دیدگاه نهج البلاغه در بار پیامبر اعظم (ص)چیست؟
امیر المؤمنین ـ علیه السلام ـ در نهج البلاغه توصیفات بلندی در شأن رسول مکرم ـ صلی الله علیه و آله و سلم ـ دارند که اگر بخواهیم همه آنها را نقل کنیم جواب طولانی می شود ولی از باب تیمن و تبرک قسمت هایی از آن کلمات در این باره را نقل می کنیم:
در خطبه ۱۰۵ می فرمایند: «حتی بعث الله محمداً ـ صلی الله علیه و آله و سلم ـ شهیداً و بشیراً و نذیراً خیر البریه طفلاً و انجبها کهلاً و أطهر التمطهرین شیمهً و اوجود المستمطرین دیمَه. یعنی (مردم در جاهلیت و مراهی بودند) تا این که خداوند محمد ـ صلی الله علیه و آله و سلم ـ را مبعوث ساخت که ناظر و گواه بر کردار آنها باشد و بشارت و بیم دهنده آنان، در کودکی شایسته ترین مخلوق و در سن کهولت نجیب ترین و کریمترین آنان بود، اخلاقش از همه پاکان پاکتر، و باران جود و بخشش او از همه بادوام تر بود».(۱)
و در ضمن خطبه اول می فرمایند: «إلی أن بَعَثَ الله سبحانه محمداً رسول الله ـ صلی الله علیه و آله و سلم ـ لإنجاز عدته، و إتمام نبوته، مأخوذاً علی النبیین میثاقه، مشهوره سماته کریماً میلادُهُ. تا آن گاه که خداوند سبحان محمد رسول الله ـ صلی الله علیه و آله و سلم ـ را که پیمان پذیرش پیامبری او را از همه پیامبران گرفته بود، برای انجام وعده خویش و اتمام اصل نبوت مبعوث نمود، پیامبری با علامات مشهور و ولادت شریف».
و در خطبهدیگری چنین اظهار نمودند که: «فبالغ ـ صلی الله علیه و آله و سلم ـ فی النّصیحه و مضی علی الطریقه و دعا الی الحکمه و الموعظه الحسنه. پیامبر در خیرخواهی به حدّ اعلا رسید و راه رشد را سپری نمود و به حکمت و پند نیکو دعوت کرد».
و نیز در خطبه ۲۶ می فرماید: «ان الله بعث محمداً ـ صلی الله علیه و آله و سلم ـ نذیراً للعالمین و امینا علی التنزیل. خداوند متعال محمد ـ صلی الله علیه و آله و سلم ـ را تبلیغ کننده بر عالمیان و امین برای فرستادن قرآن و رسالت مبعوث نمود».
و در خطبه ۱۶۱ فرمودند: «بعثه بالنّور المضی و البرهان الجلیّ و المنهاج البادی و الکتاب الهادی، أسرته خیر أسره و شجرته خیر شجره، أغصانها معتدله و ثمارها متهدّله مولده بمکّه و هجرته بطیبه، علا بها ذکره و امتدّ منها صوته أرسله بحجّه کافیه و موعظه شافیه و دعوه متلافیه، أظهر به الشّرائع المجهوله، و قمع به البدع المدخوله، و بیّن به الأحکام المفصوله. خداوند جل شأنه پیامبر را مبعوث فرمود با نور روشنایی بخش و برهان آشکار و روش نمایان و کتاب راهنما، خاندانش بهترین خاندان و درخت او بهترین درخت. شاخه های آن معتدل و میوه هایش دسترس برای همه، زادگاهش مکّه و هجرتش به مدینه، نام او در مدینه بلند شد و از همان جا صدایش گسترش یافت، خداوند آن حضرت را با حجت کافی و موعظه شفا بخش و دعوت تدارک کننده فرستاد، و خداوند به وسیله آن بزرگوار شرایع مجهول را آشکار و بدعت هایی را که در دین الهی داخل شده بود، ریشه کن کرد و احکام گسیخته را تبیین فرمود)).
پاورقی:
۱. بر اساس نهج البلاغه شیخ محمد عبده.
منبع: نرم افزار پاسخ – مرکز مطالعات و پاسخ گویی به شبهات