آیا حضرت یوسف (ع) در زندان به جای توجه به خدا به ساقی شاه توجه کرد ؟

0 41

وَ قَالَ لِلَّذِى ظَنَّ أَنَّهُ نَاجٍ مِّنْهُمَا اذْکُرْنِى عِنْدَ رَبِّکَ فَأَنسَاهُ الشَّیْطَانُ ذِکْرَ رَبِّهِ فَلَبِثَ فِى السِّجْنِ بِضْعَ سِنِینَ
و (یوسف) به آن زندانى که مى‏دانست آزاد مى‏شود گفت: مرا نزد ارباب خود بیاد آور. (ولى) شیطان یادآورى به اربابش را از یاد او برد، در نتیجه (یوسف) چند سالى در زندان ماند.
در بعضى تفاسیر، جمله‏ى «فانساه الشیطان» را اینگونه ترجمه کرده‏اند که «شیطان یاد پروردگار را از ذهن یوسف برد و او به جاى استمداد از خداوند به ساقى شاه توجه کرد» و این براى یوسف ترک اولى‏ بود و لذا سال‏هاى دیگرى را نیز در زندان ماند.

امّا صاحب‏المیزان مى‏نویسد: اینگونه روایات خلاف قرآن است، چون قرآن در آیه ۲۴ همین سوره، یوسف را از مخلصین دانسته و شیطان طبق آیات قرآن بر مخلصین نفوذ ندارد.{قال فبعزتک لاغوینهم اجمعین-الا عبادک منهم المخلصین}(شیطان گفت به عزتت سوگند همه را گمراه خواهم کرد- مگر بندگان مخلصت را)
به علاوه در دو آیه بعد آمده که «قال الّذى نجا منهما و ادّکر بعد امّه» فراموش کننده بعد از مدتّ‏ها یوسف را به خاطر آورد، از این معلوم مى‏شود که فراموشى مربوط به ساقى بوده است نه یوسف.
پیام‏ها:
۱- انبیا نیز از طرق معمول، مشکلات خود را حلّ مى‏کنند، و این با توحید و توکّل منافاتى ندارد. «اُذکرنى عند ربّک» (یوسف مظلومیّت خود را به عزیز مصر یادآور مى‏شود)
۲- هر تقاضایى رشوه نیست. «اُذکرنى عند ربّک» یوسف براى تعبیر خواب، مزد و رشوه‏اى درخواست نکرد، بلکه گفت: مظلومیتم را به شاه برسان.
۳- براى اثبات بى‏گناهى وپاکى، از هر طریق سالم براى رساندن شکواى خود به گوش مسئولین بهره ببریم. «اُذکرنى عند ربّک»
۴- کاخ نشینى و رفاه، زمینه‏ساز فراموش کردن درد و رنج گرفتاران و بیچارگان است. «ناج… فانساه الشیطان ذکر ربّه» معمولاً افراد پس از نجات از سختى‏ها و رسیدن به آسایش، پست، مقام و رفاه، دوستان قدیمى و بسیارى از چیزها را به فراموشى مى‏سپارند.
۵ – خروج یوسف از زندان و رفع اتهام از او، با اهداف شیطان ناسازگار بود، لذا دسیسه نمود و ساقى را به فراموشى انداخت. «فانساه الشیطان»

 

منبع : پرسمان قرآن 

ارسال یک پاسخ

توجه داشته باشید: آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نظر شما پس از تایید مدیر منتشر خواهد شد.