در مورد دعوت سری در زمان پیامبر اکرم(ص) توضیح دهید؟
پیامبر گرامی، سه سال تمام به دعوت سرّی پرداخت و در این مدت به جای توجه به عموم مردم، به فردسازی عنایت نمود. مصالح وقت ایجاب می کرد که او دعوت خود را آشکار نسازد و با تماس های سری، گروهی را به آئین خود دعوت نماید و همین دعوت سرّی بود که توانست جمعی را به آئین توحید جلب کند و با پذیرش آنان روبرو گردد. تاریخ، نام این شخصیتها را، که در این مقطع از رسالت به آئین او گرویده اند؛ یادآور شده است. (۱)
در این سه سال که دوران فردسازی بود؛ رسول گرامی با برخی از یاران خود به دره های مکه می رفتند و نماز خود را دور از چشم قریش در آنجا می گذاردند. روزی، در حالی که در یکی از درّه های مکه نماز می گذاردند؛ برخی از مشرکان به عمل آنان اعتراض کرده و کار آنان را نکوهش کردند.
این کار سبب شد که درگیری مختصری میان یاران رسول خدا( صلّی الله علیه وآله ) و برخی از مشرکان پدید آید، که یکی از مشرکان به وسیله سعد وقاص زخمی گردید. (۲) از این رو، رسول گرامی خانه ” ارقم ” را محل عبادت قرار داد(۳) و در آنجا به تبلیغ و پرستش پرداخت؛ تا از این طریق، کار او از چشم انداز مشرکان دور باشد؛ عمار یاسر و صهیب بن سنان، از جمله کسانی هستند که در آن خانه به رسول گرامی ایمان آوردند.
رهبر عالیقدر جهان اسلام سه سال تمام، بدون شتابزدگی در تبلیغ سرّی آئین خود می کوشید. هر کس را که از نظر فکر و استعداد شایسته و آماده می دید، کیش خود را به او عرضه می داشت.
بنا بر این پیامبر گرامی اسلام پس از بعثت، مامور به ابلاغ پنهانی بوده است نه آنکه ماموریت ابلاغ نداشته باشد. با نزول آیه و انذر عشیرتک الاقربین محدوده تبلیغی او گسترش یافت و از دعوت پنهانی خارج شد.
پی نوشت ها:
۱. ابن هشام، سیره ابن هشام بیروت: دار احیاء التراث العربی، ج ۱، ص۲۴۵ ـ ۲۶۲.
۲. طبری، تاریخ طبری، تحقیق: مراجعه وتصحیح وضبط: نخبه من العلماء الأجلاء، بیروت – لبنان، مؤسسه الأعلمی للمطبوعات، ج ۲، ص۶۱.
۳. این خانه در پای کوه صفا بود و تا چندی پیش به نام ” دارخیزران ” معروف بود ـ ” سیره ابن هشام “، ج ۱، ص۲۶۳ ” سیره ابن حلبی “، ج ۱، ص۳۱۹.
منبع: نرم افزار پیامبرمهربانی – مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی