تفاوت آرایش کردن زن برای همسر و دیگران چیست؟
چه تفاوتی بین آرایش کردن زن برای همسر و آرایش در نزد زنان دیگر و پدر شوهر وجود دارد؟
پاسخ:
آرایش و زینت کردن، یکی از وظایفی است که زن در قبال شوهر خود دارد. زن باید برای شوهر خود آرایش کند و لباس های متنوع بپوشد. در نگاه ابتدایی و سطحی شاید چنین موضوعی در روابط خانوادگی، زیاد حائز اهمیت به نظر نیاید، ولی با دقت نظر بیشتر، می توان به اهمیت آن در استحکام خانواده پی برد.
زمانی که زن و شوهر برای مدت نسبتاَ طولانی در کنار هم زندگی کردند، ممکن است چهره زن برای مرد جذابیت خاص خودش را از دست بدهد و برای شوهر حالت یکنواختی و تکراری پیدا کند. در چنین وضعیتی، زن می تواند با آرایش کردن و تنوع بخشیدن به لباس هایی که می پوشد در چشم شوهر جذاب به نظر آید و از حالت یکنواختی خارج شود. در ضمن احتمال دارد چشم مرد در محل کار یا کوچه و بازار به زنان آرایش کرده بیفتد و سر و وضع آنان را با زن خود مقایسه کند و از زندگی خود تا حد زیادی دلسرد شود. امام محمد باقر ـ علیه السلام ـ می فرماید: «بر زن لازم است خودش را خوشبو کند، بهترین لباسهایش را بپوشد، به بهترین وجه زینت کند و با چنین وضعی صبح و شب با شوهرش ملاقات کند.(۱)»
با توجه به مطالب بالا اهمیت آرایش زن برای شوهر معلوم شد و روشن گردید. این عمل از دید اسلام مستحب است.
اکنون حالات آرایش کردن زن را بر میشماریم و آن را مورد بررسی قرار می دهیم:
الف) آرایش کردن زن برای شوهر: در حریم خصوصی زن و شوهر، زن باید خود را آرایش کند و بهترین و متنوع ترین لباسها را مورد استفاده قرار دهد. همانگونه که از مطالب بالا روشن شد، چنین عملی در دین اسلام مستحب محسوب می شود و روایاتی در این زمینه وجود دارد.
ب)آرایش کردن در جمع اعضای خانواده (محارم): در این مورد زن باید شئون اخلاقی و تربیتی را رعایت کند و با توجه به موقعیت و وضعیت خانواده تصمیم بگیرد. به عنوان مثال. چنانچه خانوادهای پسر یا دختر بزرگ دارد، بهتر است زن از آرایش کردن نزد آنان خودداری کند، خصوصاََ زمانی که از این طریق احتمال به گناه افتادن آنان را بدهد، در این حالت ترک آرایش بر زن واجب است. مگر در حریم کاملاَ خصوصی و خلوت با شوهر که لازم است.
ج) آرایش در جمع نامحرمان: زن زمانی که در جمع نامحرمان حاضر می شود، باید حجاب اسلامی را رعایت کند و نباید به گونه ای در این جلسات حاضر شود که جلب توجه کند. بنابر این آرایش کردن زن در برابر چشمان نامحرمان، حرام می باشد.
د) آرایش در نزد زنان دیگر: در این زمینه بیشتر نظر عرف مطرح میشود. از نظر شرعی در شرائط عادی اشکال ندارد زنان پیش هم آرایش کرده باشند، اما گاهی بعضی آرایشها را عرف بعضی از جوامع سبک میدانند که در این جا باید عرف محل زندگی را رعایت کرد.
پاورقی:
۱٫ امینی، ابراهیم، همسرداری، چاپ ۱۸، ص ۱۳۱، به نقل از بحارالانوار، ج ۱۰۳، ص ۲۲۸٫
منبع: نرم افزار پاسخ – مرکز مطالعات و پاسخ گویی به شبهات