خلاصه زندگی نامه انبیاء اولوالعزم

0 643

پیامبران اولوالعزم عبارتند از. حضرت نوح، ابراهیم، موسی، عیسی علیهم السّلام و حضرت محمد(ص) (۱) و جهت نامیدن ایشان به اولوالعزم بخاطر این بود که دارای اراده‌های استوار و قوانین آسمانی بوده‌اند و هر پیامبری که بعد از این پنج نفر مبعوث می‌گشت، بر شریعت و طریقه‌ای گام نهاد که آنها وضع نموده‌اند.(۲)

زندگی نامه حضرت نوح ـ علیه السّلام ـ : حضرت نوح ـ علیه السّلام ـ اولین پیامبر اولوالعزم است که دارای شریعت و کتاب مستقل بوده و همچنین اولین پیامبر بعد از ادریس ـ علیه السّلام ـ است و به هنگام بعثت چهار صد سال داشت.(۳) شغل او نجّاری و مردی بلند قامت، تنومند و گندم گون با محاسن انبوه بود و مرکز بعثت و دعوت او در شامات و فلسطین و عراق بوده است.(۴) نام اصلی نوح عبدالغفار بوده(۵) و پس از ماجرای طوفان پانصد سال زندگی کرد و به آبادانی شهرها پرداخت.(۶) قبر شریف حضرت نوح ـ علیه السّلام ـ در نجف اشرف، کنار قبر حضرت علی ـ علیه السّلام ـ قرار دارد.(۷) به بخشهایی از زندگی حضرت نوح در آیات زیر اشاره شده است.: آل عمران : ۲۳ ـ نساء : ۱۶۳ ـ انعام : ۸۴ ـ اعراف : ۵۹، ۶۹ ـ هُود : ۲۵، ۳۲، ۳۶، ۴۲، ۴۵، ۴۶، ۴۸، ۸۹ ـ اسراء : ۳، ۱۷ ـ شعراء : ۱۰۵، ۱۰۶، ۱۱۶ ـ صافات : ۱۹، ۷۵ ـ نوح : ۱، ۲۱، ۲۶.

زندگی نامه حضرت ابراهیم ـ علیه السّلام ـ : ابراهیم ـ علیه السّلام ـ دومین پیامبر اولوالعزم است که دارای شریعت و کتاب مستقل بوده، آن حضرت سه هزار و سیصد و بیست سال بعد از هبوط آدم ـ علیه السّلام ـ به دنیا آمد، اهل تاریخ نام پدر ابراهیم ـ علیه السّلام ـ را تارخ (با خاء و حاء) نوشته‌اند.
این پیامبر بزرگ در شهر «اور» از شهرهای بابل(شمال عراق) به دنیا آمد.(۸) ابراهیم ـ علیه السّلام ـ هنوز متولد نشده بود که پدرش از دنیا رفت و آزر عموی ابراهیم سرپرستی او را به عهده گرفت. ولادت ابراهیم در دوران «نمرود بن کنعان» بوده است.(۹) ابراهیم در ایام نوجوانی مبارزه خود، با نمرود و مردم بت پرست را شروع کرد و بت‌های عبادتگاه را به جز بت بزرگ شکست.(۱۰)
وی در سن سی و شش سالگی با ساره ازدواج کرد. چون ساره نازا بود وی کنیز خود هاجر را به ابراهیم بخشید که از او صاحب فرزندی بنام اسماعیل گردید.(۱۱) ابراهیم و فرزندش اسماعیل به دستور خداوند خانه کعبه را بنا نهادند. وی سرانجام در سنّ صد و هفتاد و پنج سالگی فوت کرد او را در باغ عفرون دفن کردند و اکنون مدفن او شهر الخلیل (در کشور فلسطین) قرار دارد.(۱۲) به بخشهایی از زندگی حضرت ابراهیم در آیات زیر اشاره شده است: بقره : ۱۲۴، ۱۲۵، ۱۲۶ ـ ۱۲۷، ۱۳۰ ـ ۱۳۲، و … ـ آل عمران : ۳۳، ۳۵، ۶۷، ۶۸، ۸۴، ۹۵ ـ هود : ۶۹، ۷۴، ۷۵، ۷۶ ـ انعام : ۷۴، ۷۵، ۸۳، ۱۵۱ ـ ابراهیم : ۳۷، ۳۸.

زندگی نامه حضرت موسی ـ علیه السّلام ـ : حضرت موسی (ع) سومین پیامبر اولوالعزم در زمان سلطنت «رامسیس» (فرعون) در شهر مصر متولد شد.(۱۳) وی از نسل حضرت ابراهیم ـ علیه السّلام ـ و با شش واسطه به آن حضرت می‌رسد.(۱۴) و پانصد سال بعد از ابراهیم ظهور کرد و دویست و چهل سال عمر نمود. و بر فراز تل سرخ رنگی در سرزمینهای فلسطین … به خاک سپرده شد.(۱۵) حضرت موسی ـ علیه السّلام ـ در کودکی در دامان فرعون پرورش یافت، سپس از مصر به مَدیَن هجرت و به مدت بیش از ده سال در آن سرزمین زندگی کرد و بعد از مبعوث شدن به مقام نبوت، دوباره برای مبارزه با فرعون و فرعونیان به مصر بازگشت و سرانجام در این مبارزه پیروز، و بنی اسرائیل را از دست آنان نجات داد.(۱۶) به بخشهایی از زندگی حضرت موسی در آیات زیر اشاره شده است.: بقره : ۵۱، ۵۳، ۵۵، ۶۰، ۶۱، ۶۷، ۸۷ ـ اعراف : ۱۰۲، ۱۰۳، ۱۱۴، ۱۱۶ و … ـ یونس : ۷۵، ۷۷، ۸۰ و … ـ طه : ۵، ۶، ۹، ۱۱، ۱۹، ۳۶، ۴۰ ـ قصص : ۳، ۷، ۱۰، ۱۵، ۱۸، ۱۹، ۲۰ ـ یونس : ۷۵، ۷۷، ۸۰ الی ۸۴.

زندگی نامه حضرت عیسی ـ علیه السّلام ـ :حضرت عیسی ـ علیه السّلام ـ چهارمین پیامبر اولوالعزم پنج هزار و پانصد و هشتاد و پنج سال بعد از هبوط آدم و پانصد و چهل سال، قبل از میلاد پیامبر اسلام در سرزمین کوفه در کنار رود فرات به دنیا آمد.(۱۷) و به گفته بعضی او در دهکده ناصره یا بیت المقدس متولد گردید، ولادت او به طور معجزه، به اذن خدا، بدون پدر رخ داد. مادرش حضرت مریم است.(۱۸) عیسی ـ علیه السّلام ـ در سی سالگی در بیت المقدس به پیامبری مبعوث شد و دارای شریعت و کتابی به نام انجیل بود،(۱۹) او دارای معجزات فراوان از جمله درمان نمودن بیماران ناعلاج و زنده کردن مردگان بود.(۲۰) سرانجام یهودیان پس از گذشت سی و سه سال از زندگی عیسی تصمیم به قتلش گرفتند اما خداوند او را از دست آنها نجات داد و به آسمان بُرد.(۲۱) به بخشهایی از زندگی حضرت عیسی در آیات زیر اشاره شده است.: بقره : ۸۷، ۱۳۶، ۲۵۳ ـ آل عمران : ۴۵، ۵۲، ۵۵، ۵۹ ـ نساء : ۱۵۷، ۱۶۳، ۱۷۱ ـ مائده : ۱۷، ۴۶، ۷۲، ۷۵، ۷۸.

زندگی نامه حضرت محمد ـ صلّی الله علیه و آله ـ :آخرین پیامبر اولوالعزم حضرت محمد ـ صلّی الله علیه و آله ـ برترین پیامبران و رسولان و خاتم آنهاست و پس از او پیامبری نخواهد آمد، مشهور بین علمای امامیه آن است که ولادت پیامبر اسلام در عام الفیل سال پانصد و هفتاد میلادی در هفده ربیع الاول روز جمعه بوده است. نام پدرش عبدالله و نام مادرش آمنه است.(۲۲) پیامبر گرامی اسلام، در سنّ بیست و پنج سالگی با خدیجه ـ سلام الله علیها ـ ازدواج کرد، و در سن چهل سالگی به پیامبری مبعوث شد.(۲۳) پیامبر گرامی اسلام بعد از بیست و سه سال انجام رسالت و تبلیغ در روز دوشنبه، بیست و هشتم ماه صفر، سال یازدهم هجرت در سن شصت و سه سالگی دارفانی را وداع گفت.(۲۴) برای آن حضرت معجزات زیادی ذکر شده است و معجزه جاوید ایشان قرآن کریم است.(۲۵)

