چت کردن با جنس مخالف چه پیامدی دارد؟ + احکام چت کردن با نامحرم

0 1,308

چت کردن (با دختر یا پسر) چه پیامدی دارد؟ + احکام چت کردن با نامحرم

یکی از اختراعات بسیار مفید دست بشر رایانه است که امروزه به یکی از اجزاء لا ینفک جدا نشدنی زندگی انسان ها تبدیل شده است. از این وسیله استفاده های بسیار زیادی همچون تحقیق و پژوهش، تجارت، خرید و فروش و دیدن فیلم و… می کنند. امروزه با گسترش علم و فن آوری استفاده کردن از رایانه به علم روز تبدیل شده است، تا حدی که اگر کسی طریقه استفاده از آن را بلد نباشد تقریبا بی سواد حساب می شود. البته باید توجه داشت که انسان نباید خودش بنده و گرفتار این ساخته دست خودش باشد. بلکه به آن باید به دید یک ابزار برای انجام کار نگاه کرد. که این در پرتو یک برنامه ریزی دقیق و حساب شده در چهار چوب عقل و شرع است.

متأسفانه امروزه افرادی خود را آنچنان محو این وسیله و امکانات پیرامون آن چون اینترنت کرده اند که تمام امور زندگی شان را فراموش کرده اند. البته منظور کسانی که کار صحیح می کنند نیست. بلکه افرادی هستند که با استفاده های ناصحیح و نابجا به معضلات جدی رو برو شده اند.

برخی افراد در مواجهه با این امکان رایانه ای عنان خود را از دست داده و مغلوب و شیفته آن می شوند و تمام اوقات خود را جلو صفحه نمایش آن به سر می برند، این روّیه به گونه ای بوده که در سال های اخیر خبر فوت چند نفر در پای رایانه را از رسانه ها شنیدیم. امروزه در جوامع علمی بحث مهمی مطرح می شود با عنوان «اعتیاد اینترنتی» و از اینترنت به عنوان «چاله وقت» یا «عامل تباه کننده وقت»(۱) یاد می کنند و آن را وسیله از بین برنده وقت می پندارند که عمر انسان را در برخی مواقع هدر می دهد. امام علی ـ علیه السلام ـ در رابطه با هدر دادن عمر می فرمایند: «احذروا ضیاع الاعمار فیما لا یبقی لکم ففائتها لا یعود».(۲) زنهار که عمر خود را برای چیزی هدر دهید که برایتان باقی نمی ماند، زیرا عمرهای رفته بر نمی گردد.

از امکانات جالب اینترنت، چت کردن یا همان گفتگو است که به صورت گفتاری یا نوشتاری انجام می گیرد. تمام این امکانات اگر صحیح مورد استفاده قرار گیرد و در پرتو دین و عقل و دانش باشد بسیار برای انسان و عقاید و روح او مفید است.

در صورت عدم دقت و برنامه ریزی در استفاده، کم کم انسان تعادل خود را در بهره برداری درست از دست می دهد و به مکان هایی کشیده می شود که نباید کشیده می شد. گاهی دیدن یک منظره یا چت کردن با یک نفر باعث چه گناه ها و دلباختگی ها شده و انسان را از یاد خدا غافل نموده و پس از گذشت مدتی خود را در چاهی عمیق احساس می کند که هیچ راه فراری از آن نیست. ما در خصوص نفی تمام استفاده های از اینترنت و رایانه و چت کردن نیستیم بلکه معتقدیم که اینترنت کاربرد صحیح هم دارد که باید به آن توجه شود. اما با توجه به این که سؤال شما در مورد عوارض چت کردن می باشد

در این نوشته فقط به آسیب ها منفی چت کردن اشاره می کنیم. البته پیش از آن احکام شرعی چت کردن را بیان می‌کنیم:
احکام ارتباط با نامحرم و چت کردن

۱. چت کردن با جنس مخالف و ردّ و بدل کردن صحبت های معمولی چه حکمی دارد؟
جواب: همه مراجع: در صورتی که خوف فتنه و کشیده شدن به گناه وجود داشته باشد جایز نیست.(۳)

۲. حکم چت کردن، با شخصی را که از جنسیت او بی اطلاعیم، بفرمائید؟
جواب: همه مراجع: اگر ترس افتادن به حرام باشد جایز نیست.(۴)

