آیا در زیارت عاشورا باید قسمت پایانی را ۱۰۰ بار تکرار کنیم؟
در زیارت عاشورا باید قسمت پایانی که ۱۰۰ بار تکرار کنیم، بخوانیم تا به ثواب کامل دعا برسیم؟ اگر تنها یک بار بخوانیم کفایت می کند؟
در قسمت پایانی زیارت عاشورا یک فقره مشتمل بر لعن قاتلان و ستمگران و مخالفان اباعبداللَّه (ع) است که با “اللهم العن اول ظالم…” شروع میشود .
فقره دوم مشتمل بر سلام بر سیدالشهدا و فرزندان و اصحاب او است که با “السلام علیک یا ابا عبداللَّه و علی الارواح التی حلت بفنائک…” شروع میشود .
در روایت آمده هر یک از این دو قسمت صد مرتبه خوانده شود، ثواب کامل و فضیلت تامّه زیارت عاشورا را که برابر است با ثواب هزار حج و هزار عمره و هزار بار جهاد در راه خدا ، از آن کسی است که زیارت را آن گونه که مأثور و دستور است، بخواند . به آن چه میخواند، ملتزم باشد . کسانی که این زیارت را به طور مختصر می خوانند و لعن ها را فقط یک بار می گویند، گر چه ثواب عظیم می برند (ان شاء الله) ولی ثوابی که وعده داده شده ،به تمام و کمال برای کسانی است که تکرار را رعایت کنند.
البته اگر کسی وقت نداشته باشد و هر یک از این دو قسمت را با نیت صد مرتبه بخواند و بعد از خواندن هر یک از آن دو قسمت بگوید: “مأه مرّه” یعنی (۱۰۰ بار) یا یک مرتبه که خواند بگوید “و تسعاً و تسعین مرّه” یعنی (به اضافه ۹۹ بار دیگر) ، امید آن است که خداوند ثواب کامل را به او عنایت نماید.
صاحب “قرّه المهج” مینویسد: در پاورقی کتاب “شفاء الصدور” ج ۱، ص ۱۱۰ از کتاب “مشحون” به سندی نقل میکند که حضرت فرمودند: “کسی که زیارت عاشورا (مشهوره) را بخواند ،سپس یک دفعه بگوید: “اللهم العنهم جمیعا تسعا و تسعین مرّه” مانند کسی است که صد مرتبه گفته و این برای کسانی که وقت ندارند، فوزی است عظیم.(۱)
بنا به حدیث منقول از نبی مکرم اسلام(ص) ارزشمندترین عمل، عملی است که با مشقت (۲) انجام گیرد.
بنابر این عملی که اساس و ریشه آن صحیح باشد ، انسان برای انجامش هر قدر مشقت بیش تری را تحمل کند، از ثواب و فضیلت بیش تری برخوردار میگردد.
مولی شریف شیروانی از امام هادی نقل می کند که لعن را یک بار کامل بگوید : آن گاه ۹۹بار بگوید : اللهم العنهم جمیعا . در سلام هم یک بار آن را به طور کامل بگوید و بعد ۹۹بار بگوید :« االسلام علی الحسین و علی علی بن الحسین و علی اولاد الحسین و علی اصحاب الحسین »مثل این است که تمام صد لعن و صد سلام را گفته باشد . (۳)
سندیت زیارت عاشورا
به گفته آیت الله سید موسی شبیری زنجانی، حدیثشناس و عالم رجالی شیعه، علمای امامیه درباره وثاقت سند زیارت عاشورا اجماع دارند و همه آنها اصل زیارت عاشورا را امری قطعی و مسلم میدانند. آیت الله شبیری همچنین معتقد است علاوه بر تاییدات غیبی که زیارت عاشورا دارد، سند نقل شده در کتاب مصباح المتهجد سندی صحیح است. او از دو طریق صحت این سند را تبیین میکند. آیت الله میرزا جواد تبریزی نیز معتقد است که زیارت عاشورا نیازی به بررسی سندی ندارد؛ زیرا این زیارت، مشهور و جزو شعارها و باورهای شیعه شده است و مضامین آن نیز در روایات صحیح وجود دارد.
قدیمیترین متنی که زیارت عاشورا در آن نقل شده، کامل الزیارات نوشته ابن قولویه در قرن چهارم هجری است. در این کتاب، متن زیارت عاشورا از امام باقر(ع) نقل شده است. به گفته ابوالمعالی محمد کلباسی، از مجتهدان قرن سیزدهم هجری که شرحی بر زیارت عاشورا نگاشته، شیخ طوسی در کتاب مصباح المتهجد، این زیارت را با سندی دیگر از امام باقر(ع) نقل کرده است. برخی از محققان معاصر معتقدند شیخ طوسی زیارت عاشورا را از کامل الزیارات نقل کرده است.
در متن زیارت عاشورای نقل شده از سوی ابن قولویه و شیخ طوسی، اختلافاتی وجود دارد. همچنین در محتوای زیارت عاشورا، شواهدی هست که نشان میدهد این زیارت در اواخر حکومت امویان بیان شده است
پی نوشت ها:
۱ . جواد بن عباس کربلائی، قره المهج، ص ۱۲۷.
۲ . “احمزها” یعنی قویترین و محکمترین. ۱۰۰ بار
۳ . زیارت عاشورا و آثار شگفت آن . سید علی موحد اصفهانی ،ص ۱۲۱.
منبع : مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی