اسرائیل چه کسی بوده است؟ چرا بعضی از غذاها را بر خود قبل از نزول تورات حرام کرده است؟

0 49

اسرائیل چه کسی بوده است؟ چرا بعضی از غذاها را بر خود قبل از نزول تورات حرام کرده است؟ و آیا تورات بر اسرائیل نازل شده است؟

پاسخ:

یکی از پیامبرانی که در قرآن زندگانی او و قومش یاد شده است یعقوب نبی می باشد.
طبق نظر بیشتر مفسرین یکی از نام های حضرت یعقوب ـ علیه السلام ـ «اسرائیل» می باشد که در علت نامگذاری آن مورخان غیر مسلمان، مطالبی را گفته اند که با خرافات آمیخته است. ولی دانشمندان مسلمان مانند طبرسی می گویند: اسرائیل همان یعقوب است و معنی آن بنده خدا و بر گزیده خداست.(۱) اسرا یعنی اسیر به معنی بنده، و ائیل یعنی الله.
پس خود لفظ «اسرائیل»، یک شخص و آن هم همان «یعقوب» می باشد. اما در قرآن این کلمه ۴۳ بار آمده است که ۴۱ بار با لفظ «بنی اسرائیل» می باشد و بقیه با «ذریه اسرائیل» آمده است که مراد از آنها فرزندان دوازده گانه حضرت یعقوب ـ علیه السلام ـ و اولاد آنهاست که به قوم یهود معروفند.(۲) و خود نام یعقوب یعنی آنکه در عقب اسحاق آمده است.
حضرت یعقوب ـ علیه السلام ـ و خاندانش به در خواست حضرت یوسف ـ علیه السلام ـ به مصر آمدند و رفته رفته جمعیت آنها که «بنی اسرائیل» نامیده می شدند، رو به فزونی نهاد و بعد از مرگ یعقوب و یوسف، کشور مصر به دست پادشاهان افتاد و چندین قرن به همین منوال گذشت، در این مدت بنی اسرائیل جمعیت قابل توجهی شده بودند که حضرت موسی ـ علیه السلام ـ به پیامبر قوم بنی اسرائیل برگزیده می شود.
لفظ اسرائیل در قرآن به تنهایی نیامده و به قوم و اولاد حضرت «یعقوب» اطلاق می شوند.(۳)
حرمت غذاها مربوط به بنی اسرائیل است نه اسرائیل که یعقوب است. و تورات به موسی نازل شده که پیامبر قوم بنی اسرائیل بود نه اسرائیل و زمان نزول تورات پس از زمان یعقوب است.
با توجه به مطلب قبلی که اشاره شد اسرائیل همان یعقوب پیامبر ـ علیه السلام ـ است.
در تفسیر مجمع البیان آمده است که: حضرت یعقوب ـ علیه السلام ـ گرفتار بیماری بنام «عرق النساء» شده بود پس حضرت نذر کرد که اگر از این بیماری رهایی یابد، همه عروق و گوشت شتر ،که لذیذ ترین غذا برایش بود، را بر خود حرام کند.(۴)
عرق النساء: بیماری است از اوجاع اعصاب که ابتدایش از لگن شروع می شود و امتداد پیدا می کند تا زانو یا مچ پا.(۵)
و هم چنین در تفسیر نور الثقلین از کتاب کافی نقل می کند: که از امام باقر شنیده شده که می فرماید: زمانی که اسرائیل «یعقوب» از گوشت شتر استفاده می کرد بیماری او تشدید می شد و به همین جهت حضرت یعقوب بر نفس خودش این گوشت را حرام کرد و این عملش قبل از نزول تورات بوده است و زمانی که تورات نازل شد گوشت شتر را حرام اعلام نکرد.(۶)
برای مثال: کسی که آب برای او ضرر داشته باشد نباید از آب برای وضو و غسل استفاده نماید و به جای آب از خاک جهت تیمم استفاده می شود چرا که اگر از آب استفاده کند به بدن خود ضرر رسانده و کار حرامی را انجام داده است.
خلاصه مطلب این که اگر غذایی بر کسی حرام شده باشد آن شخص فقط حضرت یعقوب ـ علیه السلام ـ می باشد که خودش فقط برای نفس خودش حرام کرده است و اگر کسی مانند فرزندانش نیز از این غذاها استفاده نکنند و حرام بدانند فقط به خاطر پیروی از پدرشان یعقوب است و هیچ حکمی در رابطه با حرام بودن اینها از سوی خداوند صادر نشده است.

پاورقی:

۱. طباطبایی، سید محمد حسین، تفسیر المیزان، ج۱۴، ص۷۶.
۲. قرشی، قاموس قرآن، ج۱، ص۸۲.
۳. طباطبایی، پیشین، ج۱۴، ص۸۶. تفسیر مجمع البیان، ذیل آیه ۵۸ سوره مریم.
۴. طبرسی، مجمع البیان، ۵ جلدی، قم، ناصر خسرو، دوره ۱۰ ، ۱۳۸۴ش ، ج۱، ص۷۹۴.
۵. لدیس معلوف، المنجد فی الغه، تهران، اسلام، دوره ۴، ۱۳۸۶ش ، ج۱، ذیل لغت.
۶. نور الثقلین، ح۲۴۰، ج۱، ص۳۶۴.
منبع: نرم افزار پاسخ – مرکز مطالعات و پاسخ گویی به شبهات

ارسال یک پاسخ

توجه داشته باشید: آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نظر شما پس از تایید مدیر منتشر خواهد شد.