دعایی را نام ببرید که در مورد امتحان باشد؟

0 49

حدیث ودعایی درمورد امتحان در منابع حدیثی نقل شده است؟ یک حدیثی نام ببرید که در رابطه امتحان باشد؟ دعایی را نام ببرید که در مورد امتحان باشد؟

پاسخ:

امتحان و آزمایش نوعی پرورش است، به این معنی که انسان ها را به میدان عمل می کشد تا ورزیده و آزموده و پاک و پاکیزه شوند و لایق قرب خدا گردند. به این ترتیب عالم، میدان آزمایش بزرگی است برای همه انسان ها و هدف این آزمایش رسیدن به حسن عمل یعنی تکامل معرفت، اخلاص نیت و انجام هر کار خیر است. و از آن جا که در این میدان آزمایش، انسان ها گرفتار لغزش های فراوانی می شود و نباید این لغزش ها او را مأیوس کند و از تلاش برای اصلاح خویش باز دارند بایستی تنها قدرت الهی را شکست ناپذیر دانسته و از درگاه او امید لطف و بخشش داشته باشد.
خداوند متعال در آیات فراوانی به امتحان کردن انسان ها، وسیله امتحان، آثار و نتایج برای قبول شده ها و رد شده ها، در این دنیا و آخرت اشاره نموده است(۱) و ایمان را به تنهایی و بدون امتحان کافی ندانسته و می فرماید:
((آیا مردم گمان کرده اند به صرف این که بگویند ایمان آورده ایم، رها می شوند و آزمایش نمی شوند. با این که ما کسانی را که قبل از ایشان بودند، بیازمودیم. باید خداوند راستگویان را معلوم کند و باید حتماً دروغ گویان را مشخص سازد)).(۲)
امیرالمؤمینن علی ـ علیه السلام ـ بعد از بیعت مردم با او فرمودند:(( … بدانید که بار دیگر همانند روزگاری که خداوند پیامبرتان را مبعوث داشت، در معرض آزمایش واقع شده اید. سوگند به کسی که محمد را به حق فرستاده است، در غربال آزمایش، به هم درآمیخته و غربال می شود تا صالح از فاسد جدا گردد. یا همانند دانه هایی که در دیگ می ریزند تا چون به جوش آید، زیر و زبر شوند. پس پست ترین شما بالاترین شما شود ]دانه های نخود یا… وقتی بجوشند آنها که مرغوب نیستند بالا می آیند و خوب ها در ته می مانند[ و بالاترین تان ]بهترین های شما[ در زیر می مانید)).(۳)
رسول گرامی اسلام ـ صلی الله علیه و آله و سلم ـ نیز می فرمایند: ((پس از امام حسن عسگری حجت خدا در روی زمین بقیه الله فرزند امام حسن عسگری ـ علیه السلام ـ می باشد که خداوند به دست او مشارق و مغارب زمین را فتح خواهد کرد و این امام از شیعیان غایب خواهد شد به طوری که فقط افراد با ایمان در امامت او شک نکرده و ثابت قدم می مانند و این افراد کسانی هستند که خداوند آنها را امتحان نموده است)).(۴)
در مورد دعا در قرآن کریم آمده است:
«خدایا اگر فراموش کردیم و یا اگر خطا کردیم ما را مؤاخذه مکن، خدایا همچون گذشتگان بر ما سخت نگیر، و آن چه ما طاقتش را نداریم بر ما تحمیل مساز، عفو کن و ببخش ما را و رحم کن که تو ملای مایی پس بر قوم کافران ما را نصرت ده».(۵)

پاورقی:

۱. ر.ک: کهف : ۷. دهر : ۲. انبیاء : ۳۵. فجر : ۱۶. تغابن : ۱۵. محمد : ۴. اعراف : ۱۶۳. انفال : ۱۷. بقره : ۱۲۳. صافات : ۱۰۶. طه : ۴۰ و…
۲. عنکبوت : ۳ ـ ۲.
۳. آیتی، عبدالمحمد، ترجمه نهج البلاغه، تهران، نشر فرهنگ اسلامی، ۱۳۷۷ش، خ۱۶، ص۶۰.
۴. مجلسی، محمد باقر، بحارالانوار، بیروت، مؤسسه الوفاء، ۱۴۰۴ق، ج۲۳، ص۲۸۹، باب ۱۷.
۵. بقره :۲۸۶.
منبع: نرم افزار پاسخ – مرکز مطالعات و پاسخ گویی به شبهات

ارسال یک پاسخ

توجه داشته باشید: آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نظر شما پس از تایید مدیر منتشر خواهد شد.