چه فرقی بین طریقت و شریعت است؟
لطفا طریقت و شریعت رو تعریف می کنید؟
و سپس فرق بین اونها رو هم میگید؟
در رابطه با تعریف شریعت و طریقت عرفا تعاریف متفاوتی ارائه فرموده اند که شالوده و ماحصل تعاریف این است که « شریعت مراعات ظاهر احکام را می گویند و طریقت مراعات باطن احکام را » یعنی شریعت راهی است که انسان را به طریقت و حقیقت رهنمون می سازد . فلذا وجه نام گذاری شریعه فرات همین است چون شریعه راهی است که به طریقت ( فرات ) متصل می شود . فلذا لازمه رسیدن به طریقت ، عبور از شریعت است و شریعت چیزی جز عمل نمودن به دستورات دین نیست .
برخی تعاریف بزرگان را جهت اطلاع عرض می کنم:
بعضی گفته اند: شریعت احکام ظاهر و اعمال راجع به تن است، و طریقت آداب باطن و راجع به دل، شریعت آراستن ظاهر است به طاعت و عبادت، طریقت پاکیزه نمودن باطن است به اخلاق پسندیده و دوستی و یاد خدا و روشن ساختن دل به شناختن او، و حقیقت غایت نهائی طریقت و وصول به حق است.
بعض دیگر بزرگان عرفاء و صوفی گفته اند: شریعت همچون شمعی است که راه را نشان می دهد و آن عبارت از احکام و دستوراتی است که رعایت آنها انسان را به طرف کمال می کشاند پس فائده شریعت راهنمائی است و بس. و راهروی به طرف کمال طریقت است. و نهایت طریقت و غایت سلوک، وصول به حقیقت است. بطور مثال: شریعت، علم طب است که دوای هر دردی در آن ذکر شده است. و به کار بردن دوا و دستورات و پرهیز کردن به موجب علم طب طریقت است. و رهائی یافتن از آلام و اسقام و وصول به صحت ابدی، حقیقت است.
حضرت امام (ره) در تعلیقه بر شرح فصوص چنین مىفرمایند: «طریقت» و «حقیقت» جز از راه «شریعت» حاصل نخواهند شد، زیرا ظاهر راه باطن است… کسى که چنین مىبیند که با انجام تکلیفهاى الهى باطن براى او حاصل نشد، بداند که ظاهر را درست انجام نداد. و کسى که بخواهد به باطن برسد بدون راه ظاهر، مانند برخى از صوفیان عوام، او هیچ دلیلى از طرف خداوند ندارد.
منبع: پرسمان قرآن