رزق کریم که چندین بار در قرآن آمده چه معنایی دارد؟

0 1,187

“رزق کریم” در چندین آیه قرآن آمده است از جمله :

أُوْلَئِکَ هُمُ الْمُؤْمِنُونَ حَقًّا لَّهُمْ دَرَجَاتٌ عِندَ رَبِّهِمْ وَمَغْفِرَهٌ وَرِزْقٌ کَرِیمٌ﴿۱﴾آنان هستند که حقا مؤمنند براى آنان نزد پروردگارشان درجات و آمرزش و روزى نیکو خواهد بود.

فَالَّذِینَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَهُم مَّغْفِرَهٌ وَرِزْقٌ کَرِیمٌ﴿۲﴾پس آنان که گرویده و کارهاى شایسته کرده ‏اند آمرزش و روزى نیکو براى ایشان خواهد بود.

لِیَجْزِیَ الَّذِینَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ أُوْلَئِکَ لَهُم مَّغْفِرَهٌ وَرِزْقٌ کَرِیمٌ﴿۳﴾تا کسانى را که ایمان آورده و کارهاى شایسته کرده‏ اند به پاداش رساند آنانند که آمرزش و روزى خوش برایشان خواهد بود.

الْخَبِیثَاتُ لِلْخَبِیثِینَ وَالْخَبِیثُونَ لِلْخَبِیثَاتِ وَالطَّیِّبَاتُ لِلطَّیِّبِینَ وَالطَّیِّبُونَ لِلطَّیِّبَاتِ أُوْلَئِکَ مُبَرَّؤُونَ مِمَّا یَقُولُونَ لَهُم مَّغْفِرَهٌ وَرِزْقٌ کَرِیمٌ﴿۴﴾زنان پلید براى مردان پلیدند و مردان پلید براى زنان پلید و زنان پاک براى مردان پاکند و مردان پاک براى زنان پاک اینان از آنچه در باره ایشان مى‏ گویند بر کنارند براى آنان آمرزش و روزى نیکو خواهد بود .

منظور از رزق کریم در آیات قرآن : علامه طباطبایی (ره) می فرمایند: (( رزق کریم )) نعمتهاى بهشتى است که نیکان از آن ارتزاق مى کنند. (۵)
ایشان در جای دیگر می فرمایند: رزق کریم یعنى بهشت با همه نعمتهاى آن (بهشت و هر چه در آن است رزق کریم است.) (۶)
توضیح : ((رزق کریم )) (با توجه به اینکه کریم به معنى هر موجود شریف و پر ارزش ‍ است ) مفهوم وسیعى دارد که تمام نعمتهاى گرانبهاى معنوى و مادى را شامل مى شود.
آرى خداى کریم در آن سراى کریم ، انواع نعمتهاى کریم را به بنده هاى مؤ من و صالحش ارزانى مى دارد.
راغب در کتاب ((مفردات )) مى گوید: ((کرم )) معمولا به امور نیک و پر ارزشى گفته مى شود که بسیار قابل توجه است ، بنابراین به نیکی هاى کوچک کرم گفته نمى شود.
و اگر بعضى ((رزق کریم )) را به معنى روزى مستمر و بى عیب و نقص ، و بعضى به معنى روزى شایسته ، تفسیر کرده اند همه در آن معنى جامع و کلى که اشیاء پر ارزش و قابل توجه است جمع مى شود.(۷)

به بیان دیگر ؛ ((رزق کریم )) به معنى هر روزى ارزشمندى است ، و گسترده گى مفهوم آن به حدى است که همه مواهب الهى را شامل مى شود، حتى ((نعمتهائى که هیچ چشمى ندیده و هیچ گوشى نشنیده و از فکر کسى نگذشته است )). و به تعبیر دیگر بهشت با تمام نعمتهاى معنوى و مادیش در این کلمه جمع است .
گر چه بعضى از مفسران ، کریم را به عنوان دو چیز خوب و بى دردسر تفسیر کرده اند ولى به نظر مى رسد که مفهوم آن از این هم گسترده تر باشد.(۸)

——————————–
۱. أنفال/۴.
۲. حج/۵۰.
۳. سبأ/۴.
۴. نور/۲۶.
۵. ترجمه تفسیر المیزان،ج ۹ ،ص ۱۲.
۶. ترجمه تفسیر المیزان ،ج ۱۴ ، ص ۵۵۲ ؛ ترجمه تفسیر المیزان ،ج ۱۶ ،ص۵۳۸.
۷. تفسیر نمونه ،ج ۱۴ ،صص ۱۳۶-۱۳۵.
۸. تفسیر نمونه ،ج ۱۸ ،ص ۱۶.

منبع: پرسمان قرآن

ارسال یک پاسخ

توجه داشته باشید: آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نظر شما پس از تایید مدیر منتشر خواهد شد.