آیا پیامبر اسلام خواندن و نوشتن می دانست؟
آیا پیامبر اسلام خواندن و نوشتن می دانست یا نمی دانست و امیّ بودن حضرت به چه معناست؟
پاسخ:
بی تردید پیامبر قبل از بعثت سواد خواندن و نوشتن را نداشت، آیات(۱) و روایات(۲) بر این مطلب دلالت دارند. شهید مطهری می نویسد: قطعی و مسلّم و مورد اتفاق علمای مسلمان و غیر آنها است که ایشان قبل از رسالت کوچکترین آشنایی با خواندن و نوشتن نداشته است. (۳)
درست است که خواندن و نوشتن برای هر انسانی کمال محسوب می شود، ولی گاهی وضعی پیش می آید که نخواندن و نوشتن کمال است. این مطلب در مورد پیامبران مخصوصاً خاتم انبیا(ص) کاملاً صدق می کند، چه این که اگر دانشمندی درس خوانده، و فیلسوفی آگاه و پر مطالعه ادعای نبوت کند و کتابی ارائه دهد، به عنوان کتاب آسمانی، در چنین وضعی ممکن است وسوسه و تردیدهایی پیش بیاید که این کتاب و مکتب، مولود اندیشههای او است یا از جایی آموخته است، ولی اگر از میان یک قوم عقب افتاده، انسانی که هرگز استادی را درک نکرده و کتابی نخوانده و ننوشته است، برخیزد و کتابی به عظمت عالم هستی، با محتوای بسیار عالی ارائه دهد، می توان درک نمود تراوش فکر او نیست، بلکه وحی آسمانی و تعلیم الهی است. (۴)
یکی از معجزات پیامبر همین است که در حال امّی بودن قرآن را آورده است.
اما اندیشمندان اسلامی در خصوص بی سواد و یا با سواد بودن پیامبر(ص) بعد از بعثت حضرت، اختلاف نظر دارند.
بعضی باور دارند که حضرت در دوران رسالت هم میخوانده و هم می نوشته است. برخی مانند سید مرتضی از طرفداران این نظریه است. (۵) طرفداران این رویکرد با بهره گیری از آیات و روایات قایل شده اند چگونه ممکن است وحی – که همه چیز را می آموخته است – خواندن و نوشتن را نیاموخته باشد؟ !(۶)
برخی عقیده دارند که پیامبر بعد از رسالت می خواند، ولی نمینوشت. (۷)
بعضی احتمال داده اند حضرت بعد از رسالت نه می خوانده و نه می نوشته است.
حقیقت امر آن است که احتمال اوّل و دوّم قابل قبول تر بوده و شواهد و قرائن آنها را تأیید می کند. شاید بتوان دو نظر را به این نحو جمع کرد که پیامبر خواندن و نوشتن می دانست، اما چیزی ننوشت.
بر اساس هر دو دیدگاه، پیامبر بعد از رسالت بی سواد نبوده، تا بین بی سواد بودن پیامبر(ص) و اهمیت دانش از دیدگاه اسلام تضاد ایجاد گردد؛ مضافاً بر این که کسب علم اختصاص به مدرسه رفتن ندارد، بلکه بعضی از علوم وجود دارند که به عده ای خاص اعطا می شود. مانند علم غیب. پیامبر اسلام از این علم برخوردار بود.
پی نوشت ها:
۱. عنکبوت(۲۹) آیه ۴۸؛ مکارم شیرازی، پیام قرآن، ج ۸، ص ۶۱؛ جعفر سبحانی، منشور جاوید، ج ۶، ص ۴۰.
۲. محمد باقر مجلسی، بحارالانوار، ج ۱۶، ص ۱۱۹.
۳. مرتضی مطهری، مجموعه آثار، ج ۳، ص ۲۰۸.
۴. مکارم شیرازی، تفسیر نمونه، ج ۲۶، ص ۳۰۶.
۵. بحارالانوار، ج ۱۶، ص ۱۳۵.
۶. مجوعه آثار شهید مطهری، همان، ص ۲۱۲.
۷. بحارالانوار، ج ۱۶، ص ۱۳۳.
منبع: نرم افزار پیامبر مهربانی – مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی