«مومن از یک سوراخ، دو بار گزیده نمی شود» از کدام معصوم است؟

0 439

لطفاً بفرمائید حدیث «مومن از یک سوراخ، دو بار گزیده نمی شود» از کدام معصوم است؟ این حدیث در چه هنگام و در چه ماجرایی بیان شد؟ لطفاً متن عربی حدیث را هم بنویسید.

پاسخ:

این حدیث از پیامبر اکرم ـ صلّی الله علیه و آله ـ در پایان جنگ احد بیان نقل شده و اصل ماجرا چنانکه شیخ طوسی در کتاب الخلاف بیان نموده اند چنین می باشد:
«روی ان اباعزه الجمحی وقع فی الاسر یوم بدر، ‌فقال یا محمّد انی ذو علیه فامنن علی و مَنَّ علیه علی ان لایعود الی القتال فمَرَّ الی مکه فقال انی سخِرْتُ بمحمد و عاد الی القتال یوم احد فدعا رسول الله ان لایفلت . فوقع فی الاسر فقال انی ذو عیله فامنن علی. فقال النبی ـ صلّی الله علیه و آله ـ : امنّ علیک حتی ترجع الی مکه فتقول فی نادی قریش: انی سخرت بمحمد مرتین، لا یلسع المومن، من جُحْرٍ مرتین فقتله ـ صلّی الله علیه و آله ـ بیده.(۱)
ترجمه آن چنین است: ابا عزه الجمحی در واقعه جنگ بدر اسیر شد و به پیامبر عرض کرد: ای محمد: من عیال وار هستم منت بر من بگذار و آزادم نما. حضرت او را آزاد نمود بدین شرط که دیگر به جنگ با مسلمانان برنگردد. ابو عزه به مکه برگشت و گفت من محمد را مسخره نمودم و در جنگ احد دوباره بر علیه مسلمانان به جنگ برگشت. پیامبر نیز دعا نمود که فرار نکند،‌پس ابا عزه اسیر مسلمانان شد و دوباره به پیامبر عرض کرد که من عیال وار هستم و آزادم کن، رسول الله ـ صلّی الله علیه و آله ـ فرمودند که: آیا آزادت کنم تا به مکه برگردی و در گروه قریش فریاد بزنی که من دو بار محمد را مسخره نمودم، سپس فرمودند: «مومن از یک سوراخ دو بار گزیده نمی شود» پس پیامبر او را به دست خود کشت. البته این حدیث با اندک اختلافی در الفاظ در منابع دیگر ذکر شده است و با توجه به این که جنگ احد در سال سوم هجرت اتفاق افتاده است پس بیان حضرت مربوط به همین سال می باشد و همچنین با توجه به نقل آن در بیشتر جوامع روایی، نشان از صحت سند دارد.

پاورقی:

۱. طوسی، الخلاف، ‌موسسه نشر اسلامی، چاپ اول، ج۴، ‌ص۱۹۳.
منبع: نرم افزار پاسخ – مرکز مطالعات و پاسخ گویی به شبهات

ارسال یک پاسخ

توجه داشته باشید: آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نظر شما پس از تایید مدیر منتشر خواهد شد.