آیا این حجاب که زنان اسلامی رعایت میکنند اجر و پاداشی هم دارد؟
آیا این حجاب که زنان اسلامی رعایت میکنند اجر و پاداشی هم دارد؟
از جمله آیاتی که به موضوع حجاب پرداخته، آیهی ۵۹ سورهی احزاب است با طرح این آیه ببینیم آیا پاداش رعایت حجاب از این آیه استفاده میشود یا نه؟! و اینکه روایات اهل البیت(ع) در این باره چه میگوید؟
آیهی مذکور میفرماید:
“یَا أَیُّهَا الْنَّبِیُّ قُلْ لِأَزْوَاجِکَ وَبَنَاتِکَ وَنِسَاءِ الْمُؤْمِنِینَ یُدْنِینَ عَلَیْهِنَّ مِن جَلاَلبِیبِهِنَّ و ذلِکَ أَدْنَی أَن یُعْرَفْنَ فَلاَ یُؤْذَیْنَ“؛ “ای پیامبر به همسرانت و دخترانت و زنان مومنین بگو که پوششهایشان را به خودشان نزدیک کنند این بهتر و نزدیکتر است به اینکه شناخته بشوند و مورد اذیت قرار نگیرند.”
این آیه که از مهمترین آیات حجاب است یک حکمت و فایده برای رعایت حجاب بر میشمارد و آن اینکه زنان با حجاب در جامعه به عفت و پاکدامنی شناخته میشوند از این رو مورد اذیت و آزار افراد لااُبالی قرار نمیگیرند، و برعکس اگر خانمی حجابش را رعایت نکند افراد مریض در موردش قضاوت منفی میکنند و ممکن است مورد طمع دیگران واقع شود و از راه بیتقوایی چشم به این خانم بدوزند و پیامدهای منفیای به دنبال داشته باشد که در نهایت خود این خانم مورد آزار و اذیت واقع میشود.
این حداقل فایده و پاداش شخصی است که با حجاب و عفت در جامعه حضور مییابد و هر چه این مراتب حجاب و عفت بیشتر باشد امنیت اجتماعی برای او بیشتر خواهد بود که قرآن به عنوان یکی از مؤلّفههای امنیت اجتماعی برای زنان معرفی کرده است.
ـ اگر مقصود از اجر و پاداش، پاداش دنیوی باشد در این راستا باید گفت: حجاب از طرفی موجب مصونیت و امنیت شخص عفیف و با حجاب است و از طرف دیگر باعث تحکیم خانواده و جلوگیری از تزلزل نظام خانواده میشود که خود برکات بیشماری برای زن و شوهر و فرزندان و جامعه و … دارد و این پاداش کمی نیست.
ـ و اگر مقصود پاداش اخروی باشد در اینباره در روایتی از پیامبر(ص) حکایت شده که دو گروه اهل آتشاند یکی از آنها کسانی هستند که حجاب خود را رعایت نمیکنند “کاسیات عاریات”(۱) از این روایت معلوم میشود که رعایت حجاب شرط ورود به بهشت است.
حتی در همان روایت آمده: “بوی بهشت به مشام آنها نخواهد رسید.”(۲)
بنابراین اگر کسی بخواهد به ثواب و بهشت الهی برسد لازم است حجاب و عفت و پاکدامنی خود را رعایت کند.
و از طرفی شخص با حجاب، یکی از دستورات الهی را رعایت کرده و این جزیی از تقوای عام است که دستور داده شده؛ زیرا تقوا، حداقل مراتبش این است که انسان گناه انجام ندهد، و واجبات الهی را انجام دهد، پاداش چنین شخص با تقوایی بهشت خواهد بود بنابراین از کلیات مفاهیم قرآنی و روح قرآن برداشت میشود: افرادی که حجاب دارند و عفت عمومی را رعایت میکنند جزء افراد با تقوا هستند، در نتیجه آن پاداشهایی را که برای افراد با تقوا گفته شده (اگر شرایط دیگر هم رعایت شود) برای آنها خواهد بود. مثل بهشت، راحتی، بخشش گناهان، رستگاری و…(۳)
البته به نظر میرسد این پرسش ریشه در این دارد که بعضی پنداشتهاند: انجام واجبات چون وظیفهی انسان است “اجر و پاداشی” ندارد، و فقط مستحبات است که پاداش دارد در حالی که اینگونه نیست و اگر کسی محرمات را ترک کند و واجبات را انجام دهد و با تقوا باشد، خدا به او پاداش خواهد داد.
آری هر اطاعتی از پروردگار، پاداش او را به دنبال دارد، مثلاً کسی که در راه خدا جهاد میکند واجبی را انجام میدهد و در قرآن پاداش عظیمی برای مجاهدان در راه خدا وعده داده شده است.(۴)
یادآوری:
البته این نکته را باید توجه داشته باشیم که پاداشهای الهی لطف خداست نه استحقاق بنده! یعنی وظیفهی عبد و بنده در برابر مولا، اطاعت است ولی مولای ما اینقدر کریم و مهربان است که ما با وسایلی که او در اختیار ما قرار داده، با دست با فکر و با زبانی که او در اختیار ما قرار داده تلاش میکنیم، عبادت و اطاعت میکنیم، و او به ما اجر و پاداش میدهد و این نهایت لطف الهی را نسبت به بندگانش نشان میدهد.
پاورقی:
۱ . عن النبی(ص): صنفان من اهل النار لم ارهما، قوم معهم سیاط کاذناب البقر یضربون بها الناس، و نساء کاسیات عاریات ممیلات مائلات، رؤسهن کأنسمه البخت المائله، لایدخلن الجنّه و لا یجدن ریحها…، صحیفه الرضا(ع)، ج ۳، ص ۱۶۸۰ و میزان الحکمه، ج ۲، ص ۲۵۹.
۲ . همان.
۳ . نک: شعراء / ۹۰، طلاق / ۴ و ۵، نور / ۵۲.
۴ . توبه / ۲۰ و نساء / ۹۵.
منبع : سامانه پاسخگویی به سوالات و شبهات دینی