آیا چند روز بعد از متولد شدن پیامبر(ص) شیر بهش رسید؟
آیا این حدیث از امام صادق(ع) صحیح است که چون حضرت رسول متولد شد چند روز گذشت که برای آن حضرت شیری به هم نرسید ؛ پس ابوطالب آن حضرت را از پستان خود و با معجزه خداوند شیر می داد تا اینکه حلیمه سعدیه برای دایگی برگزیده شد؟
پاسخ:
حدیثی به این مضمون از امام صادق در کافی آمده است(۱) و محدثان از جمله محدث قمی در منتهی الآمال این حدیث را نقل کرده است.
البته این حدیث مطلب غریبی را نقل می کند و راویان حدیث هم افراد ضعیفی هستند(۲) و نمی توان آن را به یقین به امام نسبت داد. از جمله راویان این حدیث علی بن ابی حمزه بطائنی است که منحرف شد و بر امامان دروغ بست و از جانب امامان لعن و نفرین شد.(۳)
از طرف دیگر حضرت پیامبر هنگام تولد، تحت کفالت جدش ابوطالب بود نه عمویش ابو طالب و اگر قرار است کسی او را شیر دهد یا برایش دایه بگیرد، او جدش عبدالمطلب است.
البته این حدیث در باب فقه و احکام نیست و حکمی فقهی را برای ما روشن نمی کند و قوی یا ضعیف بودن سند آن خدشه ای به دین و آیین وارد نمی سازد.
از طرف دیگر این حدیث مطلبی قبیح و زشت به معصوم و پدر معصوم نسبت نمی دهد تا با مبانی دینی منافات داشته و مردود شود، بلکه وقوع حادثه ای غیر متعارف و غیر عادی را بیان می کند.
معجزاتی که از پیامبران و اولیای خدا سر زده، غیر عادی و باورنکردنی بوده و هست و اگر این حدیث صحیح باشد، خدا خواسته به این وسیله مقام و مرتبه ابوطالب را نشان دهد که از چنان علو روحی و معنوی ای برخوردار بوده که خداوند اجازه داده چند روز ابتدایی زندگی رسولش با شیری تغذیه شود که از پستان او جاری شده است.
اگر بخواهیم حدیثی را به صرف این که به نظرمان قبیح یا غیر قابل قبول است، محو کنیم و نقل ننماییم، بسیاری از احادیث را باید کنار بگذاریم در حالی که چه بسا آن احادیث دارای معناهای صحیحی باشند که با کمی تامل روشن شوند یا یگران یا آیندگان معنای صحیح آنها را بفهمند و برای ما مفهوم نباشد.
پس بهتر آن است که روایات را نقل کنیم و ضعف هایی که به نظرمان می رسد در شرح آنها بنویسیم تا آیندگان حدیث و نظر ما را دیده و در باره آنها دقت کنند.عالمان حدیث شناس ما در گذشته بر این طریق مشی کرده و در شرح های خود ضمن ثبت روایات، ضعف هایی هم که به نظرشان رسیده، ثبت کرده اند.
پی نوشت ها:
۱. کلینی، کافی، تهران، اسلامیه، ۱۳۶۳ش، ج۱، ص۴۴۸.
۲. مجلسی، مجمد باقر، مرآه العقول، تهران، اسلامیه، ج۵، ص۲۵۲.
۳. کلینی، همان پاورقی.
منبع: نرم افزار پیامبر مهربانی – مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی