سن بلوغ بر اساس سال شمسی است یا قمری؟
سن بلوغ بر اساس سال شمسی است یا قمری؟
یکی از علائمی که بعنوان نشانه ی بلوغ نام برده میشود، این است که دختر یا پسر به سن خاصی برسند که این سن در دختر کامل شدن ۹ سال قمری و در پسران کامل شدن ۱۵ سال قمری گفته شده است. البته فارغ از اینکه علائم بلوغ چیزهای دیگری نیز هستند که اگر یکی از آنها هم رخ دهد، بلوغ رخ داده است و لازم نیست تمامی نشانهها باهم اتفاق بیفتند.
اما بحثی که ارائه میشود درخصوص اشتباه در تشخیص همین نشانه بلوغ یعنی سن بلوغ میباشد.
همانطور که اشاره شد، کامل شدن ۱۵سال و ۹ سال قمری در پسران و دختران، از نشانههای بلوغ است؛ اما با توجه به اختلاف تعداد روزها درسال قمری با سال شمسی؛ این سن به احتساب سال شمسی متفاوت میشود. یعنی کامل شدن ۱۵ سال قمری در پسران به تاریخ شمسی میشود ۱۴ سال و ۲۶۷ روز، و کامل شدن ۹ سال قمری دردختران به تاریخ شمسی میشود ۸ سال و ۲۰۳ روز.
با دقت به اینکه در ایران افراد برای احتساب سن خود ملاک را سال شمسی قرار میدهند، و با توجه به اینکه در بیان نشانههای بلوغ این مقیاس به صورت قمری بیان شده است؛ مشاهده میشود بعضی از افراد به این سبب، دچار اشتباه در فهم ابتدای سن بالغ شدن میشوند و به همین خاطر معمولا از ابتدای سن بلوغ مقداری نماز و روزه قضا به عهده دارند.
تذکرمهم: البته ممکن است پسری که ۱۲ سال سن دارد، دیگر علائم بلوغ برای او پیدا شده باشد که با تحقق یکی ازعلائم بلوغ، تکالیف شرعی بر این نوجوان ۱۲ ساله نیز واجب میشود.
بلوغ در دختر و پسر به یکی از امور زیر است:
الف: روییدن موى خشن و زبر در زیر شکم (بالاى عورت)؛
ب: خروج منى چه در خواب و چه در بیدارى؛
ج: کامل شدن ۱۵ سال قمرى در پسران، و تمام شدن ۹ سال قمرى در دختران.[۱]
———————————————-
پی نوشت:
[۱]. امام خمینی، سید روح الله، توضیح المسائل (محشی)، ج ۲، ص ۳۷۵، م ۲۲۵۲، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، ۱۴۲۴ق.