تمسک به پیامبر و اهل بیت علیهم السلام یعنی چه؟
تمسک به معنای چنگ زدن، گرفتن چیزی در دست و پناه بردن به چیزی یا کسی(۱) و گرایش پیدا کردن(۲) است. معنای تمسک، مشابه توسل است. روایات زیادی وارد شده که در گرفتاریها و مشکلات و ناراحتیهایی که برای تان رخ میدهد، به اهل بیت توسل پیدا کرده، خود را به آن ها نزدیک نمایید. ارتباط قلبی با حضرات معصومین علیهم السلام پیدا کنید که در رفع مشکل و پریشانی مؤثر است. به عنوان مثال در خصوص تمسک و توسل به امام زمان عج آمده است:
امام صادق(ع) میفرماید:”هر گاه در راه گم شدی، امام زمان را چنین صدا کن: یا ابا صالح ارشدنا إلی الطریق رحمکم الله؛(۳) ای ابا صالح، راه را به ما نشان ده، خداوند شما را مورد لطف خود قرار دهد”.
بسیاری از علما و صالحان به هنگام شدت گرفتاری و ناراحتی که تمام راهها به روی آنان بسته میشد، به اهل بیت و به خصوص حضرت ولی عصر توجه خاص میکردند و رفع مشکل خود را از آن حضرت میخواستند، چون حضرت، از حال همه افراد آگاه است و بر اجابت خواسته آنان با اذن الهی تواناست.
ارتباط و تمسک به حضرت مایه آرامش خاطر و رها شدن از تگناهاست، البته باید در هر حال به حضرت تمسک و توجه نمود و با او سخن گفت، چه در حال آسایش و چه در حال ناراحتی.
توسل و تمسک بدون شناخت حاصل نمی شود. تمسک با شناخت شروع می شود و به توسل و عمل به دستورات معصومین علیهم السلام ادامه می یابد. پس تمسک یعنی چنگ زدن و الگو برداری از خلق و خوی و رفتار چهارده معصوم علیهم السلام به اینکه با مطالعه سیره و احادیث ببینیم آنان(ع) در زندگی خود چگونه ارتباط با خدا و مردم داشتند و برنامه روزمره آنان چگونه بوده است تا ما از آنان الگو بگیریم و زندگی دنیایی خود را مطابق با فرامین و توصیه های آن بزرگواران مدیریت کنیم تا زندگی با طراوت و نشاط همراه با سعادت ابدی داشته باشیم.
پینوشتها:
۱- لسان العرب، ج۱۰، ص۴۸۸.
۲- فرهنگ ابجدی عربی فارسی، ص۶۶.
۳- علامه مجلسی، بحار الانوار، بیروت: دارالکتب الاسلامیه، ج ۵۲، ص ۱۷۶.
منبع: نرم افزار پیامبر مهربانی – مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی