چرا حضرت علی(ع) برخی ا زفرزندان خود را همنام خلفا نامگذاری کردند؟
اولاً، نام گذاری یک نوع قرارداد عرفی است که برای شناسایی فرد از سایر افراد جامعه صورت میگیرد.
ثانیاً، اسامی خلفا در زمان حضرت علی(ع) از جمله اسامی متداولی بوده که در آن زمان استفاده میکردند، بنابراین، هم نام بودن شخصی با شخص دیگر و به عبارت دیگر انتخاب نام یکی از خلفا توسط علی(ع) برای یکی از فرزندان دلیل بر تأیید آن خلیفه نمیشود.
ثالثاً، وجود تنفر از بعضی اسامی در اثر مرور زمان به وجود آمده است؛ به این معنی که در آن زمانی که از این اسامی استفاده میشد چنین تلقی نبود و کسی از این نوع اسامی نفرتی نداشت.
ناگفته نماند کاربرد اسامی در فارسی متفاوت است، در فرهنگ ما عثمان یعنی عثمان بن عفان، اما نزد عربها نام فرد به همراه نام پدرش به کار می روند میگویند عثمان بن عفان، در واقع آنچه منفور گشته شخصیتی است که نام کاملش مثلا عمر بن خطاب است، بعلاوه اینکه رفتار هر شخصی نمیتواند تأثیری (مثبت و منفی) بر نامی که متداول است بگذارد، مثال معکوس آن نام رضا قلدر و محمدرضا پهلوی و رضا ربع پهلوی است، این دودمان منحوس همهگی از نام رضا استفاده کردند اما هیچ ایرانی حاضر نشد ربطی میان این دودمان کثیف با امام رضا علیه السلام برقرار کنند.
پرسش:
سوره فتح د رمورد صلح حدیبیه نازل شده است یا فتح مکه؟
پاسخ:
گفتگو و بحث عظیمى در میان مفسران وجود دارد که منظور از این فتح که در آغاز سوره فتح بدان بشارت داده شده است،کدام فتح است ؟! اکثر مفسران آن را اشاره به پیروزى عظیمى مى دانند که از (صلح حدیبیه ) نصیب مسلمانان شد.
جمعى نیز آن را اشاره به مساءله (فتح مکه ) دانسته اند.
در حالى که بعضى نیز آن را ناظر به (فتح خیبر) مى دانند.
و بعضى اشاره به پیروزى اسلام بر تمام دشمنان از طریق قدرت منطق و برترى دلائل و معجزات آشکار دانسته اند.
و بالاخره بعضى آن را اشاره به گشودن اسرار علوم براى پیامبر (صلى الله علیه و آله ) مى دانند.
ولى قرائن فراوانى در دست است که مساءله صلح حدیبیه را ترجیح مى دهد.{تفسیرنمونه،ج۲۲،ص۹-۱۰}.
توجه به پیامدهاى سیاسى و اجتماعى و مذهبى صلح حدیبیه،دلیل فتح المبین بودن آن را بیشتر نشان خواهد داد.
یک مقایسه اجمالى میان وضع مسلمانان در سال ششم هجرت (هنگام صلح حدیبیه ) و دو سال بعد که با ده هزار سرباز مجهز براى فتح مکه حرکت کردند تا به پیمانشکنى مشرکان پاسخ دندانشکنى دهند و سرانجام بدون کمترین برخورد نظامى مکه را گشودند چرا که قریش کمترین قدرت مقاومت در خود نمى دیدند نشان مى دهد که بازتاب صلح حدیبیه تا چه حد گسترده بود.
پرسش:
چه کسی به عایشه عنوان«ام المومنین» داده است؟
پاسخ:
در قرآن کریم، وقتی که خداوند متعال اختیارات و اولویّت پیامبر مکّرم را بر افراد بیان میکند، زنان رسول الله را مادر مؤمنان معرّفی میکند:"النبی اولی بالمؤمنین من انفسهم و ازواجه امهاتهم"[احزاب، ۶]
قرآن در این آیه، به آن ها لقب مادر مؤمنان داده است و این لقب، شامل فرد خاصّی از همسران رسول اکرم نمیشود؛بلکه همه همسران حضرت را در بر میگیرد و اختصاصی با عایشه ندارد.
منبع : پرسمان قرآن