از علائم ظهور کدام یک تاکنون به وقوع پیوسته است؟
از علائم ظهور کدام یک تاکنون به وقوع پیوسته است؟
نشانه های ظهور امام زمان (عج):
در روایات برخی امور به عنوان نشانه های ظهور ذکر شده است. از جمله انحراف بنی عبّاس و از هم گسستن حکومت آنان، جنگ صلیبی، فتح قسطنطنیه به دست مسلمانان، در آمدن پرچمهای سیاه از خراسان، خروج مغربی در مصر و تشکیل دولت فاطمیان، وارد شدن ترکها در منطقه بین النّهرین، وارد شدن رومیان در منطقه رمله و شام، رها شدن کشورهای عرب از قید قدرتهای ظالم (استعمار)، بالا آمدن آب رودخانه دجله و سرازیر شدن آن به کوچه های کوفه، بسته شدن پل روی دجله در بین بغداد و کرخ، اختلاف بین شرق و غرب و جنگ و خونریزی فراوان، خروج سفیانی، خروج یمانی، خروج دجال، صیحه آسمانی، قتل نفس زکیه، فراگیر شدن جهان از ظلم، رواج علوم دینی در قم و نشر آن در سایر بلاد و….(۱)
لیکن از این امور نمیتوان قضاوت نمود کدام یک حتمی و کدام یک غیر حتمی است، نیز کدام یک به وقوع پیوسته و کدام یک در آینده به وقوع میپیوندد و آن چه به وقوع پیوسته، همان است که در روایات آمده.
برای روشن شدن این مطالب لازم است اموری بدین شرح بیان گردد.
۱- نامعلوم بودن وقت ظهور:
اگر از نشانه های ظهور سخن به میان میآید، بدین معنا نیست که از این طریق وقت ظهور حضرت مهدی(عج) را مشخص کنیم. بنا به مصالحی زمان ظهور حضرت مشخص نشده است. هیچ کس جز خدا از وقت دقیق ظهور حضرت آگاه نیست. بارها از امامان(ع) در مورد زمان خروج قائم پرسیدند، اما آنان از مشخص نمودن آن نهی نمودند و زمان ظهور را همانند علم به قیامت در انحصار خدا معرّفی کرد.(۲)
“شیخ طوسی” در این باره میگوید: زمان ظهور مهدی(عج) به روشنی بر ما معلوم نیست، بلکه او تا آنگاه که خداوند اجازه خروج بدهد، از دیدگاه ما پنهان است.(۳)
بنابراین نشانههای ظهور تنها بیانگر نزدیک شدن زمان ظهور است. بیش از آن نباید انتظار داشت. حال اگر روایتی باشد که در آن زمان ظهور حضرت مشخص شده است، ناگزیر باید آن را توجیه نمود و یا به کناری نهاد.
۲- مراد از نشانه های ظهور:
مقصود از نشانه های ظهور این نیست که با تحقق هر یک ظهور حضرت وقوع مییابد، بلکه مراد، رخدادهایی است که بر اساس پیشگویی معصومان(ع) پیش و یا در آستانه ظهور حضرت مهدی(عج) پدید خواهند آمد که تحقق هر یک نوید نزدیکتر شدن ظهور حضرت است، به گونهای که با وقوع تمامی آن رخدادها و به دنبال آخرین نشانه های ظهور، حضرت قیام خواهد نمود.
۳- انواع نشانه ها و علائم ظهور:
با نگاهی به روایات معصومان(ع) میتوان نشانه های ظهور را بدین شرح تقسیم و دسته بندی نمود:
الف) نشانه های حتمی و غیر حتمی: نشانه های شماری به روشنی به عنوان علائم حتمی ظهور یاد شده است؛ بدین معنا که بدون هیچ قید و شرطی قطعاً تحقق خواهند یافت و ظهور حضرت منوط به پیدایش آنها میباشد، امّا نشانه های غیر حتمی به نشانه هایی گفته میشود که مقید و مشروط به اموری هستند که در صورت تحقق آنها، به عنوان نشانه به شمار میآیند.(۴)
ب) نشانه های عادی و غیر عادی: برخی از نشانههای ظهور به روال طبیعی و عادی تحقق مییابد، مانند زوال دولت عباسیان، ولی برخی به روال غیر طبیعی و غیر عادی است مانند “صیحه آسمانی” و “طلوع خورشید از مغرب”.
این دسته روایات را باید به نوعی خاص معنا نمود، چون پدیدار شدن آنها عادتاً ممکن نیست. اینها را یا میبایست در چار چوب معجزه قرار داد و توجیه نمود، یا از معنای ظاهری آن دست کشید و به معنای کنایی و مجازی آن دانست.
ج) نشانه های متصل و غیر متصل: در روایات شماری از نشانه های ظهور به گونه ای بیان شده است که از آنها استفاده میشود بین آنها و ظهور حضرت فاصلهای وجود ندارد، بلکه به زمان ظهور متصل میباشند، مانند خروج سفیانی و یمانی. اینها نشانه های متصل به ظهورند، امّا بیشتر نشانه ها به گونه ای دیگر است که بین تحقق آنها و زمان ظهور حضرت مهدی (عج) ممکن است فاصله زیادی وجود داشته باشد، به عنوان مثال در روایات آمده: یکی از نشانه ها در آمدن پرچم های سیاه از خراسان است. حال اگر این را به خروج ابومسلم خراسانی و سپاه سیاه جامگان تفسیر کنیم، بین این نشانه و ظهور حضرت مهدی زمان طولانی فاصله است.
۴- شمار نشانه های ظهور:
در مورد شمار نشانه های ظهور پاسخ دقیق و روشنی وجود ندارد.
