وظیفه سنگینی بنام صداقت!
در ادامه بررسی رهنمودهای مقام معظم رهبری در خصوص اخلاق انتخاباتی، در این قسمت به بیان نکات ایشان به کاندیدها می پردازیم.
آقایانی که در تلویزیون به عنوان نامزد ظاهر می شوند و حرف می زنند، وظائف سنگینی دارند؛ آنها هم باید مراقب باشند. حرفی که می زنند باید واقعی، صمیمی، متکی به اطلاعات درست و برآمدهی از زبان صادق و راستگو باشد. اینجور نباشد که حالا برای اینکه مردم به ما متوجه شوند، همهی آنچه را که ماورای ما است، تخریب کنیم.[۱]
یکی از نکات مهم و ارزشمندی که در فرمایشات ایشان به چشم می خورد عبارت است از:
راستگویی و صداقت
در اهمیت صداقت همین بس که خداوند متعال در قرآن کریم می فرماید:
«هَذَا یَوْمُ یَنفَعُ الصَّادِقِینَ صِدْقُهُمْ»[۲].
امروز روزی است که راستی راست گویان به آنان نفع و سود می رساند.در قیامت نیز سخن صدق و عمل صدق با ارزش و منشأ خیرات و برکات است. نه دروغ و فریب. البته نکته ای که لازم به ذکر و تفاسیر بدان اشاره کرده اند این است که منظور آیه، صدق و راستى در گفتار و کردار در دنیاست ، که در آخرت مفید واقع مى شود و گرنه صدق و راستى در آخرت که محل تکلیف نیست فایده اى نخواهد داشت ، به علاوه اوضاع آن روز چنان است که هیچ کس جز راست نمى تواند بگوید، و حتى گناهکاران و خطاکاران همگى به اعمال بد خویش اعتراف مى کنند و به این ترتیب در آن روز دروغگوئى وجود ندارد. باید در این دنیا که محل تکلیف است زبان را به راستگویی و صداقت عادت داد تا در آن روز وانفساه این صداقت به فریاد ما برسد و ما را از هول آن روز برهاند.
در این ایام که بازار انتخابات داغ و داغتر می شود توجه به این امر نیز اهمیت بیشتری پیدا می کند چه برای نامزدها و چه برای مردم، باید صادقانه و رو راست بود تا حقیقت آن طوری که هست بیان شود و اعتماد و صمیمیت در جامعه گسترش پیدا کند. این نکاتی که رهبر فرزانه بدان اشاره کردند همه رمز موفقیتش در صداقت است یعنی اگر نامزدی بخواهد واقعی و صمیمانه و با اطلاعات درست باشد باید صادقانه بگوید تا صادقانه عمل کند، در غیر این صورت موفقیتی نخواهد داشت.
با نگاهی به تاریخ انقلاب خواهیم دید، یکی از رموز موفقیت انقلاب، صداقت امام خمینی(ره) بود. در مورد اهمیت صداقت هر چه بگوییم کم است، از این رو تنها به ذکر همین روایت زیبا بسنده می کنیم:
از امیرمؤمنان حضرت علی ـ علیه السلام ـ نقل شده که فرمودند:
«عَلیْکَ بِالْصِّدقِ، فَمَنْ صَدَقَ فی اَقوالِهِ جَلَّ قَدْرُهُ» [۳].
بر تو باد به راستگویی، زیرا کسی که در گفتارش صادق باشد، مقام و منزلتش بزرگ می شود.
پس همه آگاه باشیم که اگر خواهان بزرگی مقام و منزلت هستیم بر ما باد به راستگویی…
پی نوشت:
[۱]. بیانات در دیدار با نمایندگان مجلس شورای اسلامی، ۱۳۹۲/۰۳/۰۸.
[۲]. سوره مبارکه مائده آیه ۱۱۹.
[۳]. شرح غررالحکم ج ۴، ص ۲۹۶.