براساس آیات قرآن تجسس به چه معناست؟

0 132

یکی از صفات رذیله و نکوهیده در آیات قرآن و احادیث اهل بیت (ع) تجسّس در زندگی و احوال دیگران است.
تجسس میدونم صفتی بسیار بد و ناشایسته ای است …!!
یه سوال :
وقتی بالفرض صدای بلند توی کوچه میشنوی ….قصد تجسس نداری …ولی باز هم به طرف کوچه میروی یا اینکه گوشات رو تیز تر میکنی تا بدونی این صدای چیه ..!!
خب حالا این فرضی که بنده عرض کردم حکم تجسس رو داره که در قران کریم ازش گفته شده است ؟؟ ؟

اصل و مبنای دین اسلام حسن ظن به دیگری است ، سوء ظن باعث کدورت و دوری مومنین از همدیگر می شود فلذا سعی بفرمایید همیشه و نسبت به همه کس حسن ظن داشته باشید البته دستور قرآن کریم نیز همین است ؛ سوء ظن داشتن به دیگری مجوز تجسس و گوش دادن به سخنان دیگری نمی باشد .

از مصادیق تجسس حرام ، استماع مکالمات غیرعلنی اشخاص است که مشمول حکم آیه دوازدهم سوره حجرات و احادیث مربوط به آن می گردد. در حدیث ، کسی که به رغم خواست افراد به گفتگوی آنان گوش دهد نکوهش شده و جزایش در روز قیامت ، ریختن سرب گداخته در گوش وی ذکر گردیده است .(۱) در اصل ۲۵ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز انواع تجسس ، از جمله ضبط و فاش کردن مکالمات تلفنی و استراق سمع ، ممنوع شده است .

بنابراین گوش کردن صحبت هایی که در خانه همسایه صورت می گیرد خلاف مقررات دینی و قوانین جزایی است ، اما اگر این صحبت ها علنی باشد گوش دادن شامل تجسس ممنوع نخواهد بود .

در بیرون از خانه دو نفر با همدگیر صحبت می کنند ما حق نداریم گوشمان را تیز کرده تا صدای ایشان را بشنویم اگر چه قصد داریم بفهیم ایشان در مورد من چه می گویند و چه دیدگاهی نسبت به من دارند . ( البته استثنائاتی در این مورد وجود دارد که شامل موارد مطروحه شما نمی شود از جمله امر ازدواج که تجسس در حد خود مجاز است و همچنین در امور حکومتی و اجتماعی نیز تجسس ایرادی ندارد)
لذا در پاسخ به سوال شما عرض میکنیم که اگر مشاجره ها علنی باشند گوش دادن به سخنان آنها ایرادی ندارد ؛ اما اگر علنی نباشد یعنی مثلا در خانه خود و یا در خفا مشاجره می کنند گوش دادن به سخنان انها ایراد دارد و لازم است در صورتی که ناخود اگاه صدای آن ها به گوش ما می رسد به هر نحو از رسیدن صدا مانع بشویم مثل اینکه محل را مدتی ترک کرده و یا خود را مشغول کرده ( مانند گوش دادن به رادیو و …) و از این طریق مانع رسیدن صدا بشویم . اگر برای فرد مهم نباشد در صورتی که شامل مشاجره علنی بشود استماع اشکالی نخواهد داشت .

۱. ( رجوع کنید به حویزی ، ج ۵، ص ۹۳)

منبع: پرسمان قرآن

ارسال یک پاسخ

توجه داشته باشید: آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نظر شما پس از تایید مدیر منتشر خواهد شد.