آیا کسانی را که در قرآن به کر و کور تعبیر شده اند نمیشود هدایت کرد ؟
در قرآن از برخی افراد به کوران و کران تعبیر آورده و به پیامبر می فرماید تو این ها را نمی توانی هدایت کنی، مانند آیات)نمل، ۸۰ و ۸۱) (روم، ۵۲ و ۵۳ )
آیا منظور از این آیات این نیست که افرادی که در گمراهی به سر می برند پس از این همه اتمام حجت، اگر هم کسی بخواهد هدایتشان کند نخواهد توانست؟
خداوند راه هدایت را با فطرت پاکی که در نهاد انسانها قرار داده و با عقل سلیم که به آنها داده است و با حجتهای الهی از جمله قرآن کریم و رسولان الهی که بر انسانها فرستاده است، همه راههای هدایت را به سوی آنها گشوده است.
اگر کسی، خطا و انحرافاتش زیاد شد، و درصدد جبران آنها هم برنیامد و توبه و بازگشتی هم ننمود، اگر از یک حدی گذشت، او دیگر قابلیت هدایت شدن را ندارد. لذا در مسیر گمراهی خواهد ماند، و قانون سخت الهی او را دربر میگیرد؛ و آن این که سینهاش تنگ میگردد و دیگر روزنه هدایت به روی آن بسته میشود.
خداوند یک سنت و قانونی دارد و آن این که هر کس به انحراف و خطا قدم برداشت و از حدی که نباید فراتر رفت، از حق تجاوز نمود و بر آن پای فشرد و از آن حد گذراند، سنت الهی در مورد او به اجرا در میآید و این که او دیگر به هدایت باز نمیگردد. چنین کسى در منطق قرآن مرده است و قابلیت راهنمایی شدن را از خود گرفته است؛ یعنی اگر هزار سال هم عمر به او داده شود، باز هم او بر خطاهای خود میافزاید و از هدایت دورتر میشود.
)ر. ک: ترجمه المیزان، ج15، ص ۵۵۹؛ تفسیر نمونه، ج 15 ، ص ۵۴۳ و ج 16، ص ۴۷۷(
لذا این گونه آیات حکایت از این سنت الهی دارند.
در مورد سنت الهی نسبت به کافران، و نیز غیر قابل تبدیل بودن سنت الهی می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
«قُلْ لِلَّذینَ کَفَرُوا إِنْ یَنْتَهُوا یُغْفَرْ لَهُمْ ما قَدْ سَلَفَ وَ إِنْ یَعُودُوا فَقَدْ مَضَتْ سُنَّتُ الْأَوَّلینَ»
به آنها که کافر شدند بگو: «چنانچه از مخالفت باز ایستند، (و ایمان آورند،) گذشته آنها بخشوده خواهد شد و اگر به اعمال سابق بازگردند، سنّت خداوند در گذشتگان، درباره آنها جارى مىشود (و حکم نابودى آنان صادر مىگردد). (انفال، ۳۸)
«فَلَنْ تَجِدَ لِسُنَّتِ اللَّهِ تَبْدیلاً وَ لَنْ تَجِدَ لِسُنَّتِ اللَّهِ تَحْویلاً»
هرگز براى سنّت خدا تبدیل نخواهى یافت، و هرگز براى سنّت الهى تغییرى نمىیابى. (فاطر، ۴۳)
منبع : پرسمان قرآن