حکم نوشیدن (قهوه کوپی لواک) چیست؟
کوپی لواک (Kopi Luwak) نوعی قهوه است که از دانههای قهوۀ موجود در مدفوع حیوانی از خانوادۀ زبادان به نام زباد تهیه میشود. این حیوان پس از خوردن دانههای قهوه، هستۀ آن را دفع میکند که از آن برای تهیۀ این نوع قهوه استفاده میشود. این قهوه، گرانترین قهوۀ جهان است.
برای حفظ تولید این نوع قهوه امروزه زبادها را به شکل ظالمانه ای به دام انداخته و در قفس زندانی میکنند. این حیوانها در طی به دام انداختن مکررا آسیب میبینند و استرس زیادی را متحمل میشوند. این حیوانها اجبار به زندگی تحت سلطه انسان ها میشوند.
به طور کلی بول و مدفوع انسان و حیوان حرام گوشت که خون جهنده دارد، نجس است و قابل تطهیر نبوده و خوردن آن هم جایز نیست. اما فقها معتقدند، اشیایی مانند هسته خرما یا آلبالو که گاهی بلعیده شده و بدون تغییر چندانی همراه با مدفوع خارج می شود، صرفا متنجس بوده و قابل پاک شدن است. [۱]
حال نسبت به «قهوه کوپی لواک» (که جهت تهیه آن، قهوه ی معمولی را به صورت جامد به نوعی راسو می خورانند و این ماده، همراه با مدفوع از حیوان خارج می شود)، دو نظر از فقها دیده می شود:
بعضی معتقدند، تغییراتی که در ماده خارج شده از حیوان، رخ می دهد به اندازه ای نیست که موجب نجس العین بودنش شده و قابل پاک شدن نباشد.[۲] و بعضی نیز تغییرات مزبور را موجب نجس العین شدن آن دانسته و خوردن آن را حرام می دانند.[۳]
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است: [۴]
حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):
ج۱و۲) اگر پس از تطهیر و شستشو باشد مانعى ندارد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
حرام است و پاک نمی شود.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
به طور کلی بول و مدفوع حیوان حرام گوشت که خون جهنده دارد نجس است و خوردن آن جایز نیست و قابل تطهیر هم نیست.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
اشکالی ندارد.
[۱]. ر.ک: تبریزى، جواد، استفتاءات جدید، ج۲، ص ۳۴، قم – ایران، اول، بی تا.
[۲]. حضرات آیات: خامنه ای و هادوی تهرانی.
[۳]. حضرات آیات: سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی.
[۴]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.
منبع : اسلام کوئست و ویکی