پاورقی:

۱. جزایری، سید نعمت الله، قصص الانبیاء، ترجمه یوسف عزیزی، چاپ پنجم، هاد، تهران، ۱۳۷۵ ش، ص ۲۲.
۲. مهری کرمانشاهی، محمد جواد، مجموعه کامل قصه‌های قرآن، چاپ دوم، مشرقین، قم، ۱۳۸۳ ش، پاورقی ص ۲۶.
۳. جزایری، سید نعمت الله ، پیشین، ص ۱۴۳.
۴. شیخ محلاتی، ذبیح الله، ریاحین الشریعه، دار الکتب الاسلامیه، طهران، بی تا، ج ۵، ص ۲۸۳.
۵. رسولی محلاتی، سید هاشم، تاریخ انبیاء، انتشارات علمیه اسلامیه، بی تا، ص ۴۳.
۶. مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، الطبعه الثالثه، دار احیاء التراث العربی، بیروت، ۱۴۰۳ ق، ج ۱۱، ص ۲۸۵.
۷. رسولی محلاتی، سید هاشم ، پیشین، ص ۶۹.
۸. قرشی، سید علی اکبر، قاموس قرآن، دار الکتب الاسلامیه، تهران، بی تا، ج ۱، ص ۴ و ۷۰.
۹. علامه محمد باقر مجلسی، پیشین، ج ۱۲، ص ۴۵، ۳۶.
۱۰. سوره صافات، آیه ۸۳ ـ ۹۳.
۱۱. مجلسی، محمد باقر ، پیشین، ج ۱۲، ص ۹۰ و ۱۰۶.
۱۲. شیخ محلاتی، ذبیح الله، پیشین، ج ۵، ص ۱۱۶ و ۱۵۵.
۱۳. قرشی، سید علی اکبر، پیشین، ج ۵، ص ۱۶۳ و محمدی اشتهاردی، محمد، قصه‌های قرآن، چاپ اول، نبوی، تهران، ۱۳۷۸ ش، ص ۲۳۸.
۱۴. محمدی اشتهاردی، محمد ، پیشین، ص ۲۳۷، به نقل از مجمع البیان، ج ۴، ص ۳۳۰.
۱۵. مجلسی، محمد باقر، پیشین، ج ۱۳، ص ۶ و شیخ محلاتی، ذبیح الله، پیشین، ج ۵، ص ۱۲۱ به بعد.
۱۶. محمدی اشتهاردی، محمد، پیشین، ص ۲۳۸.
۱۷. مجلسی، محمد باقر، پیشین، ج ۱۴، ص ۲۱۴.
۱۸. محمدی، اشتهاردی محمد ، پیشین، ص ۴۲۳.
۱۹. قرشی، سید علی اکبر، پیشین، ج ۷، ص ۷۴.
۲۰. اقتباس از سوره آل عمران، آیه ۴۹ و ۵۰.
۲۱. قمی، ابو الحسن علی بن ابراهیم، تفسیر قمی، بی تا، بی جا، ج ۲، ص ۲۷۰.
۲۲. مجلسی، محمد باقر، پیشین، ج ۱۵، ص ۲۴۹ و ۲۵۷.
۲۳. ابن هشام، سیره النبویه، ترجمه: رسولی، سید هاشم، کتابفروشی اسلامیه، تهران، ۱۳۴۸ ش، ج ۱، ص ۱۲۲.
۲۴. شیخ مفید، الارشاد، ترجمه: رسولی محلاتی، سید هاشم ، چاپ ششم، دفتر نشر فرهنگ اسلامی، تهران، ۱۳۸۳ ش، ج ۱، ص ۲۵۷.
۲۵. مجلسی، محمد باقر، پیشین، ج ۱۷، ص ۴۲۱ و مجلسی، محمد باقر، حیاه القلوب، دار الاعتصام، ۱۴۱۷ ه‍ ق، ج ۳، ص ۴۰۹.
منبع: نرم افزار پاسخ – مرکز مطالعات و پاسخ گویی به شبهات

صاحبان شریعت

ارسال یک پاسخ

توجه داشته باشید: آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نظر شما پس از تایید مدیر منتشر خواهد شد.