احادیث، در باره خیر خواهی چه سفارشاتی دارد؟

0 40

خیرخواهی در نگرش قرآن و روایات همان نصیحت کردن است چرا که نصیحت کننده در واقع آنچه را می گوید که به سود طرف مقابل است . خیر خواهی دو نوع است :

اول: خیرخواه خدای عزو جل، رسول خدا ـ صلی الله علیه و آله و سلم ـ و خیر خواه دوازده امام ـ علیهم السلام ـ
خیر خواهی مومن نسبت به خدا این است که همواره در عمل بدستورات الهی تلاش فراوان داشته باشد و خیرخواهی رسول خدا ـ صلی الله علیه و آله و سلم ـ و ائمه هدی ـ علیهم السلام ـ نیز به همین معناست که با عمل به دستورات شان و پیروی از آن حضرات ثابت کند که خیرخواه شان است چون خیر و رضایت آنها در این است که مومنان پیرو دین مبین اسلام در حرکت به سوی کمال باشند.
روایات: ۱. رسول خدا ـ صلی الله علیه و آله و سلم ـ فرمود: ((هر که خوب وضوء سازد و نمازش را درست بخواند و زکاه مالش را بپردازد و زبانش را نگهدارد و جلو خشمش را بگیرد و برای گناهش آمرزش جوید و برای خاندان پیغمبرش خیر خواهی کند حقائق ایمان را کامل کرده و درهای بهشت برایش باز است.))(۱)
۲. رسول خدا ـ صلی الله علیه و آله و سلم ـ فرمود:(( هر کس برای من عهده دار پنج چیز شود من نیز برای او بهشت را تعهد می کنم. عرض شد یا رسول الله آنها چیست؟ فرمود: خیر خواهی برای خدای عز و جل و خیرخواهی برای رسول خدا و خیر خواهی برای کتاب خدا و خیر خواهی برای دین خدا و خیر خواهی برای اجتماع مسلمانان.))(۲)
۳. امام صادق ـ علیه السلام ـ فرمود:((رسول خدا ـ صلی الله علیه و آله و سلم ـ در مسجد خیف خطبه ای خواند و از جمله چنین گفت: شاداب و خرم باد چهره آن کس که سخن مرا بشنود و به خاطر بسپارد و به دیگران برساند. بسیارند مردمی که سخن را می شنوند و به دیگران می رسانند اما خود از معنای سخن بی خبرند. بسیارند مردمی که سخن را شنیده و فهمیده اند اما به داناتر از خود می رساند. ای مردم! سه خصلت مذهبی وجود دارد که دل مؤمن در آن غل و غش روا- نمی دارد. نیت بی ریا و خالص در طاعت الله. خیرخواهی در باره امامان. شرکت و همراهی با اجتماعات شان، از این رو که دعای امامان بدرقه جان آنان است. مسلمانان همه با هم برادرند، خونشان با هم برابر است. مسلمانان در برابر دیگران متفق و هماهنگ، و بی مقدارترین آنان می تواند در ایفای وظیفه اجتماعی در تلاش باشد.))
دوم: خیرخواهی مومنان برای همدیگراز صفات برجسته مومن این است که همواره و در همه حال به فکر خیر رساندن به دیگران باشد و هدفی جز رضایت دل مومن و حرکت در مسیر الهی که مورد رضایت خداوند متعال می باشد، در قلب او وجود نداشته باشد و مومن را هم در مشورت ها و هم در کارهای عبادی و مادی کمک کند و تلاشش خیر رساندن باشد.
روایات: ۱. امام صادق ـ علیه السلام ـ فرمود: در هیچ حال، نصیحت و خیرخواهی را ترک مکن. خداوند فرموده است: «با مردم سخن نیک بگوئید».
۲. امام صادق ـ علیه السلام ـ فرمود:(( مؤمن باید خیرخواه مؤمن باشد.))
۳. از امام صادق ـ علیه السلام ـ نقل شده است که رسول خدا ـ صلی الله علیه و آله و سلم ـ فرمود:(( بلندمرتبه ترین مردم نزد خدا در روز قیامت کسانی هستند که بیش از دیگران در راه خیرخواهی مردم گام برداشته اند.))
۴. جابر می گوید: از امام باقر ـ علیه السلام ـ نقل شده که پیامبر خدا ـ صلی الله علیه و آله و سلم ـ فرمود:(( هر یک از شما باید همان گونه که خیرخواه خود می باشد، خیرخواه برادرش نیز باشد)).
۵. ابو جمیله می گوید: از امام صادق ـ علیه السلام ـ شنیدم که می فرمود:(( هر کس در راه حاجت برادرش گام بردارد ولی در آن حاجت خیرخواه او نباشد مانند کسی است که به خدا و رسولش خیانت کرده است، و خدا دشمن او خواهد بود)).(۳)
۶. امام صادق ـ علیه السلام ـ فرمود: ((بر مؤمن واجبست که ناصح و خیر خواه مؤمن باشد)).

پاورقی:

۱. شیخ صدوق، امالی، ترجمه کمره ای، مجلس پنجاه و چهارم. ص۲۳۲.
۲. شیخ صدوق، خصال، ترجمه فهری، ج۱، ص۳۲۶.
۳. الحکم الزاهره با ترجمه انصاری، ص ۴۰۳.
منبع: نرم افزار پاسخ – مرکز مطالعات و پاسخ گویی به شبهات

ارسال یک پاسخ

توجه داشته باشید: آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نظر شما پس از تایید مدیر منتشر خواهد شد.