چرا قرآن به زبان عربی نازل شد ؟
هدف از نزول قرآن به زبان عربی چیست؟ مگر پیامبر (ص) فقط برای قوم عرب است ؟
نزول قرآن به زبان عربی، با توجه به مخاطبان نخستین و شخص پیامبر که عرب زبانند، جریانی طبیعی است. و هر سخنوری مطالب خویش را با زبان مخاطبان خود بیان میکند. خداوند متعال نیز در ارسال پیامبران و ابلاغ پیامهای خویش همین روش را به کار گرفته است.
آنچه قرآن را آیین جهان شمول ساخته، «زبان فطری» آن است که در گویش «زبان عربی» رسا و گویا جلوهگر شده است. زبانی که الفاظش برای نمایش معانی گسترده و پردامنه ظرفیت دارد. ازاینرو، آشنایی با زبان عربی و تلاوت قرآن به زبان عربی، در نیل به مراتب و مراحل بالاتر این کتاب بی نظیر است.
پرسش:
عربی بودن آیا با جهان شمولی بودن قرآن و اسلام منافاتی ندارد؟
پاسخ:
نه خیر ندارد زیرا اولا : بهرحال قرآن باید به زبانى قابل فهم براى انسان نازل مى شد حال هر زبانی که باشد.
ثـانـیـا: زبـان ابـزار مـفاهمه و ابزار مقاصد و اهداف است و فرقى نمى کند که مفاهمه با چه زبانى و علائمى صورت گیرد . البته زبانى که قابلیت انعطاف و کارآیى بیشترى دارد , مثل زبان عربى , مناسب تر و بهتر است . خصوصا با توجه به آغاز دعوت از شبه جزیره عربستان که مردمان عرب زبان دارد .
ثالثا: ادله عقلى و تاریخى بى شمارى گواهى جهان شمول بودن دعوت اسلام است .
رابعا: غیر مسلمانان بسیارى مانند سلمان فارسى , بلال حبشى , صهیب رومى به اسلام گرویدند پیامبر (ص ) به سران مصر ,یونان , حبشه و روم نامه نوشتند و آنان را به اسلام دعوت فرمودند .
خامسا: دعوت اسلام یک دعوت تدریجى و داراى مراحل و مراتب بود .
پرسش:
زبان عربی در قرآن عرضی است یانه ؟
پاسخ:
زبان قرآن – که در قالب عربی فصیح و مبین می باشد – برای دین اسلام در مقابل ادیان دیگر همچون عرضی است که این دین را از ادیان دیگر متمایز و مشخص می سازد. اما زبان قرآن نسبت به خود دین اسلام امری ذاتی تلقی می شود; یعنی , از آنجا که خداوند متعال قرآن را با این الفاظ و زبان از مقام ام الکتابی تنزیل کرده است و حقیقت وحی را به این لباس متلبس نموده است و با معبر قراردادن نفس رسول مکرم اسلام (ص ) امر تکوینی را با امر اعتباری پیوند داده است و از این رو خود این الفاظ بعدی از ابعاد اعجاز قرآن به شمار می رود, این زبان ذاتی و جزئ لازم و لاینفک دین اسلام به شمار می رود و همچون عرض , خارج از ذات آن نمی باشد. بر همین اساس است که تلاوت قرآن باید به زبان عربی باشد و باید آداب قرائت به این زبان رعایت گردد. زبان عربی همچون مدخل ورودی است برای نیل به مراتب و مراحل بالاتر این کتاب بی نظیر.
پرسش:
تئوری غزالی در باب مجازی بودن زبان بر چه اصولی هست؟
پاسخ:
به نظر وی زبانی که حقایق آن سو را بازگو می نماید, زبانی حقیقی است ولی زبانی که به این سو نظر دارد, زبانی است مجازی . از دیدگاه وی چون عالم متافیزیک وجود حقیقی دارد, موجودات آن نیز وجود حقیقی خواهند داشت و بر این اساس زبانی که حکایت گر آن عالم و موجودات آن باشد, حقیقی خواهد بود.اما عالم مادی وجود حقیقی ندارد بلکه تبعی و مجازی است.
منبع: پرسمان قرآن