پیامبر چند فرزند داشتند ؟
در رابطه با این مطلبی که بیان کرده اید،لازم است چند نکته خدمت شما عرض کنم:
۱.اینکه کسی بگوید،پیامبر اسلام(ص)،غیر از حضرت زهرا(س)،فرزند دیگری نداشته است،ادعایی بدون سند و به عبارتی انکار یکی از مسلمات تاریخی است،چرا که در تمامی منابع تاریخی چه شیعی و چه اهل سنت،نام فرزندان پیامبر(ص) ذکر شده است این فرزندان فقط از دو تن از همسران آن حضرت می باشد،چند فرزند از حضرت خدیجه(س)،و یک پسر بنام ابراهیم از ماریه قبطیه.
البته در تعداد فرزندان پیامبر(ص) از حضرت خدیجه ،اختلافاتی وجود دارد،ولی اینکه پیامبر(ص) غیر از حضرت زهرا(س) فرزندان دیگری هم داشته اند،امری مسلّم و قطعی است- حد اقل داشتن دو پسر از حضرت خدیجه(س) مسلم است-.
۲. برخی از منابع شیعی ای که نام فرزندان پیامبر (ص) را بیان کرده اند از باب نمونه،خدمت شما عرض می کنم:
-شیخ صدوق با سند خود از امام صادق(ع) روایت می کند که رسول الله دارای فرزندانی بنام های:قاسم،و طاهر- که همان عبدالله است- ،ام کلثوم،رقیه،زینب،فاطمه(س) شد.{۱}.
– شیخ کلینی می نویسد:
رسول اکرم(ص) قبل از بعثت صاحب فرزندانی به نام های:قاسم،رقیه،زینب و ام کلثوم، و بعد از بعثت صاحب طیب و طاهر و فاطمه(س) شد.همچنین روایت شده است که بعد از مبعث صاحب فرزندی غیر از فاطمه(س) نشده است و طیب و طاهر قبل از مبعث متولد شده اند.{۲}.
– شیخ طبرسی می نویسد:
اولین فرزندی که خدیجه حامله شد،عبدالله بن محمد بود که همان طیب و طاهر است و مردم به اشتباه می گویند:خدیجه چهار پسر به نامهای قاسم،عبدالله،طیب و طاهر بدنیا آورده است،در حالی که از رسول الله فقط دارای دو پسر به نامهای عبدالله و قاسم است و گفته شده است که قاسم اولین و بزرگترین فرزند رسول اکرم(ص) بوده است و کنیه اش نیز از نام وی گرفته شده است.هم چنین چهار دختر به نام های زینب،رقیه،ام کلثوم و فاطمه(س) داشت.{۳}.
آنچه از نقل علما و منابع شیعی بدست می آید قاسم اولین و بزرگترین فرزند رسول اکرم(ص) بوده است و هیچ اختلافی در این نیست که بعد از قاسم،فرزندان دختر غیر از حضرت زهرا(س) در جاهلیت متولد شده اند.
منابع دیگری هم که نام فرزندان پیامبر(ص) را ذکر کرده اند:
سید محسن امین، اعیان الشیعه، ج ۱، ص ۳۲۱؛
محمّد ابراهیم آیتی، تاریخ پیامبر اسلام، ص ۷۶ و ۷۷
۳. آنچه که مسلّم است همه فرزندان در زمان پیامبر(ص) درگذشتند. تنها حضرت زهرا(س) باقی ماندند و نسل پیامبر(ص) از این طریق گسترش یافت.بنابراین اشاره به فرزندان پیامبر(ص)،به هیچ وجه نمی تواند توجیهی برای ماجرای فدک و کمرنگ کردن این ماجرا باشد.
۴. فدک ارث نبوده است تا بگوییم عده ای می خواهند با درست کردن فرزندان دیگری برای پیامبر(ص) بگویند فدک فقط برای حضرت زهرا(س) نبوده است،چرا که طبق نقل منابع معتبر شیعه و سنی،پیامبر(ص) در زمان حیات خودشان فدک را به حضرت فاطمه(س) بخشیده بود.
بنابراین حضرت محمد(ص) قطعاً غیر از حضرت زهرا(س) فرزندان دیگری هم داشته است و این هم مسلّم است که همه فرزندان آن حضرت در زمان حیات آن حضرت از دنیا رفته اند،و فقط حضرت زهرا(س) بعد از رحلت پدر بزرگوارشان باقی ماندند،بنابراین اینکه در منابع تاریخی فرزندانی برای پیامبر(ص) نام برده شده است به هیچوجه شایعه و یا در ارتباط با ماجرای فدک نمی باشد.
پی نوشتها:
۱- الخصال،ج۲ص۳۷.
۲- اصول کافی،ج۱ص۴۳۹-۴۴۰.
۳- اعلام الوری،ج۱ص۲۷۵.
منبع : پرسمان قرآن