آیا شیطان ازدواج کرده است ؟

0 78

شیطان (ابلیس) از جنیان است و جنیان مانند انسان ازدواج و زاد و ولد دارند. در آیات قرآن، در وصف حوریان بهشتی آمده است: "لم یطمثهن انس قبلهم ولاجان؛ حوریان بهشتی را که قبلاً نه آدمی و نه جن دست زده است".( الرّحمن (۵۵) آیه ۵۶.)
این آیه دلالت دارد جن هم آمیزش دارد و تکثیر نوع آن به وسیله مقاربت نر و ماده صورت می‏گیرد.
در آیه ای دیگر برای شیطان فرزند و ذریه عنوان شده است:

".. أفتخذونه و ذریته أولیاء مِن دونی؛ آیا او (ابلیس) و فرزندانش را به جای من (خدا) دوستان خود انتخاب می‏کنید، در حالی که دشمن شماهستند؟!".( کهف (۱۸) آیه ۵۰)
امکان دارد مقصود از ذریه و فرزندان شیطان، پیروان و یاران او و کسانی که از وی پیروی می‏کنند باشد.

مردی به "شعبی" که از علمای مشهور زمانش بود گفت: سؤالی دارم که می‏خواهم برایم حل کنید، گفت: چه می‏گویی؟ گفت: شیطان زن دارد؟ شعبی یادش افتاد که آیه "هو و ذریته" که برای شیطان اولاد اثبات می‏کند، گفت: بچه دارد و چه بسا ازدواج کرده و زن هم داشته باشد. گفت: اسم زنش چیست؟ جواب داد: در مجلس عقدش نبودم که اسم زنش را بدانم. تو مواظب باش از راهی که شیطان می‏خواهد بر تو تسلّط پیدا کند، آن راه را ببندی.( علیرضا رجالی تهرانی، جن و شیطان، ص ۵۷.)

پرسش:
یعنی شیطان از اول از جنس جنیان بوده؟

پاسخ :
در قرآن کریم به این مطلب که شیطان(ابلیس) از جنس جنیان بوده است،تصریح شده است:
«وَإِذْ قُلْنَا لِلْمَلَائِکَهِ اسْجُدُوا لِآدَمَ فَسَجَدُوا إِلَّا إِبْلِیسَ کَانَ مِنَ الْجِنِّ فَفَسَقَ عَنْ أَمْرِ رَبِّهِ أَفَتَتَّخِذُونَهُ وَذُرِّیتَهُ أَوْلِیاءَ مِنْ دُونِی وَهُمْ لَکُمْ عَدُوٌّ بِئْسَ لِلظَّالِمِینَ بَدَلًا(الکهف/۵۰)
به یاد آرید زمانی را که به فرشتگان گفتیم: «برای آدم سجده کنید!» آنها همگی سجده کردند جز ابلیس -که از جن بود- و از فرمان پروردگارش بیرون شد آیا (با این حال،) او و فرزندانش را به جای من اولیای خود انتخاب میکنید، در حالی که آنها دشمن شما هستند؟! (فرمانبرداری از شیطان و فرزندانش به جای اطاعت خدا،) چه جایگزینی بدی است برای ستمکاران!».
او از فرشتگان نبود ولى به خاطر بندگى و اطاعت و قرب به پروردگار در صف فرشتگان جاى گرفت ، و حتى شاید معلم آنان بود، اما به خاطر یکساعت کبر و غرور آنچنان سقوط کرد که همه سرمایه معنویت خود را از دست ، داد و راندهترین و منفورترین موجود در درگاه خدا شد.
از امام صادق (ع) در مورد ابلیس سؤال شد که آیا از فرشتگان بود؟حضرت فرمود: «ابلیس از جن بود, ولی همراه فرشتگان بود, آن چنان که آن ها فکر می کردند از جنس آنان است , ولی خدامی دانست از آن ها نیست»{تفسیر نمونه ، ج ۱۲ ص ۴۶۷}.

پرسش:
با توجه به اینکه آیه۵۰سوره کهف می گوید همه فرشتگان سجده کردند جز ابلیس کلمه همه شامل ابلیس هم می شود پس آیا نمی توان نتیجه گرفت که ابلیس هم فرشته بوده است؟

پاسخ:

درست است این استثناء ممکن است این توهم را به وجود آورد که ابلیس از جنس فرشتگان بود، در حالى که فرشتگان معصومند، پس چگونه او راه طغیان و کفر را پوئید؟!
لذا برای اینکه بیان کند که اینگونه نبوده است،بلا فاصله اضافه مى کند او از جن بود، و سپس از فرمان پروردگارش خارج شد (کان من الجن ففسق عن امر ربه ).

پرسش:
اگر ابلیس فرشته نبود فرمان سجده شامل حال او نمیشد چون خداوند به فرشته ها دستور سجده داده
بود پس او می تونست اعتراض کند که حکم شامل حال او نبوده و او بی جهت موردغضب خدا گرفته است .

پاسخ :
طبق تصریح قرآن کریم و روایات شیطان از جنس اجنه است نه ملائکه.در مورد دلیل شما بر اینکه شیطان هم ازملائکه می باشد باید عرض کنم:

بعضی از دانشمندان از آیه ۱۲ سوره اعراف «قال ما منعک الا تسجد اذ امرتک قال انا خیر منه خلقتنی من نار و خلقته من طین:خداوند فرمود: چون تو را به سجده امر کردم چه چیزی تو را بازداشت از اینکه سجده کنی؟ گفت: من از او بهترم مرا از آتش آفریدی و او را از گِل آفریدی». استنباط کرده اند که خداوند به شیطان یک دستور جداگانه ای برای سجده داده است اگر چه آن را به تفصیل بیان نکرده اند چون در این آیه به شیطان یادآوری می شود که چرا وقتی تو را فرمان دادم و امر به سجده کردم نپذیرفتی؟ (امرتک) معلوم می شود شیطان را نیز جداگانه امر فرموده است ولی قرآن در مقام حکایت، امر به ملائکه و شیطان را یکجا آورده است، و اگر یک دستور جداگانه به ابلیس داده نمی شد ابلیس در جواب می توانست بگوید بار خدایا تو به من امر نکردی بلکه امر تو خطاب به ملائکه بود و خودت می دانی که من از ملائکه نیستم بلکه از اجنه می باشم ولی شیطان این استدلال را نکرد و آنچیزی را گفت که در آیه ۱۲ سوره اعراف آمده است و این تاییدی است که خداوند جدای ازفرشتگان شیطان را هم مامور به سجده کرده است.{ ر.ک. اندیشه جاوید، آیت الله سبحانی، ج ۲، مسئله ۱۲۸}.

منیع : پرسمان قرآن

ارسال یک پاسخ

توجه داشته باشید: آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نظر شما پس از تایید مدیر منتشر خواهد شد.