آیا پیامبر(ص) دستور به قتل شاعران غیر مسلمان می دادند؟

0 28

آیا این قضیه حقیقت دارد که در زمان پیامبر اسلام(ص) کسانی که بر علیه اسلام شعر می سرودند به دستور پیامبر به قتل می رسیدند؟

پاسخ:
برای روشن شدن مطلب، ابتدا لازم است که مسأله “ترور” در ادبیات غرب و در ادبیات اسلامی، مورد بررسی قرار گیرد.
الف) ترور(Terror) در ادبیات غرب: ترور در فرهنگ نامه ‏های غربی عبارت است از: “رفتار اجبار آفرین فردی یا دسته‏ جمعی با به کارگیری استراتژی‏ های خشونت‏ بار همراه با ترس و وحشت که با یک هدف و انگیزه سیاسی و قدرت‏ طلبی صورت می‏ گیرد”. (۱)
در هر صورت مفهوم ترور در ادبیات غرب، مفهومی بسیار مبهم است که هر کشور بر اساس منافع خود، تعریفی از آن ارائه داده و این خود اختلاف بر سر مصادیق را پدید آورده است.
ب ) ترور در ادبیات اسلامی:
در ادبیات اسلامی این واژه مترادف با کلمه “فتک” به معنای کشتن غافل گیرانه آورده شده است. (۲)
از نظر فقه اسلامی می‏توان گفت:
کشتن انسان‏ های بی‏ گناه – از هر فرقه یا مذهب و در هر مکانی که باشد – حرام است. (۳)
اشخاصی که ترور آنها به رسول خدا نسبت داده شده، گرچه برخی گزارشات دستور پیامبر را مستند این اقدام بیان نموده، اما فاقد اعتبار و مورد نقد قرار گرفته است. زیرا در باره عصماء بنت مروان در تاریخ آمده که برادرش عمیر بدون اطلاح و کسب اجازه از پیامبر عصماء خواهرش را کشت. (۴)
نیز در باره قتل ابو عفک نقل شده که سالم بن عمیر هنگامی که دشمنی و لجاجت ابو عفک با پیامبر را دید نذر کرد. اگر پیامبر در جنگ بدر پیروز شد ابو عفک را به قتل برساند از این رو در کمین او بود تا آخر او را به قتل رسانید. (۵) در باره کعب بن اشرف نیز گزارشات بسیار متفاوت و مختلف است.
و نسبت قتل به پیامبر ریشه در نگاه دشمنان اسلام دارد که سعی داشتند هر گونه اقدامی را منسوب به پیامبر نمایند نیز در باره پاره ای از اشخاص که قتلشان منسوب به پیامبر است، نقدهایی وارد است که می توانید به مجموعه مقالات همایش بین المللی سیره شناختی پیامبر اعظم جلد اول، ص ۳۵ مراجعه نموده و بررسی گزارشات تک تک ترور شدگان را مطالعه نمایید.
پی نوشت ها:
۱. مجله سیاست خارجی، سال هفتم، تابستان و پاییز ۱۳۷۲ش، شماره ۲ و ۳، ص ۴۳۱.
۲. محمدی ری شهری، محمد، میزان‏الحکمه، دارالحدیث، قم: ۱۳۸۷ش، ج ۹، ص۴۵۰۸.
۳. الفاضل اللنکرانی، آیه الله العظمی الشیخ محمد، تفصیل الشریعه فی شرح تحریرالوسیله، کتاب الحدود، قم: المطبعه العلمیه، ۱۴۰۶ق، ص ۳۱۸ – ۳۲۵.
۴. ابن اثیر، اسد الغابه، دار الشعب، ج۴، ص۲۸۵.
۵. بلاذری، انساب الاشراف، دار المعارف، مصر: ج۱، ص۳۷۳.
منبع: نرم افزار پیامبر مهربانی – مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی

ارسال یک پاسخ

توجه داشته باشید: آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نظر شما پس از تایید مدیر منتشر خواهد شد.