درباره مهجوریت قرآن و مراتبش چقدر می دونید؟
کلات:
آیه ۳۰ سوره فرقان اشاره به مهجوریت قرآن دارد: (وَقَالَ الرَّسُولُ یَـَرَبِّ إِنَّ قَوْمِی اتَّخَذُواْ هَـَذَا الْقُرْءَانَ مَهْجُورًا)
در این آیه، حضرت رسول اکرم صلی الله علیه و آله از کیفیت برخورد مشرکان لجوج و افراد بی ایمان با قرآن، به خداوند شکایت می کند.
برخی از مفسران مانند علامه طباطبایی; شکایت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله را مربوط به آخرت دانسته اند، امّا بیشتر مفسران این سخن پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله را مربوط به همین دنیا دانسته اند.
ر.ک: تفسیر نمونه، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج ۱۵، ص ۷۶
meshkaat:
مهجوریت و بیگانگى مفاهیم و معارف قرآن در میان مردم ، علت هاى مختلف و متعددى دارداز جمله:
۱ . تلاش ها و توطئه هاى شیاطین جنى و انسى باعث شده که مردم از معارف و مفاهیم قرآن کریم فاصله بگیرند و گرفتار دام ها و فریب توطئه هاى شیاطین شوند .
۲ . عدم توجه به مفاهیم و معارف قرآن کریم و در نتیجه عمل نکردن به دستورها و پیام هاى راهگشا و هدایت ساز قرآن مجید نیز یکى از عوامل رایج نشدن فرهنگ قرآنى در میان مردم است در حالیکه مردم باید از پیام ها و راهنماى هاى گرانبهاى قرآن استفاده و در آن تدبّر کنند و سیر تکامل اخلاق و مراحل کمال را به وسیله عمل به آیات قرآن بپیمایند .
۳ . از طرفى ، کم توجهى مراکز مختلف فرهنگى به خصوص مراکزى که وظیفه آنها نشر و گسترش فرهنگ قرآنى و اسلامى است ، باعث شده که ترویج فرهنگ قرآن در میان مردم کم رنگ شود .
askari110:
یکی از حجابهایی که مانع از فهم قرآن شریف و استفاده از معارف و مواعظ این کتاب آسمانی است، حجاب معاصی و کدورات حاصله از طغیان و سرکشی نسبت به ساحت پروردگار عالمیان است که قلب را حاجب شود از ادراک حقایق.
باز از حجابهای مهم، که پرده ضخیم است بین ما و معارف و مواعظ قرآن، حجاب حب دنیاست که به واسطه آن قلب تمام هم خود را صرف آن کند و وجهه قلب یکسره دنیوی شود و قلب به واسطه این محبت از ذکر خدا غافل شود. و هرچه علاقهمندی به دنیا و اوضاع آن زیاد شود، پرده و حجاب قلب ضخیمتر گردد.
مادامی که انسان در حجاب خود هست نمیتواند این قرآن را که نور است و به حسب فرمایش خود قرآن، نور است، نور را کسانی که در حجاب هستند پشت حجابهای زیاد هستند، نمیتوانند ادراک کنند. گمان میکنند که میتوانند اما نمیتوانند. تا انسان از حجابهای بسیار ظلمانی خود خارج نشود، تا گرفتار هواهای نفسانی است، تا گرفتار خودبینیهاست، تا گرفتار چیزهایی است که در باطن خود ایجاد کرده است از ظلماتی که بعضیها فوق بعض است، لیاقت پیدا نمیکند انسان که این نور الهی در قلب او منعکس شود.
از قرآن بپرس:
منظور از مهجوریت:
الف) اتخاذ قرآن و عترت(ع) به تنهایی
تمسک تنها به قرآن و جدایی آن از عترت(ع) است؛ یعنی به کتابالله و عترتی که هم دوش همدیگر و دو بال در کنار یکدیگر هستند، توجهی نشود یا اینکه اصلا به خود قرآن و محتوای آن توجهی نشود که مهجوریت قرآن هر دوی این مسئله را میتواند در بر گیرد.
ب) کمتوجهی و بیتوجهی به خود قرآن معنایی برای مهجوریت آن است
ج) بیتوجهی به محتوا و هدفی که به خاطر آن نازل شده،
به این میگوییم مهجوریت قرآن، البته مهجوریت قرآن میتواند ابعاد مختلفی داشته باشد.
مهجوریت قرآن در بعد مفاهیم واضح و شفاف است ,
عوامل مهجوریت
۱.بی اطلاعی از محتوای قرآن
در بحث توجه به مفهوم قرآن کریم، مهجوریت خیلی واضح و شفاف است؛ یعنی به جرأت میتوان گفت در جامعهای که زندگی میکنیم، جوانان که بیشترین قشر جمعیت کشور را تشکیل میدهند، از محتوای قرآن بیاطلاع هستند؛ یعنی اصلا نمیدانند که فلان موضوع در قرآن وجود دارد یا نه. اصولا جوانان در مورد دینشان کماطلاعاند، به خاطر اینکه با محتوای قرآن بیگانه است.
۲. ناآشنایی با زبان عربی
یکی از مهجوریتهای قرآن به مسئله زبان قرآن باز می گردد به این بیان که معمولا فارسیزبانان توجهی به فراگیری زبان عربی ندارند و بیشتر مایلند قرآن را به زبان فارسی بخوانند.
۳. بیگانه بودن با قرائت قرآن
جامعه ما با قرائت قرآن بیگانه است، اگرچه وقتی که ماه رمضان فرا میرسد، محافل انس با قرآن و جلسات قرائت قرآن در سراسر کشور در محافل نورانی و در مساجد برپا میشود، اما متأسفانه جامعه ما و خصوصا قشر تحصیلکرده ما با قرآن بیگانه هستند.
شیوع این مسئله در میان جوانان زیاد است و این عیب بزرگی است که شخصی مسلمان باشد، اما از قرائت قرآن عاجز باشد. این نشان میدهد که با قرائت قرآن بیگانه هستیم، بعضی از افرادی که به ما مراجعه میکنند، حتی تصور میکنند قرائت قرآن فقط و فقط برای فهم قرآن است و در نتیجه این سؤال را مطرح میکنند که چرا لازم است حتما قرآن را با این کلمات عربی سخت بخوانیم، چه اشکالی دارد که ترجمه فارسی قرآن را فقط قرائت کنیم؟ متأسفانه این هم در میان بعضیها گسترش مییابد.
خیلی از افرادی که به ما مراجعه میکنند، میگویند که ما قرآن را میخوانیم، اما فقط ترجمه فارسی آنرا. وقتی از آنها پرسیدم قرائت عربی آن مگر چه اشکالی دارد میگویند: چون چیزی از آن متوجه نمیشویم، آن را نمیخوانیم. در حالی که میدانیم، در فرهنگ دینی ما قرائت قرآن و فهم قرآن دو مقوله کاملا مجزا از هم هستند و هر کدامشان خاصیت، ثواب و خاصیت خودش را دارد.
منبع : پرسمان قرآن