آیا ترامادول جایگزین مناسبی برای ترک اعتیاد است؟
آیا با مصرف ترامادول شخص دچار اعتیاد میشود؟
ترامادول یک داروی مخدر است که به جهت تسکین درد، بخصوص در بیماریهای مزمن تولید شده است.
در کشور ایران، این دارو هر روزه از طرف مردان جوان مورد سوء استفاده قرار می گیرد و دلیل آن نیز دست یافتن به شادی های زود گذر و درمان زودانزالی است که البته در ابتدا مؤثر است اما با ادامه مصرف و اعتیاد به آن، بدلیل تخلیه بیش از حد دوپامین از هسته های قاعده ای و تخلیه سرتونین مغز، ضمن تشدید افسردگی و بی میلی جنسی، سبب پیری زودرس سلولهای مغزی گردیده و با تشکیل مدار عصبی غلط، باعث پیدایش افکار و رفتارهای وسواسی میشود.
ترامادول همچنین با تاثیر گذاری بر مرکز کلام در لوب پیشانی نیمکره راست مغز،سبب خشن شدن یا بم شدن صدا می گردد که برای بیمار و اطرافیان ناراحت کننده است.
یک داروی ضددرد است. که با نام های مختلفی از جمله بایومادول در داروخانه ها عرضه می شود از ترامادول برای تسکین دردهای متوسط تا شدید استفاده می شود. بسیاری از افراد هستند که به خاطر مصرف زیاد ترامادول به نوعی معتاد شده اند و به دنبال روش هایی برای ترک آن هستند
از جمله علایم ترک ترامادول عبارتند از:
عصبانیت،تعریق،بیخوابی،تهوع،اسهال، لرزش اندام ها و توهم
معتادان به مواد مخدر در مواردی که امکان تهیه یا استفاده از مواد مخدر را ندارند از این دارو جهت جایگزین کردن موادمخدر استفاده می کنند.
عده ای نیز به غلط آنرا برای ترک اعتیاد مورد استفاده قرار می دهند!
در حقیقت تعداد کسانیکه بواسطه مصرف ترامادول وارد وادی اعتیاد شده اند کمتر از کسانی است که این دارو را جهت جایگزینی مواد مورد استفاده قرار می دهند. اینها معمولا کسانی هستند که به خاطر درد،ترامادول را طولانی مدت مصرف کرده اند و از عواقب اعتیاد به آن غافل مانده اند!
افراد وابسته به ترامادول بیشتر مصرف کنندگان مواد مخدری هستند که جهت جلوگیری از علایم ناخوشایند ترک یا خماری از این دارو به عنوان جایگزین استفاده می کنند.
بر اساس مقالات معتبر پزشکی ترامادول در دوز ۲۰۰ تا ۴۰۰ میلی گرم می تواند علایم ترک مواد مخدر را از بین ببرد و تجویز آن به مقدار کمتر از این دوز فرقی با تجویز دارونما در کنترل علایم ترک ندارد!
شخصی که از این دارو جهت ترک اعتیاد استفاده می کند وقتی دوز دارو را به کمتر از ۲۰۰ میلی گرم برساند علایم ترک موادمخدر را از خود نشان خواهد داد و دوباره به مصرف ترامادول یا مواد مخدر رو می آورد حال چنین شخصی چگونه می تواند دوز دارو را به فرضا ۲.۵ میلی گرم در روز کاهش دهد؟!
در حالیکه این قضیه در مورد داروهای مناسب ترک اعتیاد مانند متادون صدق نمی کند.
پس می توان نتیجه گرفت ترامادول داروی مناسبی برای ترک اعتیاد نیست!
بعلاوه اکثر قریب به اتفاق بیماران وابسته به مواد مخدر در کنار مصرف مواد مخدر از داروهای اعصاب،آرامبخش و خواب آور نیز استفاده می کنندمصرف همزمان ترامادول با این داروها خود رادر خطر تشنج و ایست تنفسی قرار می دهند!
تشنج شایع ترین عارضه ای است که بیماران از ترس ایجاد آن جهت درمان وابستگی به ترامادول به مراکز درمان سوء مصرف مواد مراجعه می کنند!
علاوه بر تداخل دارویی منجر به تشنج، ترامادول با کاهش آستانه تشنج باعث ایجاد تشنج در کسانی می شود که به علت تشنج در حال درمان هستند یا اینکه درمان شده اند!
پس بخاطر داشته باشیم که ترامادول باید بر اساس نسخه و توصیه پزشک مورد استفاده قرار بگیرد و مصرف خودسرانه آن عواقب غیر قابل جبرانی به دنبال خواهد داشت.