آیا خواندن سوره یوسف بر سیب سرخ باعث زیبایی جنین می شود؟
آیا خواندن سوره یوسف بر سیب سرخ باعث زیبایی جنین می شود؟
استفاده از سوره ها و آیات قرآن بدون شک و تردید خواص و آثار و پیامدهایی دارد که از جمله شفای جسم و جان انسان است. این مطلب در روایات زیادی آمده و قطعاً عمل به این روایات منجر به نتایجی هم شده است ولی باید در عمل به روایات، قواعد آن را رعایت کرد.
در مورد مطلب ذکر شده در سؤال باید به چند مطلب اشاره کرد:
۱. در مورد خواص خواندن سوره یوسف در کتاب های روایی و تفسیری شیعه و سنی مطالب مختلفی آمده ولی در مورد این که خواندن سوره یوسف بر سیب سرخ و خوردن آن از طرف مادر باعث زیبایی جنین بشود هیچ مطلبی نیامده است. فقط حدیثی درباره زیبایی انسان در روز قیامت در اثر خواندن این سوره آمده که ذکر می شود:
امام صادق ـ علیه السلام ـ می فرمایند: هر کس سوره یوسف را هم روز و هم شب بخواند، خداوند او را روز رستاخیز بر می انگیزد در حالی که زیبائیش همچون زیبایی یوسف است و هیچگونه ناراحتی در روز قیامت به او نمی رسد و از بندگان صالح خدا خواهد بود.(۱)
و این نشان دهنده این است که در فرهنگ زیباشناسی قرآن علاوه بر زیبایی روحی انسان که خلیفه الهی است، به زیبایی جسمی انسان ها نیز توجه شده است.
۲. خواندن قرآن در هر شرایطی ثواب و تاثیرات فراوان دارد مخصوصا زنی که باردار است برای جنینش مفید واقع می شود چراکه قرآن نور است و باعث نورانیت انسانهاست.
۳. این روایتی که در سوال مطرح شده در برخی از کتاب ها و سایت های اینترنتی(۲) آمده ولی منبع آن ذکر نشده است و نمی توان به آنها اعتماد کرد.
۴. آیه ۲۳ سوره مریم اشاره به این دارد که قرآن برای تغذیه زن باردار به درخت خرما اشاره دارد: «وَ هُزِّی إِلَیْک بِجِذْعِ النَّخْلَهِ تُساقِطْ عَلَیْک رُطَباً جَنِیًّا» خرما را تکان ده تا رطب تازه بر تو فرو ریزد. از پاره ای از روایات استفاده می شود که بهترین غذای زن باردار و داروی او رطب است.
امیر المؤمنین ـ علیه السلام ـ می فرمایند: «ما تاکل الحامل من شی ء و لا تتداوی به افضل من الرطب».(۳)
۵. زیبایی اشخاص در گرو تقدیر الهی است چنان که آیه ۶ سوره آل عمران به آن اشاره دارد هُوَ الَّذِی یُصَوِّرُکمْ فِی الْأَرْحامِ کیْفَ یَشاءُ لا إِلهَ إِلاَّ هُوَ الْعَزِیزُ الْحَکیمُ. او کسی است که شما را در رحم (مادران)، آن چنان که می خواهد تصویر می کند. معبودی جز خداوند عزیز و حکیم، نیست».
