قیامت چند مرحله است؟

0 947

قیامت چند مرحله است؟

باید دانست قیامت نیز همانند دنیا داراى نظام است؛ براساس روایات، قیامت داراى مواقف پنجاه گانه است و هر ایستگاهى به نوعى از اعمال رسیدگى مى شود و در حقیقت عالم قیامت ، پرده نمایش و ظهور اعمال و عقاید ما در دنیا است. همچنان که در دنیا ما در عرصه‏هاى مختلف زندگى شخصى، خانوادگى، اجتماعى و عبادت و… رفتارهاى گوناگونى داشتیم؛ در آنجا نیز ایستگاه حق اللَّه، حق الناس و به طور جزئى‏ تر، حق نماز، حق قرآن و… وجود دارد و از انسان بازخواست مى‏کنند و در حقیقت جلوه‏اى از اجراى عدالت خداوند است که به نمایش در مى‏آید. به هر میزان که در این دنیا به این حقوق بیشتر و آسان‏تر پرداخته شده باشد، در صحنه قیامت سریع‏تر آن ایستگاه‏ ها طى مى‏شود. بنا بر آنچه گفته شد، این گونه نیست که انسان در صف ‏هاى طولانى بایستد تا نوبت او برسد؛ بلکه باید در صف‏هاى متعدد پاسخ‏گو باشد و چه بسا زمان پاسخ‏گویى هر کس طولانى باشد

با استفاده از آیات قرآن مجید، مى‏توان روز قیامت را در سه مرحله کلى ترسیم کرد آشنایى با مفاهیم قرآن، (۳ ) ص ۲۳۸ – ۲۳۳ .:

مرحله اول

برانگیخته شدن همگانى: «وَ نُفِخَ فِی الصُّورِ فَجَمَعْناهُمْ جَمْعاً »؛ کهف (۱۸ )، آیه ۹۹ . ؛ «در صور دمیده مى‏شود و ما همه آنها را گرد مى‏آوریم» .

مرحله دوم

حرکت به سوى ایستگاه‏ هاى حسابرسى و سؤال: «وَ جاءَتْ کُلُّ نَفْسٍ مَعَها سائِقٌ وَ شَهِیدٌ »؛ ق (۵۰ )، آیه ۲۱ . ؛ «هر انسانى وارد محشر مى‏گردد، در حالى که همراه او حرکت دهنده و گواهى دهنده ‏اى است» .

مرحله سوم

حرکت به سوى جایگاه کیفر و پاداش: «وَ سِیقَ الَّذِینَ کَفَرُوا إِلى‏ جَهَنَّمَ زُمَراً »؛ زمر (۳۹ )، آیه ۷۱ . ؛ «و کسانى که کافر شدند ؛ گروه گروه به سوى جهنم رانده مى‏شوند» و «وَ سِیقَ الَّذِینَ اتَّقَوْا رَبَّهُمْ إِلَى الْجَنَّهِ زُمَراً »؛ زمر (۳۹ )، آیه ۷۳ . ؛ «و کسانى که تقواى الهى پیشه کردند، گروه گروه به سوى بهشت برده مى‏شوند» .

این مراحل سه گانه داراى ایستگاه‏ هاى بسیار و گردنه‏ هاى سختى است که پیمودن هر کدام تا هزار سال طول مى‏کشد، چنان که در قرآن مجید آمده است: «ثُمَّ یَعْرُجُ إِلَیْهِ فِی یَوْمٍ کانَ مِقْدارُهُ أَلْفَ سَنَهٍ مِمَّا تَعُدُّونَ »؛ سجده (۳۲ )، آیه ۵ . ؛ «سپس در روزى که مقدار آن هزار سال از سال‏هایى است که شما مى‏شمرید ؛ به سوى او بالا مى‏رود» .
حالت انتظار و بازخواست گناهکاران در قیامت، آن چنان سخت است و گرفتارى تبه‏کاران در آن روز به گونه‏ اى شدید است که طى تمامى ایستگاه ‏ها و مواقف، تا پنجاه هزار سال طول مى‏کشد: «تَعْرُجُ الْمَلائِکَهُ وَ الرُّوحُ إِلَیْهِ فِی یَوْمٍ کانَ مِقْدارُهُ خَمْسِینَ أَلْفَ سَنَهٍ »؛ معارج (۷۰ )، آیه ۴ . ؛ «فرشتگان و روح (که بزرگ فرشتگان است ) به سوى او بالا مى‏روند، در آن روزى که مقدارش پنجاه هزار سال است» .

امام صادق ‏علیه السلام در تأیید این معنا مى‏فرماید: «الا فحاسبوا انفسکم قبل ان تحاسبوا فان فى القیامه خمسین موقفا کل موقف مثل ألف سنه مما تعدون، ثم تلا هذهه الایه (فى یوم کان مقداره خمسین الف سنه )» ؛ «آگاه باشید! پس به حساب خود رسیدگى کنید قبل از آنکه به حساب شما رسیدگى شود ؛ به درستى که در قیامت پنجاه توقفگاه هست که هر کدام مانند هزار سال است از آنچه شما مى‏شمرید». سپس (-( آن حضرت‏)-) این آیه را تلاوت فرمود: «در روزى که مقدار آن پنجاه هزار سال است»؛ کافى، ج ۸ . .

البته سختى روز قیامت براى مؤمنان راستین، آسان مى‏شود «و طول مدت آن» براى پرهیزگاران کوتاه مى‏شود ؛ چنانکه در قرآن مجید مى‏خوانیم: «فَأَمَّا مَنْ أُوتِیَ کِتابَهُ بِیَمِینِهِ فَسَوْفَ یُحاسَبُ حِساباً یَسِیراً »؛ انشقاق (۸۴ )، آیات ۷ – ۸ . ؛ «پس کسى که نامه اعمال او به دست راستش داده شود، به زودى از او حسابرسى آسانى مى‏شود» .
به هر اندازه ایمان و عمل انسان با اخلاص بیشترى باشد ؛ از آسایش و آرامش زیادترى در آن روز بهره‏ مند خواهد بود، تا آنجا که براى اولیاى الهى و اهل بیت پاک پیامبرصلى الله علیه وآله هیچ گونه گرفتارى و سختى نخواهد رسید: «فَوَقاهُمُ اللَّهُ شَرَّ ذلِکَ الْیَوْمِ وَ لَقَّاهُمْ نَضْرَهً وَ سُرُوراً »؛ انسان (۷۶ )، آیه ۱۱ . ؛ «خداوند آنان را از شر آن روز نگه مى‏دارد و آنها را شادابى و شادمانى عنایت فرماید»

 

اشراط الساعه

ارسال یک پاسخ

توجه داشته باشید: آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نظر شما پس از تایید مدیر منتشر خواهد شد.