چرا خوابهای پریشان می بینیم؟
شب ها خواب های الکی و بی محتوا می بینم، در صورتی که سعی می کنم ذهنمو از غیر خدا خالی کنم و با یاد خدا می خوابم. ولی بازم می بینم و خواب ها خیلی ناراحتم می کنند.
پاسخ:
در متون اسلامی خوابها را به سه بخش تقسیم کرده اند:
۱. بخشی از خوابها انعکاس افکار عادی یا اسرار نهانی انسان است که در رؤیا گاهی به صورت واقعی و گاهی به عللی تغییر شکل داده، با صورت دیگری خودنمایی میکند. این قسم خوابها در روانکاوی و به نظرروانشناسان ارزش علمی بسیار دارد. به وسیله آن ها میتوان به ضمیر مخفی اشخاص پی برد. ریشه ناخوشی روانی آن ها را تشخیص داد.
۲. بخش دیگر خوابها عبارت از افکار سرگردان و آشفتهای است که گاهی و به خصوص در اوقات ناخوشی گریبانگیر اشخاص میشود و دارای ارزش علمی و روانی نیست. در برخی از روایات به این گونه خواب ها «اضغاث احلام» یا افکار شیطانی گفته می شود.
۳. بخش دیگر خوابهایی است که جنبه الهامی دارد. گاهی به وسیله آن ها حقایق مجهولی، واضح و آشکار میگردد. پیامبر بزرگوار اسلام میفرماید: «الرؤیا ثلاثه: بشری من اللّه و تحزین من الشیطان والّذی یحدث بها الانسان نفسه فیراه فی منامه؛
خواب و رؤیا سه گونه است: ۱. بشارتی از خدا، ۲. وسیله غم و اندوه بر اثر وسوسه شیطان، ۳. گاهی مسائلی است که انسان در فکر خویش میپروراند. سپس در عالم رؤیا آن را می بیند». (۱)
حال برای این که رؤیاهای خوب ببینید، به نکات زیر توجه کنید:
الف) در هنگام بیداری در باره موضوعات ارزشمند فکر کنید از مرور موضوعات ناخوشایند حتیالامکان پرهیز کنید.
ب ) حداقل یکی دو ساعت پیش از خواب مراقبت شدیدتری نسبت به حالات خود داشته باشید.
ج ) دقایق پیش از خواب را به ذکر خدا و افکار شایسته سپری کنید.
د ) دعا و نیایش را فراموش نکنید. از خدا بخواهید که رؤیاهای شیرین و خوشایندی را نصیب تان کند. حالات انسان متفاوت است. دارای فرمول و ضابطه خاصی نیست. گاهی انسان حالات فوقالعادهای پیدا میکند. گاهی عادی میشود. نباید از این بابت به خود نگرانی راه دهید؛ اگر چه تلاش و جدیت در ایجاد حالات خوش روحی و روانی مؤثر خواهدبود. پی نوشت: ۱. بحارالانوار، ج ۶۱، ص۱۹۱.
منبع: پرسمان قرآن