از قدرت نمائی های خدای توانا این است که بشر را در رحم مادرش به هر شکل و صورتی که مشیتش قرار بگیرد آفریده و می آفریند. کیفیت و چگونگی که این آیه شریفه می فرماید از لحاظ قیافه و صورت بندی بشر می باشد. مثلاً از قبیل اینکه انسان گاهی شبیه به پدر، یا مادر یا عمو، یا عمه خود می گردد. ولی در اصل آفرینش مثلا از قبیل اینکه هر یک از عموم افراد بشر دارای دو چشم و دو گوش و دو دست و دو پا می باشند کوچکترین تغییر و تبدیلی در آفریدن خدا نخواهد بود. زیرا در قوانین و کارهای پروردگار هیچگونه خطا و اشتباهی نیست که بعدا احتیاجی به اصلاح و تبدیل به احسن داشته باشند، بر خلاف قوانین و مصنوعات بشر که تا قیام قیامت هر لحظه پس از دیگری نواقص و اشتباه آنها کشف می شود.(۴)
حضرت امام جعفر صادق ـ علیه السّلام ـ می فرماید: «هرگاه خدای توانا اراده کندخلقی را بیافریند تمام آن شکل و صورت هایی را که بین وی و پدرش تا حضرت آدم بوده است در نظر می گیرد و بعداً او را به شکل یکی از آنان می آفریند پس کسی حق ندارد بگوید: این فرزند من به من و به یکی از پدرانم شباهت ندارد».(۵)
حضرت علی بن أبی طالب ـ علیه السلام ـ می فرماید: «هنگامی که نطفه زن و مرد در رحم زن اجتماع نمایند هر کدام بیشتر باشند (از نظر شباهت) غلبه خواهد یافت. اگر نطفه زن بیشتر باشد فرزند شبیه به دایی های خود می گردد و اگر نطفه مرد بیشتر باشد فرزند، شبیه به عموهای خود خواهد بود».(۶)
نشانه های قدرت و عظمت خدا در مراحل جنین امروز عظمت مفهوم این آیه با توجه به پیشرفت های علم جنین شناسی از هر زمانی آشکارتر است چه اینکه «جنین» که در آغاز به صورت یک موجود تک سلولی است، هیچگونه شکل و اندام و اعضاء و دستگاه مخصوصی در آن دیده نمی شود و با سرعت عجیبی در رحم، هر روز شکل و نقش تازه ای به خود می گیرد، گویا جمعی نقاش ماهر و چیره دست در کنار آن نشسته، و شب و روز روی آن کار می کنند، و از این ذره ناچیز در مدت بسیار کوتاهی انسانی می سازند که ظاهرش بسیار آراسته و در درون وجودش دستگاه هایی بسیار ظریف و پیچیده و دقیق و حیرت انگیز دیده می شود اگر از مراحل جنین عکس برداری شود (همان طور که شده است) و از مقابل چشم انسان این عکسها یکی بعد از دیگری عبور کند انسان به عظمت آفرینش و قدرت آفریدگار، آشنایی تازه ای پیدا می کند و بی اختیار این شعر معروف را زمزمه خواهد کرد:
زیبنده ستایش، آن آفریدگاری است ـ کارد چنین دل آویز نقشی ز ماء و طین
و عجیب این است که تمام این نقش ها بر روی آب که معروف است که نقشی به خود نمی گیرد می شود «که کرده است در آب صورتگری».(۷)
پاورقی:
۱. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، تهران، دارالکتب الإسلامیه، چاپ اول، ۱۳۷۴ش، ج۹، ص۲۹۷.
۲. مقاله: عوامل موثر در رنگ و روی نوزاد در سایت: www.ninisite.com
۳. تفسیر نمونه، همان، ج۱۳، ص۴۷: بهترین غذای زن باردار و داروی او رطب است.
۴. محمد جواد نجفی، خمینی، تفسیر آسان، تهران، انتشارات اسلامیه، چاپ اول، ۱۳۹۸ق، ج۲، ص۲۰۱.
۵. عروسی حویزی، عبد علی بن جمعه، تفسیر نورالثقلین، قم، انتشارات اسماعیلیان، چاپ چهارم، ۱۴۱۵ق، ج۱، ص۳۱۱.
۶. همان.
۷. تفسیر نمونه، همان، ج۲، ص۴۲۸.
منبع: نرم افزار پاسخ – مرکز مطالعات و پاسخ گویی به شبهات