۳. چت کردن با زنان غیر مسلمان و انجام صحبت های تحریک آمیز با آنان چه حکمی دارد؟
جواب: همه مراجع حرام است.(۵)

۴. چت در اینترنت به صورت گفتاری و یا نوشتاری با جنس مخالف ـ با این شرط که از حدود شرعی خارج نشویم «مثلا برای تبادل نظر» چه حکمی دارد؟
جواب: همه مراجع: اگر بدون قصد لذت و ترس افتادن به حرام باشد اشکال ندارد.
تبصره: اگر جنس مخالف زن جوان باشد، بهتر است گفت وگو با او (هر چند بدون قصد لذت هم باشد) ترک شود.(۶)

۵. نامه نگاری با نامحرم و طرح مسائل شهوانی از طریق ایمیل چه حکمی دارد؟
جواب: همه مراجع: طرح مسائلی که باعث ایجاد فتنه و فراهم آمدن زمینه فساد است، اشکال دارد.(۷)

۶. آیا در گفت و گوی زن و مرد نامحرم فرقی بین گفت و گوی مستقیم و از راه دور هست؟
جواب: همه مراجع: خیر، هیچ تفاوتی در حکم نمی کند و در هر دو مورد اگر با قصد لذت و ترس افتادن به حرام باشد اشکال دارد.(۸)

۷. آیا اظهار عشق و محبت بین دختر و پسر به منظور ازدواج گناه است؟
جواب: همه مراجع: آری، این کار حرام است.(۹)

عوارض منفی چت کردن

الف) وابستگی: از عوارض اصلی، منفی و زیان آور چت کردن وابستگی به رایانه است که بیش از حدّ آن فرد دچار اعتیاد به اینترنت می گردد.

ب) گوشه گیری: با استفاده زیاد از رایانه و چت کردن هر شخص از رو برو شدن افراد و هم صحبتی با آنان واهمه دارد و تمایل خود را از صحبت کردن با دیگران از دست می دهد. چون همیشه با هر کس برقراری ارتباطی داشته از پشت صفحه نمایش بوده و پنهان شدن در پشت آن را ترجیح می دهد.

ج) از دست دادن حسّ اعتماد به نفس: در این صورت فرد خود را بسیار ضعیف در ایجاد ارتباط با سایر همجنسان و همسالان خود در فضای واقعی می بیند و خودش را ضعیف و فاقد ایجاد رابطه حسی می کند و اعتماد به نفس خودش را از دست می دهد و به ارتباط مخفی و پنهانی عادت می کند. در سایر کارها هم همین گونه می شود به طوری که حسّ می کند قدرت تعویض یک لامپ یا پیچ را هم ندارد.

د) بدخلقی و کج خلقی: افرادی که بیش از حدّ از رایانه استفاده می کنند به این صفت منفی متمایل شده و با سایر افراد خانواده با بدخلقی و تندی رفتار می کنند. اینان تا جایی پیش می روند که حتی اگر برای غذا خوردن (که ساعت ها هم از آن گذشته) صدایشان کنند. به سختی عصبانی می شوند و با پرخاشگری جواب می دهد (که چرا برای لحظاتی ما را از کارمان (مثلا چت کردن) جدا کردی، یا حواسم پرت شد).

هـ) گرفتار شدن در دام افراد سودجو و خطرناک: در فضای مجازی چون افراد همدیگر را نمی بینند و ارتباط مستقیم در کار نیست از جزئیات، ظواهر و خصوصیات یکدیگر بی اطلاع هستند. به خاطر گستردگی و سطح بالای ارتباطات افراد سودجویی موقعیت را مغتنم شمرده و مشغول پیاده کردن افکار شیطانی خود می شوند. مثلا فردی خود را جوان خوش تیپ و قیافه، اهل تحصیل (مثلا دانشجو) و بی نیاز از لحاظ اقتصادی معرفی می کند که اگر غیر همجنس هم باشد گیرائیش بیشتر می شود. این افراد در فضای مجازی از طریق چت کردن مخصوصا نوشتاری افراد را به عنوان طعمه خویش انتخاب می کنند و با آنان قرار ملاقات می گذارند. وقتی که برای برقراری ارتباط می روند با فردی مواجه می شوند که بسیار مخالف آنچه گفته بود که اصلا انتظارش را نداشتند، است.
چه بسا این رویا رویی ناخواسته که از روی هوی و هوس بوده منجر به بدنامی و بدبختی فرد شده و سراسر عمر خود را در گناه و تباهی و فساد بگذارند. چه بسیار پسران و دخترانی که از همین طریق در دام باندهای توزیع و تکثیر مواد مخدر، گروه های شیطان پرستی و… افتاده اند و راه برگشت برای خود ندیده اند.

