زندگی متی؟
۱. زندگی متّی:وی پدر بزرگوار حضرت یونس ـ علیه السلام ـ است.(۱) از جمله صفات برجسته او این بود که بسیار سپاس گزار بود و همیشه خدا را به خاطر نعمت هایی که به وی ارزانی داشته است، شکر می کرد.(۲)
امام صادق ـ علیه السلام ـ می فرماید: داود نبی علیه السلام عرض کرد:
پروردگارا! مرا با آن که در بهشت همنشین و همرتبه من است، آشنا فرما.
به وی وحی شد که آن متّی پدر یونس است.
داود ـ علیه السلام ـ از خدا خواست تا به وی اجازه دهد که متّی را زیارت کند.
خداوند به وی اجازه داد.
داود به اتفاق فرزندش سلیمان ـ علیه السلام ـ به قصد دیدار متّی راهی دیار وی شدند. چون بدان جا رسیدند، خانه ای را دیدند که از چوب درخت خرما ساخته شده بود سراغش را گرفتند. گفتند: او در بازار هیزم فروشان است. چون بدان جا رفتند و از او پرسیدند، جمعی که آنجا بودند، گفتند: ما نیز در انتظار اوییم و الآن می آید. منتظر نشستند.
تا این که در حالی که بسته ای هیزم بر سر داشت بیامد. مردم به احترام او از جا بلند شدند و به طرفش رفتند. هیزم را به زمین انداخت و خدا را حمد کرد و گفت: کسی است که حلالی را به حلالی بخرد؟
بالأخره هیزم را فروخت و داود و سلیمان به او سلام کردند و به اتفاق به خانه اش رفتند.
با همان پول بهای هیزم، مقداری گندم فراهم کرد آن را آرد نمود و سپس خمیر کرد و آتش بیفروخت و خمیر را در آن نهاد و خود با مهمانانش سرگرم سخن شد تا خمیر بپخت و مقداری نمک بر آن پاشید و حاضر نمود و کوزه آبی به کنارش نهاد و به دو زانو نشست و لقمه ای از آن برداشت و بسم الله گفت و خورد. سپس گفت: الحمد لله و هر لقمه که می خورد چنین می کرد. پس از صرف طعام، کوزه را برداشت و پس از بسم الله بنوشید. پس از آن خدا را حمد کرد و گفت: پروردگارا! چه کسی را چنین گرامی داشتی چون من که نعمتت را در اختیارم نهادی و چشم و گوشی سالم و بدنی نیرومندم دادی که بتوانم هیزمی را که درختش را نکاشته و نگهداریش نکرده ام، گرد آورم و کسی را بگماشتی که آن را از من بخرد و به بهایش غذای خویش را فراهم سازم و آتش را در اختیارم قرار دادی که با آن غذایم را بپزم و با میل و اشتها بخورم و به عبادتت نیرو بگیرم. پس حمد و سپاس شایسته تو باشد. آنگاه لختی بگریست. داود گفت: ای فرزند برخیز برویم که بنده ای را سپاسگزارتر از این ندیده ام(۳)
آری، چنین بنده شاکری می تواند یونس پیغمبر را به بشریت تحویل دهد، زیرا وی از دست رنج خود روزی حلال بدست می آورد و خود و خانواده اش از آن استفاده می کردند و خدا را به خاطر نعمت های بی شمارش همیشه شاکر بود.
برای اطلاع بیشتر درباره متّی پدر حضرت یونس ـ علیه السلام ـ به منابع زیر مراجعه شود:
۱ـ دایره المعارف دهخدا، ج ۲۱.
۲ـ معارف و معاریف، تألیف سیّد مصطفی حسینی دشتی ج ۹.
۳ـ تاریخ حبیب السیر، تألیف خواندمیر، ج ۱.
۴ـقصص یا داستان های قرآن مجید، تألیف علی زاهدی گلپایگانی.
۵ـ تاریخ انبیاء از آدم تا خاتم، تألیف عماد زاده. ج ۲.
۲ـ متّی: این متّی، نویسنده یکی از چهار انجیل و انجیل اوّل، معروف به انجیل متّی) و از شاگردان و حواریون حضرت مسیح ـ علیه السلام ـ است وی همواره از شروع بعثت مسیح ـ علیه السلام ـ تا زمان صعودش ملازم آن حضرت بود.(۴)
پاورقی:
۱. زاهدی، علی، قصص یا داستان های قرآن مجید، تهران کتاب فروشی اسلامیّه، چاپ چهارم، ۱۳۶۲ش، ص ۵۱۳.
۲. حسینی دشتی، سید مصطفی، معارف و معاریف، قم، چاپ دانش، چاپ اول، ۱۳۷۶ش، ج ۹ ص ۱۰۶.
۳. همان، ص ۱۰۶ و علامه محمد باقر مجلسی، بحار الانوار، بیروت، موسسه الوفاء، چاپ دوم، ۱۴۰۳ ق ج۱۴، ص۴۰۲ـ۴۰۳. ابی الحسین ورّام بن ابی فراس المالکی الاشتری، مجموعه ورّام، بیروت، دار التعارف، چاپ اول، ۱۳۷۶ق، جز اول، ص۱۸ـ۱۹.
۴. دهخدا، دایره المعارف، ج ۲۱ ص ۳۸۵.
منبع: نرم افزار پاسخ – مرکز مطالعات و پاسخ گویی به شبهات