آیا قمه زدن در عاشورا, جزء عزاداری و کار درستی است ؟ کسانی که برای خودنمایی قمه می زنند,چه صورت دارد؟
از مراسمی که در بعضی از شهرستان ها و بلاد شیعی وجود دارد, قمه زنی است که گروهی از عزاداران برای این که اظهار آمادگی برای خون دادن و سر باختن در راه امام حسین کنند, انجام می دهند.
این عمل از دیرباز: مورد اختلاف مراجع تقلید و پیروان آن ها می باشد. عده ای آن را جایز می دانند و گروه دیگربه خاطر تأثیر نامطلوبش بر افکار دیگران و موجب وهن مذهب بودن , آن را جایز نمی دانند. البته وضع زمانی در این مسئله بی تأثیر نیست . امام خمینی ۴در اوایل انقلاب در پاسخ سؤالی در این زمینه فرمود: . حضرت آیهالله فاضل لنکرانی می فرماید:
انقلاب اسلامی ایران در اکثر نقاط پیدا شده و ایران اسلامی به عنوان ام القرای جهان اسلام شناخته می شود و اعمال ون رفتار ملّت ایران به عنوان الگوی اسلام مطرح است , لازم است در رابطه با مسایل سوگواری امام حسین ۷به گونه ای عمل شود که موجب گرایش بیش تر به آن حضرت و هدف مقدس وی گردد.
در این اوضاع مسئلهء قمه زنی نه تنها چنین نقشی ندارد, بلکه به علت نداشتن هیچ گونه توجیه قابل فهم مخالفان ثمره ای جز نتیجهء سوء نخواهد داشت . لذا لازم است علاقه مندان به امام حسین ۷از این گونه اعمال خودداری کنند.(۱) آیهالله مکارم در پاسخ این مسئله چنین فرمود: (۲)
. رهبر فرزانهء انقلاب , حضرت آیه الله
خامنه ای در دیدار جمعی از روحانیون در آستانهء ایّام عاشورای سال ۱۳۷۳در ضمن بیانات مبسوطی در خرافه زدایی از عزاداری سیدالشهدا فرمود: .
و در پاسخ به نامهء امام جمعهء اردبیل نوشتند: (۳)
آن چه از مطالب فوق نتیجه می گیریم , عبارت است از:
۱ـ قمه زدن امروز چون موجب وهن به مذهب است , حرام است و ممنوع .
۲ـ اگر هدف آن عده ای که قمه می زنند, این باشد که می خواهند آمادگی خود را برای خون دادن در راه اسلام اعلان کنند, بهتر است به جای این کار به یکی از مراکز انتقال خون یا درمانگاه ها مراجعه کرده و خون خود را برای نجات جان بیماران هدیه نمایند.
گفتنی است : وقتی اصل قمه زدن حرام باشد, قهراً جزء عزاداری نیست و کار درستی نخواهد بود. روشن است وقتی قمه زدن حرام باشد, دیگر فرق نمی کند به قصد قربت انجام بگیرد یا خودنمایی .
ضمناً پاسخ سؤالات ۱۵و ۴۸روشن شده است .
(پـاورقی ۱٫جامع المسائل , ج ۱ ص ۶۲۲
(پـاورقی ۲٫استفتاآت جدید, ج ۱ ص ۵۵
(پـاورقی ۳٫جزوهء , مجموعه سخنان و استفتاآت و جواب های مقام معظم رهبری که در سال ۱۴۱۵از سوی دفتر تبلیغات منتشر شده است .