خانواده محل آسایش و آرامش در اسلام
اسلام و قرآن کریم تاکید فراوانی بر تربیت و نوع آن دارند و در اهمیت این موضوع همین قدر بس که آیاتی از قرآن به مباحث خانواده و چگونه در کنار هم زندگی کردن اختصاص داده شده است. یعنی از جمله جاهایى که ریز مسائل را فرموده مسائل خانواده است. که در سورههاى مختلف از جمله سورهى نور، ریز مسائل خانواده را گفته است.
خانواده به تعبیر قرآن کریم خاستگاه آرامش است و در حقیقت هدف از تشکیل خانواده چیزی غیر از آن نیست. «خَلَقَ لَکُمْ مِنْ أَنْفُسِکُمْ أَزْواجاً لِتَسْکُنُوا إِلَیْها»[ روم/ ۲۱] یعنى خداوند براى شما همسر قرار داد تا به نزد او آرامش یابید، و حضرت مصطفى علیه السّلام فرماید که: اگر جز از خداى تعالى را روا بودى که سجده کردند زنان را واجب بود که شوهران را سجده کنند [۱]. که یاد خداوند مایهى آرامش دل و روح است، «بِذِکْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ»[ رعد، ۲۸] و همسر مایه ى آرامش جسم و روان. «أَزْواجاً لِتَسْکُنُوا إِلَیْها»[ روم/ ۲۱] لذا برای هر خانواده دو عنصر آسایش و آرامش لازمه لاینفک میباشد. و اگر بخواهیم به همسر خوشبختی را هدیه کنیم و او هم در خانواده احساس رضایت کند، باید آسایش و آرامش که دو ستون خوشبختی هر خانواده است را فراهم نمائیم.
پیرامون مسائل ظاهری آسایش،(یعنی تأمین نیازهای مادی) اکثر مردم در جامعه به این عنصر توجه کافی دارند. یعنی همه به دنبال این هستند که از اول صبح تا پاسی از شب برای تأمین آسایش همسر و فرزندان تلاش کنند، و از نظر مادی احساس راحتی داشته باشند. ولی اکثر خانواده ها از اهمیت ستون دوم در خانواده، یعنی آرامش روحی غافل اند. این در حالی است که اگر چه پول خوب است، راحتی می آورد؛ اما باید بدانیم آرامش نمی آورد. بنابراین آسایش دادن به خانواده لازم است، اما کافی نیست. باید در کنار آسایش، رکن دوم که در قرآن نیز بارها تاکید شده(«أَزْواجاً لِتَسْکُنُوا إِلَیْها»[ روم/ ۲۱])، آرامش نیز باشد تا معنای رضایت مندی محقق شود.
همانطور که خداوند فرموده که در خانواده مودت و رحمت نهاده است، («وَ جَعَلَ بَیْنَکُمْ مَوَدَّهً وَ رَحْمَه»[ روم/ ۲۱])عشق، مودت، صفا و مهربانی بهترین راهکار تربیتی در خانواده است. برای این که خانواده ای از هر سو آرامش و امنیت داشته باشد، باید عشق، موده ومحبت در منزل حاکم باشد و مرد به همسر ابراز علاقه کند تا صمیمیت و دوستی ایجاد شود. که مساله ابراز محبت نیز از اهمیت خاصی برخوردار هست، که حدیث داریم اگر کسى را دوست دارى بگو دوستت دارم. چون اگر گفتى دوستت دارم این علاقهها محکم مىشود:«قَوْلُ الرَّجُلِ لِلْمَرْأَهِ إِنِّى أُحِبُّکِ لَا یَذْهَبُ مِنْ قَلْبِهَا أَبَداً»[۲] که اگر همسر به همسرش بگوید: «من تو را دوست دارم» این کلمه در ذهن همسر مىماند.
زوجین در کنار هم کلمات محبت آمیز را نسبت به همدیگر ابراز کنند. باید کلماتی که عشق را در خانه زیاد می کند و موجب آرامش و آسایش همسر می شود بیان کرد و به زبان آورد. برای این که عمر شما زیاد شود، در خانه به همسرتان آرامش و آسایش همراه با ارتباط کلامی محبت آمیز داشته باشید. زیرا بی محبتی و ناراحتی در خانه موجب افسردگی و ترشح اسید در معده و در نتیجه کمی عمر را به همراه خواهد داشت. اما دین اسلام و پیامبر خاتم(صلی الله علیه و آله) بیش از ۱۴۰۰ سال پیش فرموده اند« جِهَادُ الْمَرْأَهِ حُسْنُ التَّبَعُّلِ»[۳] یک وقت یک زنى آمد پهلوى پیغمبر گفت که یا رسول الله، کى گفته که مردها از ما بهتر باشند؟ حضرت فرمود کى گفته مردها از شما بهتر هستند؟ گفت آخر مردها جبهه مىروند، ما جبهه نمىتوانیم برویم. حضرت فرمود:یعنى تو خوب همسردارى کنى، شوهردارى خوب ثواب جبهه دارد.
غربی ها با اینکه اصلا اعتقادی به دین و خدا ندارند و کافر هم هستند، ولی برای دنیای خود و بهتر زندگی کردن برنامه و فرهنگ دارند، اما جوامع اسلامی که اعتقاد به خدا و دین آخرت دارند؛ اما برای دنیا و بهتر زندگی کردن برنامه ندارند. باید انقلابی در بحث خانواده در جامعه صورت گیرد تا خانواده های اسلامی بوجود بیایند که این همه طلاق و هنجارهای روز افزون به وجود نیاید.
———————————–
پی نوشت
[۱]- شرح فارسى شهاب الأخبار(کلمات قصار پیامبر خاتم ص)، ص: ۹۰
[۲]- وسایل الشیعه، ج ۲۰، ص ۲۳
[۳] – کافى، ج ۵، ص ۵۰۷
منبع : خبرگزاری حوزه با تلخیص