برخی از عالمان بزرگ مانند شیخ مفید در بحث “علامات قیام القائم” با اشاره به اخبار و آثاری که از معصومان(ع) رسیده، بیش از پنجاه نشانه را بیان کرده است.(۵) برخی دیگر همانند علامه مجلسی شمار بیشتری را متذکّر شده اند.(۶)
عالمان اهل سنت در کتاب های خویش به برخی امور دیگر اشاره کرده اند. هنگامی که به این آثار و نشانه ها و روایات دقت کنیم، متوجه میشویم که:
برخی از علائم تنها نشانه ظهورند و برخی نشانه ظهور و برپایی قیامت.
بعضی کلی هستند و برخی به امور جزئی پرداخته اند. برخی از نظر سند مشکل دارند و پارهای مشکل ندارند. برخی در دلالت معنایی مشکل دارند و بعضی ندارند، بنابراین نمیتوان در مورد و تعداد نشانه های ظهور قاطعانه سخن گفت.
۵- خلط بین نشانه های ظهور و برپایی قیامت:
برخی از نشانه ها مانند خروج دجال و طلوع خورشید از مغرب، در پارهای از منابع روایی، از نشانه های برپایی قیامت و “اشراط الساعه” آمده است اما در بعضی دیگر از نشانه های قیام حضرت مهدی(عج)، به نظر میرسد در برخی روایات بین این دو دسته نشانه ها جابجایی صورت گرفته باشد. بعید نیست برخی از نشانه های غیر عادی که در پارهای از منابع روایی، از نشانه های ظهور حضرت آمده است، نشانه های برپایی قیامت باشند، نه نشانه های ظهور، چون این گونه امور با “اشراط الساعه” بیشتر تناسب دارد.
۶- خلط بین قائم و مهدی موعود:
در روایات گاهی سخن از حضرت مهدی آمده است و گاهی از قائم، نمیتوان تمامی مواردی را که واژه قائم به کار رفته است، به مهدی موعود حمل نمود، چرا که این واژه به تمامی امامان(ع) اطلاق شده است. در روایت آمده است “کلّنا قائم بأمراللَّه واحدٌ بعد واحد؛(۷) همه ما یکی پس از دیگری قیام کننده به حکم خدا هستیم”.
نیز به غیر امامان هم اطلاق شده، چرا که قائم به معنای قیام کننده است. هر کسی که انقلاب کند و مردم را بر ضد ظلم فرا خواند، قائم است. امام علی(ع) در خطبهای که در مورد حوادث آینده ایراد کرد فرمود: “إذا قام القائم بخراسان… و قام منّا قائم بجیلان؛(۸) هنگامی که قائم در خراسان قیام کند و قیام کنندهای از ما در سرزمین گیلان قیام کند…”. این احادیث را نمیتوان درباره حضرت مهدی(عج) دانست.
۷- خلط بین “فرج” و ظهور حضرت مهدی (عج):
گرچه ظهور حضرت مهدی(عج) برای اهل بیت پیامبر(ص) و شیعیان فرج و گشایش است، لیکن همه جا واژه فرج را نمیتوان به ظهور حضرت مهدی حمل نمود. متأسفانه گاهی چنین خلطی یافت میشود.
پیش گوییهای معصومان در مورد رخدادهای دوران حکومت امویان و عباسیان و چگونگی فروپاشی آنها و حرکت هایی که در مقابل آنها شکل میگیرد، گاه از آنها به علائم فرج یاد شده است، که لزوماً به معنای نشانه های ظهور حضرت مهدی(عج) نیست، بلکه میتواند به معنای لغوی فرج؛ یعنی گشایش در کار شیعیان باشد.
۸- احتمال جعل و تحریف:
اهمیّت بحث مهدویّت به ویژه بهره مندی آن از بار سیاسی از یک شو، و علاقه شدید مسلمانان به آگاهی از چگونگی رخدادهای آینده و پدیدار شدن نشانههای ظهور از سوی دیگر، سبب شد که برخی در پی تحریف و جعل روایات در زمینه مهدویّت و نشانههای ظهور برآیند.
با دقت در روایاتِ نشانههای ظهور این سخن تأیید میشود، زیرا بسیاری از روایاتی که در زمینه نشانههای ظهور وجود دارد، از نظر سند ضعیف و قابل مناقشه است و دلالت آنها نیز با مشکل مواجه است.
از مطالبی که بیان شد، به این نتیجه نایل میشویم که در زمینه علائم ظهور حضرت مهدی(عج)، و این که کدام یک از آنها به راستی به وقوع پیوسته است، نمیتوان قضاوت قاطعی را ابراز نمود.
________________________
پی نوشتها:
۱. سید محمد صدر، تاریخ الغیبه الکبری، ج ۲، ص ۴۷۲ به بعد؛ کتاب الغیبه، محمد بن ابراهیم نعمانی، ص ۲۸۳ – ۲۴۷؛ سفینه البحار، ج ۲، ص ۴۴۵.
۲. مجلسی، بحارالأنوار، ج ۵۲، ص ۱۸۲.
۳. الغیبه، ص ۴۲۵.
۴. مجله حوزه، شماره ۷۲، ص ۲۴۰.
۵. ارشاد، ج ۲، ص ۳۶۸ به بعد.
۶. بحار، ج ۵۲، ص ۲۷۹ – ۱۸۰.
۷. کلینی، کافی، ج ۱، ص ۵۳۶.
۸. مجلسی، بحار، ح ۵۲، ص ۲۳۵.
منبع : پاسخگویی به سوالات و شبهات دینی