مقصود از وهن دین و یا مذهب چیست؟
مقصود از وهن دین و یا مذهب چیست؟
۱. لازم به ذکر است که «وهن دین» و یا «وهن مذهب» یک قاعدهی فقهی نیست تا تحت عنوان قواعد فقهیه از آن بحث شود.
۲. وهن در لغت؛ به معنای تضعیف و سست نمودن کسی یا چیزی است.[۱] و در اصطلاح فقهی؛ وهن دین و یا مذهب به معنای سبک جلوه دادن دین و مذهب در انظار عمومی دیگر ادیان و یا مذاهب است.
۳. در واقع؛ عنوان وهن دین یا مذهب، یک عنوان ثانوی است؛ و فقها پیرامون برخی از احکام به وهن دین و یا مذهب استناد میکنند و میگویند: هرکارى که باعث وهن دین و مذهب گردد حرام است و باید از آن اجتناب شود.[۲]
۴. بنابراین، اگر عمل مستحبی یک مسلمان باعث بدبینی جامعه و مردم دیگر ادیان نسبت به دین و یا مذهب شود، این کار را باید ترک کرد؛ زیرا از باب قاعدهی اهم و مهم،[۳] خدشهدار نشدن و تضعیف نشدن دین و مذهب مهمتر از انجام یک عمل مباح و یا مستحب است؛ مانند قمه زدن در عزای امام حسین(ع)[۴] -با صرف نظر از اضرار به نفس- حتی اگر آن را عمل مباح و یا مستحبی بدانیم، یکى از آسیبهاى آن در حال حاضر، وهن دین و مذهب است.[۵] امروزه، این عمل، باعث نوعى دلزدگى نسبت به دین اسلام و مذهب شیعه شده و سبب میشود شیعه در میان مذاهب اسلامى متّهم به غلوّ شود. و به جای اینکه موجب علاقهی مردم به امام حسین(ع) و قیام عاشورا شود، در چشم جهانیان موجب وهن مذهب شیعه میشود. پس، اجتناب از آن مهمتر از انجام آن است.
________________
[۱]. فراهیدى، خلیل بن احمد، کتاب العین، محقق و مصحح: دکتر مخزومى، مهدى، دکتر سامرائى، ابراهیم، ج ۴، ص ۹۲، واژهی «وهن»، نشر هجرت، قم، چاپ دوم، ۱۴۱۰ق.
[۲]. حسینی خامنهاى، سید على بن جواد، أجوبه الاستفتاءات، ص ۳۲۶، دفتر معظم له، قم، چاپ اول، ۱۴۲۴ق؛ فاضل لنکرانى، محمد، احکام عمره مفرده، محقق و مصحح: عطایى، محمد، ص ۱۹۹، م ۴۳۴، انتشارات امیر قلم، قم، چاپ یازدهم، ۱۴۲۶ق؛ مکارم شیرازى، ناصر، مناسک جامع حج، محقق و مصحح: علیان نژاد دامغانى، ابو القاسم، ص ۴۰۴، انتشارات مدرسه الإمام علی بن أبی طالب علیه السلام، قم، چاپ اول، ۱۴۲۶ق.
[۳]. ر.ک: نمایه «دفع افسد به فاسد»، سؤال ۲۰۴۰.
[۴]. ر.ک: نمایه «حکم قمه زدن در زمان حاضر»، سؤال ۷۲۸.
[۵]. أجوبه الاستفتاءات، ص ۳۲۶.