و) تضعیف قوای جسمانی: کسانی که به چت کردن در فضای مجازی دچار استفاده بی رویه و نا متعادل شوند، دچار به هم خوردگی عادت غذایی شده و به سوء هاضمه مبتلا می گردند. مثلا ممکن است ناهارش را چند ساعت بعد از همه یا شامش را موقعی بخورد که پاسی از نیمه شب گذشته است. اینها باعث بیماری های سخت دستگاه گوارش می گردد. یا این که دچار عادت غذایی پرخوری شود که مدام در حین استفاده مشغول خوردن است که یا به چاقی مفرط و شکم آوردن و یا لاغری و سوء تغذیه مبتلا می شوند. هم چنین با استفاده بی رویّه به ضعف بینایی، مشکلات ستون فقرات (به خاطر نشستن مداوم و ناصحیح)، درد مفاصل، خستگی مفرط، برهم خوردن ساعت خواب و… دچار می گردد.

ز) افت تحصیلی و شغلی: اشخاصی که از اینترنت و مخصوصا چت کردن به خاطر حالت مستقیم و زنده چت خیلی زیاد در معرض این خطر هستند. در این فضا ممکن است با شخصی آشنا شده و ساعت ها وقت خود را به صحبت و چت کردن با او بگذراند. در مواقعی هم که امکان استفاده را ندارد در افکار خویش به گفته های او فکر می کند و تمام حوّاس خود را مشغول او می کند و هر کجا هست (سر کلاس درس و یا مشغول کار) دوست دارد سریع تر بر گردد تا بتواند باز هم با هم به گفتگو بپردازند.
این برای یک نفر محصل بسیار خطرناک است. چون او را از توجه به درس و مباحث علمی دور کرده و بی رغبت می نماید و در نتیجه افت تحصیلی را به دنبال دارد. همین اتفاق برای کسی هم که مشغول به کار است می‌افتد. چون تمام حواس خود را مشغول کارش نمی کند، از میزان بازدهی کمتری برخوردار می شود. چه بسا خرابکاری به وجود آورد و نهایتا به از دست دادن شغل می انجامد و عواقب بعدی آن.

ح) افسردگی: با استفاده زیاد از چت کردن و ایجاد ارتباط چه بسا شخص پرتوقع شده و در صورت عدم برآورده شدن خواسته هایش به افسردگی دچار گردد که در این حالات ممکن است به یأس و ناامیدی از زندگی مبتلا شده و به اعمالی غیر معقول و ناشایست دست بزند.

پاورقی:

۱. پاتریشیا ولیس، ، روان شناسی اینترنت، ترجمه بهنام اوحدی و فضل‌الله قنادی، اصفهان، صادق هدایت ، ص۳۰۵.
۲. محمدی ری‌شهری، میزان الحکمه، ج۸، ص۴۰۳۸، ح۱۴۲۱۲.
۳. احمدی، محمد رضا، پرسش ها و پاسخ های دانشجویی، روابط دختر و پسر، ، ص۱۳۲، پرسش ۳۸.
۴. همان، پرسش ۳۹.
۵. حسینی، سید مجتبی، پرسش ها و پاسخ های دانشجویی، نگاه و پوشش، پرسش ۸۲، ص۷۱.
۶. همان، پرسش ۷۸، ص۷۰.
۷. همان، رساله دانشجویی، پرسش ۳۱۶،ص۲۲۷،
۸. همان، پرسش ۳۳۰.
۹. احمدی، محمد رضا، پرسش ها و پاسخ های دانشجویی، روابط پسر و دختر، ، پرسش ۳۸، ص۱۳۲.
منبع: نرم افزار پاسخ – مرکز مطالعات و پاسخ گویی به شبهات

رابطه ای افلاطونی

ارسال یک پاسخ

توجه داشته باشید: آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نظر شما پس از تایید مدیر منتشر خواهد شد.