خواندن دعای جوشن کبیر چه اهمیت و ثوابی دارد؟
سید بن طاوس «م ۶۶۴ هـ» روایتی را از امام موسی بن جعفر از امیرالمؤمنین(ع) نقل میکند که فرمودند:(( در روز احد، روزی که شدیداً هوا گرم بود حضرت رسول اکرم(ص) جوشنی بر تن داشت (جوشن = لباس جنگی) که بر اثر شدت گرمای هوا و گرمای آن جوشن، نمیتوانست آن لباس را حمل کند پیامبر اکرم(ص) میفرمایند: در این زمان سرم را به سوی آسمان گرفته و خدای متعال را خواندم، پس درهای آسمان را دیدم که گشوده شدهاند و جبرائیل نازل شد و به من گفت «السلام علیک یا رسول الله» پس من نیز گفتم و علیک السلام یا أخی جبرائیل»، جبرائیل گفت: خداوند اعلی برای تو سلام و تحیت میفرستد و میفرماید این جوشن را از تن خود بیرون کن و این دعا را بخوان، پس اگر این دعا را بخوانی و با خود داشته باشی مانند جوشن از بدن تو محافظت میکند، پیامبر(ص) فرمود: پس به جبرائیل گفتم آیا این دعا مختص من است یا بر ای أمتم نیز میباشد؟ جبرائیل عرض میکند :ای رسول الله(ص) !این هدیهای است از طرف خداوند متعال برای تو و برای امت تو.(۱)
پیامبر اکرم(ص) از جبرئیل میپرسند: ثواب این دعا چقدر است؟ جبرائیل عرض می کند: کسی که این دعا را بخواند در وقت صبح و عشاء، این عمل او از اعمال صالحی قرار می گیرد که در تورات و انجیل و زبور و فرقان و صحف ابراهیم آمده است و برای هر حرفی، دو حورالعین برای آن شخص اعطاء میکند و زمانیکه از قرائت این دعا فارغ شد، خداوند برایش خانهای در بهشت بنا میکند و به اندازه حروف تورات و انجیل و زبور و فرقان عظیم برای او ثواب عنایت میکند. و نیز ثوابی مثل ثواب ابراهیم خلیل، موسی کلیم و عیسی روح الامین (ع)و محمد حبیب (ص)برای او میباشد. پیامبر اکرم(ص) فرمودند: همه این ثواب برای قاری این دعا است؟ جبرائیل عرض میکند: به خدائیکه تو را به حق به نبوت برگزید، خدای متعال در آسمان چهارم خانهای بنا نموده که به آن بیت المعمور گویند و در هر روز ۷۰ هزار ملک وارد این خانه شده و خارج میشوند و دیگر باز نمیگردند تا روز قیامت، خداوند ثواب این ملائکه را و نیز ثوابی بعدد مؤمنین و مومنات از انس و جن از روزی که خداوند آنها را خلق کرد تا روزی که در صور دمیده شود را به این شخص عطا میکند. و نیز هرکس این دعا را قرائت کند خداوند ثواب ۷۰۰ هزار شهید را به او میدهد و هر شبی که انسان این دعا را بخواند خداوند به او نظر میکند و هرآنچه از حوائج دنیا و آخرت بخواهد به او میدهد و شر و کید شیاطین را از او دفع میکند و تمامی اعمالش را قبول میکند و اگر در کفنش شخصی این دعا را بنویسد وحشت نکیر و منکر از او برداشته شود.
پس جبرائیل عرض کرد: ای محمد،شنیدم از خداوند متعال که فرمود: این دعا مکتوب است در سرادق عرش پنج هزار سال قبل از این که دنیا را خلق کنم، و هر بندهای این دعا را در اول ماه رمضان با نیت صادق بخواند و شکی به خود راه ندهد ثواب لیله القدر را به او بدهد. و اگر سه بار در ماه رمضان آن را بخواند بدنش را بر آتش جهنم حرام گرداند کو بهشت را بر او واجب میکند)).(۲)
این روایت طولانی و حاوی مطالب بسیاری در رابطه با قاری این دعا و ثواب آن است که نیازی به توضیح ندارد.
پاورقی:
۱. ابن طاووس، مهج الدعوات و منهج العبادات، منشورات مؤسسه الاعلمی للمطبوعات بیروت، چاپ اول، ۱۴۱۴ هـ ص ۲۷۶. خلاصهای از این روایت را شیخ عباس قمی نیز در کتاب مفاتیح الجنان خود در ابتدای دعای جوشن کبیر نقل کرده است.
۲. مهج الدعوات و منهج العبادات، ص ۲۷۶ ـ ۲۸۰.
منبع: نرم افزار پاسخ – مرکز مطالعات و پاسخ گویی به شبهات