علت خلق بعضی از حیوانات مانند سگ و خوک و مار و… چیست؟
علت خلق بعضی از حیوانات مانند سگ و خوک و مار و… چیست؟
همان گونه که خود معترفید و در پرسش به آن اشاره نمودید، خلقت موجودات از انسان که اشرف مخلوقات است تا پست ترین و کوچک ترین حیوانات و جنبندگان بر اساس حکمت بوده و عرض عقلایی را در بر داشته. اما آنچه که مسلم است. بشر تا به امروز به تمام حکمت های خلقت پی نبرده و نخواهد برد
برخی از موجودات باعث کنجکاوی و پرسش بشر شده اند. به عنوان نمونه در روایت آمده است: مگسى در اطراف منصور پرواز می کرد، او را از خود دفع کرد، دوباره آمد، باز دورش نمود، همچنان در اطرافش پرواز می کرد، تا منصور را بخشم آورد. در همین حال امام جعفر صادق (ع) بر منصور وارد شد، منصور از امام پرسید، یا أبا عبدالله خدای متعال براى چه مگس را خلق کرد؟ امام صادق (ع) در جوابش فرمود: تا به سبب آن جباران را ذلیل گرداند.[۱]
البته، از پاسخ امام به مقتضای حال فهمیده می شود که این تمام حکمت خلق مگس نیست؛ چراکه این پاسخ در حقیقت کنایه به حاکمان ظالم و مستبدی است که بر قدرت خود مغرورند. و تصور می کنند اکنون که چند صباحی قدرت دنیایی در اختیار آنها است، تمام مردم باید در برابر آنها مطیع باشند. امام(ع) در این پاسخ می خواهد بگوید. تو با این قدرت و امکانات در برابر یک مگس عاجزی و مگس تو را به ستوه می آورد. بدیهی است که مگس فواید دیگری نیز دارد که در جای خود باید بحث شود.
هدف از خلقت موجوداتی مثل سوسک | پاسخگویان (pasokhgooyan.ir)
نقش سگ ها در زندگی انسان
سگ نیز فواید بسیاری دارد؛ مانند سگ های شکاری، سگ های نگهبان، سگ هایی که امروزه در کار تجسس به خدمت گرفته می شوند و… طبیعی است که هدف خلق آن به آن بخش از منافعش باز می گردد. اگر این گونه نباشد که هیچ موجودی را نمی توان یافت که خیر محض باشد، حتی اگر انسان باشد.
سگ و کمک به انسان های نابینا
در بعضی از کشورها، سگها به افراد نابینا یا کمبینا کمک میکنند. این سگ ها که تحت عنوان «سگهای راهنما» مشهور هستند، برای افرادی که مشکل بینایی دارند، نقش چشمهای راهنما را بازی میکنند.سگهای راهنما مجبورند که یک برنامه آموزشی جامع را طی کنند. به آن ها یاد داده میشود که چگونه یک مسیر درست را پیدا کنند، در اطراف موانع حرکت کنند و در لبه جوی کنار خیابانها توقف کنند. آن ها همچنین آموزش میبینند تا موقعیت هایی که حرکتکردن در آن ها خطرناک است را تشخیص دهند
سگ ها در جنگ
سگ ها در حمایت از یگان ها در طی جنگهای جهانی اول و دوم و متعاقبا در خیلی از برخوردهای مسلح نقش مهمی را ایفا کردهاند. آن ها بعنوان ماموران اکتشاف در تشخیص موقعیتهای دشمن، بعنوان نگهبان در محافظت علیه نفوذ سر زده دشمن، تشخیص مینها، رد و بدل اطلاعات بین پستهای فرماندهی، حمل کنندههای سلاح و همچنین بعنوان مساعدت در نگهداری از سربازان مجروح موثر بودهاند.در حین نبرد، سگها نه تنها با از خودگذشتگی کارهایشان را اجرا میکنند، بلکه هم چنین نقش همراهان وظیفهشناس و با وفا را برای مردانی که همراه آن ها خدمت میکردند، ایفا کردند.
بنابر این، با توضیحات ارائه شده مشخص می شود که خداوند از خلقت و آفرینش موجودات هدفی را دنبال می کرد، و هر آنچه از حیوانات و موجودات که در دنیا وجود دارند، به یقین فوایدی دارند که بشر نمی تواند به فلسفه وجودی آنها پی ببرد و این شاید از ضعف انسان باشد، نه از بیهودگی و بی فایده بودن آفرینش.
عبرت گرفتن از خوک
گفتنی است که فواید حیوانات و حشرات، جنبندگان و… لزوماً استفاده از گوشت آنها برای خوردن نیست. یک حیوان می تواند نجس باشد، خوردن گوشتش نیز حرام باشد، اما فواید دیگری داشته باشد و فلسفۀ خلق آن نوع استفاده باشد؛ مانند سگ و خوک.
خوک حتی نزد اروپائیان که بیشتر گوشت آن را می خورند سمبل بی غیرتی است. و حیوانی کثیف است خوک در امور جنسی فوق العاده بی تفاوت و لا ابالی است و علاوه بر تاثیر غذا در روحیات که از نظر علم ثابت است، تاثیر این غذا در خصوص لا ابالی گری در مسائل جنسی مشهود است.خوک غیرت ناموسی ندارد (نقطه مقابل خروس است) و جفت خود را در معرض استفاده خوک های نر دیگر قرار داده، از این عمل علاوه بر آنکه باک ندارد لذت هم می برد و این صفات و اخلاق او در گوشتش تاثیراتی دارد.از این جهت اشخاصی که تغذی به آن می کنند همان صفات و اخلاق رذیله را پیدا می کنند. و این در حالی است که غیرت از صفات کمال الهی است و در اسلام بر صفت غیرت تأکید شده است و غیرت نسبت به دین و ناموس از صفات انبیاء و ائمه طاهرین و مؤمنین است در همین رابطه نقل است که امام رضا (ع) در حدیثی فرمودند: خداوند خوردن خوک را حرام کرد چون حیوان مهیب و زشت صورت است. خدا آن را برای پند و عبرت گرفتن خلق آفریده و اینکه بترسند از شهوترانی و بیبند و باری، زیرا موجب این میشود که خدای تعالی صورت زیبای بشری را از ایشان گرفته و به صورت خوک تبدیل کند و اینگونه مسخ شوند. خدا خوک را در بین بشر قرار داد تا دلیلی برای گذشتگانی باشد که به شکل این صورت در آمده بودند. علت دیگر حرام بودن گوشت خوک این است که خوراکش پلیدترین و کثیفترین کثافتهاست و مفاسد و زیانهای بسیاری که در خون آن وجود دارد. ( وسائلالشیعه، جلد۱۶، ص ۳۷۸، باب اطعمه)
فواید مار در زندگی انسان
به عنوان نمونه در گذشته های نه چندان دور، شاید انسان نمی توانست تصور کند که روزی بتواند از زهر کشنده «مار»، سرم خوراکی تهیه کند و جان هزاران بیمار را از مرگ نجات دهد. این گونه است فلسفه و حکمت خلق و آفرینش موجودات در خشکی و در قعر دریاها و اقیانوس ها.
کنترل آفات
مارها نقش مهمی در هر اکوسیستمی دارند. آنها جمعیت جوندگان از جمله موشهای خانگی و صحرایی را تحت کنترل نگه میدارند. با کاهش جمعیت مارها، تعداد موشها افزایش مییابد.بسیاری از حیوانات دیگری هم که غذای مارها هستند به محصولات کشاورزی آسیب میزنند از جمله پرندگان، قورباغهها و حشراتی مثل کرمها و عنکبوت ها.
بعضی از گونههای مار هم از دیگر انواع مار تغذیه میکنند. حتی در مواردی مارهای سمی خوراک مارهای غیر سمی میشوند. برخی انواع مار پروتئینی در خون خود دارند که آنها را در برابر سم نیش مارهای افعی مصون میکند
نیش و پوست مار
ارها به دانشمندان و محققان هم کمک میکنند درک بیشتری و بهتری از دنیای پیرامون ما پیدا کنند.در بسیاری از تحقیقات پزشکی از مارها استفاده میشود. مثلاً از نیش یک مار اغلب برای درمان نیش همان مار استفاده میشود.
به فرآیند استخراج سم از مار «دوشیدن» گفته میشود. مارها باید به دفعات دوشیده شوند تا سم کافی برای ساخت پادزهر مار به مقدار مؤثر به دست آید.علاوه بر این به گفتهی محققان، سم نیش مارها نقش مهمی در ساخت ابزارهای توقف خونریزی دارد.
بسته به گونهی مار، مواد تشکیل دهندهی سم مار عبارتند از مواد انعقاد کنندهی خون که به انعقاد خون کمک میکنند و دیگر موادی که مانع از آن میشوند که پلاکتهای خون زخم را ببندند. علم به این موضوع به ساخت درمانهایی برای اختلالاتی همچون هموفیلی کمک کرده، بیماریای که باعث میشود زخمها به درستی التیام نیابند.
اما سم مار تنها بخش این حیوان نیست که از آن در علم پزشکی استفاده میشود.
پوست مار و پوست انسان، علیرغم تفاوتهای بسیارشان، نفوذ پذیری مشابهی دارند. به همین دلیل اگر دانشمندان قصد انجام تحقیقی در رابطه با پوست انسان، مثلاً میزان جذب دارو از طریق پوست یا زیست پذیری پیوندهای پوستی داشته باشند میتوانند به جای پوست انسان از پوست مار استفاده کنند. برای این کار از پوستهایی که مارها قبلاً انداخته اند استفاده میشود که از هر نظر بهتر از نمونهی پوست انسان هستند چرا که دستیابی به آنها ارزانتر و کم خطرتر بوده و ذخیره و نگهداری آنها هم سادهتر است.
[۱] ابن شهر آشوب مازندرانی، مناقب آل ابی طالب علیهم السلام، ج ۴، ص ۲۵۱، مؤسسه انتشارات علامه، قم، ۱۳۷۹، «حلیه الأولیاء قال أحمد بن المقدام الرازی وقع الذباب على المنصور فذبه عنه فعاد فذبه عنه حتى أضجره فدخل جعفر بن محمد (ع) فقال له المنصور یا أبا عبد الله لم خلق الذباب قال لیذل به الجبابره».