرون از اتاق درآفتاب ملایم قرار دهید.گلدان سیب زمینی را بیرون از اتاق درآفتاب ملایم قرار دهید
از کود مایع استفاده کنید
هر دو هفته یکبار مقداری کود مایعبه خاک اضافه کنید. رسیدگی مناسب به گیاه منجر به برداشت محصولی با کیفیت خواهد شد.
مراقب آفت زدگی گیاه باشید
بعضی از این آفت ها مانند حشراتی که روی برگ سیب زمینی هستند را می توان با دست جدا کرد اما برای سایر آفت ها از مواد آفت کش استفاده کنید.
حواستان به بیماری های گیاهی باشد
بسیاری از بیماری ها مثل زنگ گیاه واگیردار هستند. پس اگر گلدان شما هر یک از علایم این بیماری را داشت سریعا آن را از سایر گیاهان جدا کنید.
به جستجوی محصول بشتابید
چند هفته بعد از گل دادن گیاه اولین محصول شما آماده برداشت می شود. اما دقت داشته باشید سیب های سبز سمی و نارس هستند و نباید چیده شوند. بهتر است قبل از چیدن، با کنار زدن خاک سیب زمینی ها را در سطح خاک انتقال بدهید تا از رسیده بودن آنها مطلع شوید. سیب هایی که حداقل به اندازه تخم مرغ شده باشند و رنگ طبیعی داشته باشند برای مصرف آماده اند.
سه هفته قبل از برداشت آخر، دیگر به گلدان آب ندهید. زمانی که ساقه و برگ گیاه کاملا زرد شد، محصول شما آماده برداشت است.
دستکشی دست کنید و کل ساقه و برگ گیاه را گرته و از خاک بیرون بکشید. سیب زمینی ها را بچینید. خاک گلدان را زیر و رو کنید زیرا ممکن است تعدادی سیب درون خاک جا مانده باشد.
با سلام بر شما، تشکر از ین که محصولی جدید کشاورزی را برای ما معرفی کردید. واقعاً عجیب به نظر می رسد. از بابت نشر مطالب زیبا و خواندنی از شما تشکر می کنم. موفق و موید باشید.