تسخیر همزاد چه حکمی دارد ؟
با سلام میخواستم حکم تسخیر همزاد رو بدونم؟
سلام علیکم
چیزی به نام همزاد یا موجود دیگری شبیه انسان که همیشه همراه او است، وجود ندارد و در نصوص دینی هم از آن خبری نیست. البته برخی کلمه همزاد را در مورد«جن» به کار می برند. این استعمال هر چند درست نیست؛ ولی جن وجود واقعی دارد. قرآن مجید با صراحت تمام به وجود آن گواهی می دهند و حتی یک سوره به نام این موجود نام گذاری شده است.(۱)
به طور کلی وجود همزاد یا تفکراتی از این دست، نه با تعالیم دینی مطابقت دارد و نه عقل آن را می پذیرد؛ تصور اینکه همراه با هر انسان موجود دیگری همشکل و همانند او نیز به وجود می آید، بسیار نامعقول است، زیرا در این صورت لازم است اکثر افراد در طول زندگی با نظایر خود یا دوستان وبستگان شان مواجه شوند، در حالی که این گونه نیست. اصولا وجود چنین موجودی در ساختار هدفمند عالم تعریف روشن و هدف معین و درستی ندارد. البته اگر منظور از همزاد به خدمت در آوردن اجنه باشد این امکان وجود دارد. اما باید توجه داشت که اکثریت قریب به اتفاق افرادی که چنین ادعاهایی می کنند، افرادی شیاد و دروغگو هستند.
اما چنان که گفتیم جن موجودی حقیقی است و هرچند به طور طبیعی ارتباطی بین انسان و جن وجود ندارد، اما در شرائطی خاص انسان می تواند و قدرت این را دارد که او را به تسخیر خود درآورد و از قدرت های آنها استفاده نماید، چنان که در قرآن تسخیر اجنه در مورد حضرت سلیمان آمده (۲) و از بعضی از روایات استفاده می شود که بعضی از افراد هم قدرت این کار را دارند.(۳) اما این که این عمل برای همه افراد ممکن و جایز باشد مقام معظم رهبری می فرمایند:
الف: امّا احضار ارواح و ملائکه و جن، برحسب اختلاف موارد و وسائل و اغراض، احکام مختلفى دارد.
ب: مراجعه مؤمنین به بعضی از کسانی که از طریق تسخیر ارواح و جن اقدام به معالجه میکنند، فىنفسه اشکال ندارد، مشروط بر اینکه از راه هایى که شرعاً حلال هستند، اقدام شود. (۴)
البته تذکر نکته ی دیگری هم بد نیست و آن اینکه در برخی روایات آمده که خداوند متعال به ابلیس فرمود:
فرزندى به آدم نمی دهم جز این که مانندش را به تو دهم، و هر آدمی، هم زاد شیطانى دارد.(۵)
در روایتی دیگر آمده که پیامبر(ص) فرمود: چه بسا که هیچ کس نباشند جز آن که همزاد او از جنّ برای او گماشته شده است، گفتند: یا رسول اللَّه آیا برای شما هم هست؟ فرمود: برای من نیز هست، جز این که خدایم یاریم داده که او تسلیم من شده است و جز به نیکى واندارد(و من از او در سلامتم).(۶)
منظور پیامبر(ص) در این روایت بر حذر داشتن دیگران از فتنه هم زاد و وسوسه و اغواى او است، و به ما آگاهى داده که او همراه ما است که تا حد امکان خود را از او نگهداریم.
بنابراین، با توجه به این که خداوند پیامبران را برای هدایت بشر فرستاده، از طرفی هم شیطان و فرزندانش ساکت و خاموش ننشستند، بلکه کمین نمودند تا فرزندان آدم را به انحراف بکشند، بدیهی است شیطان تنها بر آن عدّه از انسان ها مسلّط می شود که آنان از یاد خدا غافل شوند، از این رو خداوند در قرآن می فرماید: و هر کس از یاد خدا روىگردان شود شیطان را به سراغ او می فرستیم، پس همواره قرین او است!(۷)
بنابراین همزاد به معنای عرفی که برای هر فردی همشکل خودش انسان یا جن خلق شده باشد، مبنای دینی ندارد، اما به این معنا که خداوند با تولد هر فرد به ازای او شیطانی می آفریند میتواند مورد بحث قرار گیرد و در بعضی روایات به آن اشاره شده است البته صحت و سقم خود این روایات نیز اموری است که نیاز به پی گیری بیشتری دارد.
منابع
۱. سوره جن (۷۲) آیه ۱ به بعد.
۲. نمل(۲۷) آیه ۱۷-۳۹.
۳. مصباح یزدی، محمدتقی، معارف قرآن، نشر موسسه امام خمینی(ره)، قم، ۱۳۸۶ش، ص۳۱۲.
۴. اجوبه الاستفتائات سس ۱۲۳۲ و ۱۲۳۳ موجود در:
http://farsi.khamenei.ir/treatise-content?id=106#1232
۵. مجلسی، محمد باقر، بحار الأنوار، ج۶۰، ص ۳۰۶، مؤسسه الوفاء، بیروت – لبنان، ۱۴۰۴ ه ق.
۶. همان، ص ۲۹۸.
۷. زخرف، ۳۶.